Ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα στη θέα της πανδημίας που κυριεύει κάθε γωνιά της χώρας. Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες κρατούν την ανάσα τους ελπίζοντας το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας σε περιοχές – φωτιά και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30, να αποτελέσει σοβαρό ανάχωμα στην εξάπλωση της. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα χρειαστεί να ανακληθεί από την «εφεδρεία» το ύστατο ίσως μέσο άμυνας της κοινωνίας, που δεν είναι άλλο από το lockdown.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας

Τα σημάδια δεν είναι αισιόδοξα, ακόμη κι αν τα τελευταία 24ωρα η ορμή της πανδημίας έδειξε να κοπάζει και να μην ξεπερνά το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων σε μία μέρα. Οι λοιμωξιολόγοι του υπ. Υγείας γνωρίζουν ότι ο κοροναϊός οσμίζεται μονοπάτια διασποράς και είναι πιο φονικός από πριν. Προσβάλλοντας τον οργανισμό νέων ανθρώπων, που έχουν ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών, ταξιδεύει σε λήθαργο, μπαίνει σε σπίτια, σε αυτοκίνητα, σε λεωφορεία, στο φούρνο της γειτονιάς, στην ουρά του σούπερ μάρκετ και απελευθερώνεται μόλις βρει τον αδύναμο ξενιστή.

Είναι ο Δούρειος Ιππος που έχει αρχίσει να λεηλατεί τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά από δεκάδες ανθρώπους που διακομίζονται εκεί για να δώσουν την ολιγοήμερη μάχη με την πανδημία, διασωληνωμένοι. Ολοι γνωρίζουν πως αν τα κρούσματα ξεφύγουν πάνω από τα 1.000 και φθάσουν τις 2.000, όπως εκτιμούν ήδη κάποιοι επιστήμονες, το παιχνίδι θα έχει χαθεί.

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος

Ο χρόνος έχει αρχίσει και κυλά αντίστροφα καθώς απομένουν μονάχα 15 μέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πάνω στον χάρτη υγειονομικής επικινδυνότητας κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν να ανασχέσουν και πολύ περισσότερο να διερμηνεύσουν τα απρόβλεπτα μοτίβα έξαρσης του ιού που εμφανίζουν τα Ιωάννινα με 52 κρούσματα, τη Λάρισα με 42 κρούσματα, τις Σέρρες με 31 και φυσικά την Αθήνα με 260 και την Θεσσαλονίκη με 84.

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι δείκτες του ρολογιού βρίσκονται ήδη στο παρά πέντε. Και πως δεν πρέπει να περιμένουμε το «ακαδημαϊκό 15νθήμερο» για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών. Θεωρούν βέβαιο ότι η πανδημία έχει προσλάβει αρνητική δυναμική και πως με την συνδρομή του χειμώνα ο αριθμός των κρουσμάτων θα εκτοξευτεί. Και δεν είναι μόνο μία ή δύο περιοχές στη χώρα που δίνουν το στίγμα του κοροναϊού στην Ελλάδα. Σε μία εβδομάδα, 5.400 καταγράφθηκαν. Στα Τρίκαλα, 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα. Η Θεσσαλονίκη είναι στο κατώφλι του lockdown.

 Και ξαφνικά στο Περιστέρι, 31 κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Περιστέρι τις τελευταίες ώρες εξαιτίας των 31 κρουσμάτων κοροναϊού που εντοπίστηκαν από τις Κινητές Ομάδες Υγείας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 989 έλεγχοι και βρέθηκαν 31 θετικά κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test σε πολίτες στην Πλατεία Περιστερίου, έξω από το Δημαρχείο.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 989 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν τριάντα ένα (31) θετικά δείγματα (14 άνδρες και 17 γυναίκες), από τα οποία είκοσι οκτώ (28) αφορούν σε Έλληνες και τρία (3) σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα στο Περιστέρι προήλθαν από τυχαίους ελέγχους και όχι κάποια γνωστή συρροή.

Εφιαλτική πρόβλεψη για τριπλάσια κρούσματα

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο υποστήριξε «ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά». «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι τα κρούσματα θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», είπε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος». Εμφανίστηκε βέβαιη ότι βρισκόμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Λινού.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τη σοβαρότητα των στιγμών»

«Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ».

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη», πρόσθεσε η καθηγήτρια εξειδικεύοντας τις σκέψεις της.

Κοροναϊός : Στο έλεος της πανδημίας Αττική, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, δημιουργεί ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Αττική, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

Από τα 715 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 260 καταγράφονται στην Αττική ενώ σε καλύτερη κατάσταση, με 84 κρούσματα, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στα Ιωάννινα καταγράφηκαν 52 κρούσματα, ενώ 41 εντοπίστηκαν στη Λάρισα και 31 στις Σέρρες. Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα στην Ελλάδα:

(48) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
(6) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
(661) εγχώρια κρούσματα,
260 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
84 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
4 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα από Π.Ε. Αρκαδίας
5 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας
16 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας.
6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοια
5 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
4 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
52 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, *εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων*.
6 κρούσματα από Π.Ε Καβάλας
7 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
11 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
6 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
41 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα από Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρόδου
5 κρούσματα από Π.Ε. Σάμου
31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών (30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
2 κρούσματα από Π.Ε. Σύρου
10 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα από Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα από Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
39 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Φοβίζει το lockdown

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και μέτρο προκειμένου να μην βάλει «λουκέτο» στην οικονομία και την κοινωνία, όπως τον Μάρτιο, αλλά ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα «παίξει» με την δημόσια υγεία, ρίχνοντας το μπαλάκι και στους πολίτες.

«Από εμάς και την υπακοή μας στα μέτρα εξαρτάται εάν θα επιβληθεί γενικό lockdown» επαναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά και τις νέες εκκλήσεις του πρωθυπουργού για τήρηση των μέτρων.

Εδώ και πολλές μέρες στη διάθεση του πρωθυπουργού έχουν τεθεί εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, με τους επιστήμονες να κρούουν κώδωνα κινδύνου για υπαρκτό κίνδυνο διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού των κρουσμάτων τον επόμενο μήνα.

Σε επτά μέρες 5.400 κρούσματα

Προς το παρόν τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά. Μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «πορτοκαλί» δηλαδή μια ανάσα από το lockdown.

Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (πορτοκαλί) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο).

Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Φόβος για Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες, ενώ η 9η Νοεμβρίου είναι κρίσιμη ημερομηνία καθώς συμπληρώνονται 15 ημέρες από την εφαρμογή των μέτρων, κι αν η αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας δεν έχει σπάσει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα που ελήφθησαν τον προηγούμενο Μάρτιο.

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του φονικού ιού σε ολόκληρη τη χώρα. Νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θάνατοι, συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό. Τα μέτρα στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν σε περίπου 15 μέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην εστίαση σε περιοχές που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.

Συναγερμός στα 1.500 κρούσματα

Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα. Στις 24 Οκτωβρίου ανέβηκαν στα 935 κρούσματα. Αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν σωστά σε οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλάσια κρούσματα, κοντά δηλαδή στις 2.000.  Αριθμός μη διαχειρίσιμος από τα νοσοκομεία της χώρας και τότε θα σημάνει ο συναγερμός, ενδεχομένως το lockdown.

5.400 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Τα 5.400 κρούσματα σε 7 μέρες ανησυχούν τους ειδικούς με την διασπορά σε όλη τη χώρα να φέρνει αλλαγές και στον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας .

Έτσι:
2 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 4
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2
25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1

Μια ανάσα από το lockdown είναι η Θεσσαλονίκη με ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα Γιάννενα με αυξητικές τάσεις και οι Σέρρες με επικίνδυνη άνοδο σε κρούσματα και νοσηλείες. Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαιρετικά βεβαρυμμένο φαίνεται πως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα Τρίκαλα καθώς οι Τρικαλινοί που έχουν τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας υπολογίζονται πάνω από 1500.

Η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα τη Δευτέρα

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς παραμένουν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες, ενώ 3.883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.194 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.