Βατόπουλος – κοροναϊός : Σε 10-15 ημέρες θα δούμε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα υπάρξει μία ελάττωση των κρουσμάτων η οποία όμως θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 10 ημέρες
Την έντονη ανησυχία των επιστημόνων έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού καθώς η χώρα «φλερτάρει» με τετραψήφιο αριθμό.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα υπάρξει μία ελάττωση των κρουσμάτων η οποία όμως θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 10 ημέρες.
«Αυτό που ελπίζει κανείς είναι ότι με τα νέα μέτρα θα σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων και θα υπάρξει και ελάττωση. Είναι στο χέρι της οργανωμένης πολιτείας και καθενός από εμάς να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης ότι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την αναπνοή αφορά τον κάθε έναν από εμάς. Μπορεί να είμαστε δίπλα σε κάποιον που να έχει τον ιό και να μην το ξέρει και από τον οποίον μπορεί να κολλήσουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συνεπώς – όπως είπε – πρωταρχικό είναι να προφυλάξει ο καθένας τον εαυτό του. «Επειδή ο χρόνος επωάσεως του νοσήματος είναι μία εβδομάδα έως το πολύ 15 μέρες, η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται με καθυστέρηση 10-15 ημερών. Άρα θα καταλάβουμε σε 10-15 μέρες να δούμε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ξεκίνησε το Σάββατο».
Συναγερμός για τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους
Ωστόσο, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πιθανόν παράλληλα να δούμε και κάποια αύξηση, η οποία να οφείλεται στην εποχή: «Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια είναι πιο συχνά τον χειμώνα, ιδίως λόγω του συνωστισμού μέσα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι λόγου κρύου δεν αερίζονται καλά… Είναι σαφές ότι αυτό θα προκαλέσει κάποια αύξηση του νοσήματος».
Ερωτηθείς εάν νομίζει πως θα ήταν καλύτερα να ληφθούν νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Νομίζω κριτήριο της πολιτείας που λαμβάνει τα μέτρα είναι η επάρκειά τους από υγειονομικής πλευράς, αλλά και το κατά πόσον η κοινωνία μπορεί να τα αντέξει. Θεωρητικά το υγειονομικά σωστό θα ήταν να έχουμε κλειστεί από 1ης Σεπτεμβρίου όλοι στα σπίτια μας. Αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να γίνει».
«Έχουμε δύο συνωστισμούς: τον υποχρεωτικό και τον μη υποχρεωτικό«, συνέχισε ο καθηγητής. «Ο «υποχρεωτικός» είναι στις συγκοινωνίες, στη δουλειά μας… Εκείνο που μπορούμε να αποφύγουμε είναι τον «μη υποχρεωτικό» συνωστισμό, που έχουμε δει να γίνεται τα βράδια στη διασκέδαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διασκεδάζει, απλώς σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε καλό είναι να μην χαλαρώνουμε στη διασκέδαση. 300 άτομα βρέθηκαν να διασκεδάζουν μέσα σε ένα κλειστό κτίριο, θυμίζει μια κατάσταση ποτοαπαγόρευσης στη δεκαετία του ’30 στην Αμερική αυτή η ιστορία… Όπως λένε, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αυτή τη στιγμή όμως είναι μια τραγωδία. Αυτοί μετά θα μπορούσαν να γίνουν 300 φορείς, οι οποίοι θα μεταφέρουν τον κορονοϊό σε όλη την υπόλοιπη Αθήνα, η οποία δεν φταίει σε τίποτα βέβαια».
Η θνητότητα στις ΜΕΘ
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τοποθετήθηκε επίσης στο ζήτημα των ΜΕΘ: «Το θέμα δεν είναι να έχουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σαφώς, καλό είναι να υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά όταν αυτά έρθουν, αλλά το θέμα είναι να μην αρρωσταίνουμε, γιατί το να μπαίνεις σε μονάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, έχει και μεγάλη θνητότητα και μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή και αφήνει υπολείμματα, τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε. Συνεπώς, η πρόληψη είναι το βασικότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να έχει επάρκεια των μέσων αντιμετώπισης των βαριών περιστατικών τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουμε».
Αναφερόμενος στο μέτωπο των εμβολίων, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε: «Υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση, αλλά για να εμφανιστεί το εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Όλοι λένε ότι εμβόλιο θα έχουμε στις αρχές του νέου έτους, θα το δούμε…»
- «Γροθιά στο στομάχι» για τα θύματα του Τραμπ η επανεκλογή του
- Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
- Έφτασε στο Ελσίνκι η εθνική ομάδα για το ματς με τη Φινλανδία (pics)
- Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»
- Πρώτος μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα ο Γιόκερες (vids)
- Νέα μήνυση για τον Κάνιε Γουέστ – Φέρεται να είπε ότι η Κιμ Καρντάσιαν έχει «Εβραίους δασκάλους»