Στο υποβρύχιο «Παπανικολής» ο Μητσοτάκης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τετάρτη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το υποβρύχιο «Παπανικολής» και θα συνομιλήσει με το πλήρωμα.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τετάρτη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το υποβρύχιο «Παπανικολής» και θα συνομιλήσει με το πλήρωμα.
Συναγερμός και ετοιμότητα
Μπορεί λόγω κοροναϊού να έχουν ακυρωθεί οι παρελάσεις ωστόσο στην παρούσα συγκυρία όπου η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις επιθετικές της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα εγρήγορσης και επαγρύπνησης.
Άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό και ετοιμότητα για τυχόν πρόκληση θερμού επεισοδίου, ενώ τα τελευταία 24ωρα όμως, όπως και τον περασμένο Αύγουστο, οι επιτελείς σε Μαξίμου και Πεντάγωνο έχουν συνεχώς μπροστά τους τα σχέδια ενεργοποίησης στρατιωτικής εμπλοκής.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία εκτός της Navtex για την παράταση των ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο είχε εκδώσει Navtex για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο από την οποία έκανε μισό βήμα πίσω πριν από λίγο ανακοινώνοντας ότι οι ασκήσεις δεν θα διεξαχθούν από σήμερα έως και τις 28 Οκτωβρίου όπως αρχικά είχε προγραμματίσει.
Κανόνες εμπλοκής
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης είχε «μυστική» συνάντηση στο Μαξίμου με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου εξετάστηκαν οι κανόνες εμπλοκής.
Τρία στοιχεία έχουν κάνει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας να θεωρεί ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να επιδιώκει την πρόκληση ενός στρατιωτικού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η Αγκυρα από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου έχει «τορπιλίσει» κάθε προσπάθεια για διάλογο και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Το δεύτερο, ότι δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης ούτε μετά τις αυστηρές συστάσεις και πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ.
Και το τρίτο, ότι προαναγγέλλει επισήμως νέες προκλήσεις, όπως την αποστολή γεωτρύπανου στα νότια του Καστελλορίζου και ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κρήτης.
Την Πέμπτη υπουργικό συμβούλιο
Προετοιμασία για αποτροπή στην περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων υπάρχει και τώρα, όσο βρίσκεται εν πλω το «Oruc Reis» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν τούτοις, ο σχεδιασμός αντίδρασης είναι πολύ διαφορετικός στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει ίσως την πιο ακραία πρόκληση, δηλαδή την αποστολή ενός γεωτρύπανου.
Είναι πρόδηλο ότι τότε η στρατιωτική εμπλοκή θα έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. «Είναι αδύνατον να επιτρέψουμε τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει περίπτωση να μην αντιδράσουμε;» τονίζει ανώτατος στρατιωτικός παράγοντας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πάντως να αναφερθεί σε όλες αυτές τις εξελίξεις την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, όπου ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις