Κορονοϊός: Το σχέδιο για την ενίσχυση της ιχνηλάτησης μετά την έκρηξη κρουσμάτων
Αύξηση κατά 80% του μηχανισμού ιχνηλάτησης, ύστερα από την ραγδαία άνοδο των φορέων του κορoναϊού – Νέα δεδομένα και πίνακες για την εντυπωσιακή εξάπλωση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη, την διασπορά σε 4-5 νέους νομούς και την κατάσταση τρόμου στην Ευρώπη με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, αλλά μικρή θνησιμότητα.
Στην έκτακτη μετακίνηση 64 δοκίμων πυροσβεστών προκειμένου να ενταχθούν στον μηχανισμό «ιχνηλάτησης» των κρουσμάτων Covid-19 προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι επιτελείς του Υφυπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά την ραγδαία αύξηση των φορέων του φονικού ιού, τα τελευταία 24ωρα.
Μάλιστα, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων που αιφνιδίασε τις υγειονομικές αρχές υπήρξε κι αύξηση των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων που έφθασαν πλέον το 61% .
Οι 64 πυροσβέστες που ακολούθησαν ταχύρρυθμα σεμινάρια θα ενισχύσουν την ομάδα των 80 ατόμων (από Πυροσβεστική, Λιμενικό κλπ.) που ήδη προχωρούν σε συνομιλίες με φορείς του ιού και προσπαθούν να προσδιορίσουν τον κύκλο επαφών τους, να «χαρτογραφήσουν» και να βρουν τις συρροές των διαγνώσεων.
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια –με αύξηση 80% του προσωπικού– να συγκρατηθεί η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας.
Προκήρυξη για 192 «ιχνηλάτες»
Σημειώνεται ότι το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιεί διαγωνισμό για την πρόσληψη 192 ιδιωτών ιχνηλατών του Covid-19 (σ.σ. μέχρι τώρα έχουν υπάρξει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις) που θα διαμοιρασθούν σε όλη την Ελλάδα. Όμως αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες τουλάχιστον.
Τι δείχνει η ανάλυση των εγχώριων κρουσμάτων
Από την ανάλυση των κρουσμάτων προκύπτει εντυπωσιακή αναλογικά αύξηση των φορέων στην Θεσσαλονίκη που έφθασε πλέον –το τελευταίο διήμερο– το 23% των κρουσμάτων όλης της επικράτειας (σ.σ. ενώ έχει το 10% του πληθυσμού της) .
Την ίδια ώρα το ποσοστό της Αττικής με σχεδόν τετραπλάσιο πληθυσμό από αυτό της συμπρωτεύουσας έχει «μερίδιο» στο σύνολο των διαγνώσεων της τάξης του 30%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν σε ποσοστό 55%-60% όλης της χώρας.
Αυτό αποτελεί δείγμα της αποκέντρωσης – κυρίως στην βόρειο Ελλάδα – των κρουσμάτων, όπου σε περιφερειακές περιοχές όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καστοριά και άλλες, συγκεντρώνεται περίπου το 45-50% των νοσούντων όλης της χώρας.
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται κι άλλες περιοχές με συσσώρευση κρουσμάτων, όπως η Λάρισα (69 το τελευταίο 48ωρο), η Ροδόπη με 44 το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Εβρος με 30, η Καβάλα και τα Τρίκαλα με 17 κι άλλες,
Ολα αυτά βεβαίως, με τον φόβο ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσει η αύξηση των θανάτων κι η πίεση στις ΜΕΘ λόγω της νέας επιμόλυνσης ηλικιωμένων από τους νεαρούς φορείς του ιού, που αποτελούν σήμερα ποσοστό περίπου 50% των κρουσμάτων.
«Γονατίζει» η Ευρώπη
Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση, με σχεδόν… γεωμετρική πρόοδο, των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, η οποία ευτυχώς, συνδυάζεται με σημαντικά μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτά της περιόδου Μαρτίου-Μάϊου στην πρώτη φάση της πανδημίας .
Κάτι που αποδίδεται από λοιμωξιολόγους με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» στην καλύτερη γνώση των ιατρών για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια, στην χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων, στην μόλυνση νέων ανθρώπων, αλλά και στην πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τεστ (σε ποσοστό από 15-45% του πληθυσμού).
Ετσι λοιπόν, διαπιστώνεται ότι στην Γαλλία το τελευταίο πενθήμερο σημειώθηκαν περίπου 208.000 κρούσματα (σ.σ. κατά μέσο όρο 42.000 κάθε μέρα), στην Ιταλία περίπου 92.000 και στην Μεγάλη Βρετανία γύρω στα 112.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία πλέον με την επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων έχει μολυνθεί το 2,3% των κατοίκων της χώρας, στην Γαλλία το 1,6%, στην Μεγάλη Βρετανία το 1,3%, στην Ιταλία το 0,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας . Στην Ελλάδα έχει ασθενήσει το 0,3% των κατοίκων της χώρας.
Ενώ όμως, σε αυτές τις χώρες στις αρχές της πανδημίας το ποσοστό θανάτων ήταν περίπου 80-150 ανά 1.000 κρούσματα, ο αριθμός αυτός ευτυχώς έχει περιορισθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στους 4 έως 13 στα 1.000 κρούσματα.
Σημειώθηκε δηλαδή, πτώση τουλάχιστον 90% της θνησιμότητας της νόσου.
Στην Ελλάδα το ποσοστό θανάτων είναι 11 νεκροί σε 1.000 κρούσματα, όταν στην Γαλλία είναι τέσσερις, στην Ιταλία επτά, στην Μεγάλη Βρετανία οκτώ και μόνο στην Ισπανία είναι μεγαλύτερη με 13 θανάτους σε 1.000 διαγνώσεις.
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11
- Βορίδης: «Δεν υπάρχουν στρατόπεδα στη ΝΔ, είμαστε ενωμένοι» – Τι είπε για τους «κρυπτόμενους υπουργούς»
- Μαρόκο: Ο διάδοχος του θρόνου υποδέχτηκε στην Καζαμπλάνκα τον πρόεδρο της Κίνας
- Cinema made in Italy / Athens – Όλες οι ταινίες που φέρνουν ιταλικό αέρα στην Αθήνα
- Το… τρολάρισμα του Φορτούνη στον Ροντινέι και η επική απάντηση! (pics)
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό