Ο πολυτάλαντος κύριος Δήμαρχος
Σε δήμους παραγωγικούς πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα μοντέλα για αγροτική ανάπτυξη
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η αξιοπρεπής ζωή είναι εκ γενετής δικαίωμα. Η διοίκηση ενός δήμου είναι επιλογή. Κάθε δήμαρχος κατά την ορκωμοσία ανάληψης των καθηκόντων του –με το χέρι στο Ευαγγέλιο- πρέπει να ορκίζεται για την αξιοπρεπή ζωή κάθε του δημότη πρώτα από όλα. Μετά πρέπει να ορκιστεί πως θα εφαρμόσει αειφόρες πρακτικές. Δεν τελειώσαμε φυσικά εδώ. Να δεσμευτεί επίσης για την προσέλκυση επενδύσεων, πως θα κρατήσει τους νέους στο τόπο τους, πως θα λάβει ειδική μέριμνα για τους ΑΜΕΑ και τους ηλικιωμένους, πως θα προάγει την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, πως θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες και θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, θα διαχειριστεί με συνέπεια την μετανάστευση, θα ενισχύσει τις δομές Υγείας και τα Σχολεία, θα μειώσει την ρύπανση, θα ενθαρρύνει την βιώσιμη αστική κινητικότητα, θα εξορθολογήσει τις δαπάνες, θα αξιολογεί με ποιοτικά κριτήρια την ανάθεση έργων και υπηρεσιών, θα προτάξει την ασφάλεια των δημοτών, θα αξιολογεί ο ίδιος το μόνιμο προσωπικό και θα υποβάλλει εσωτερικές εκθέσεις απόδοσης, θα ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία και θα προστατεύει τους δημότες του από τους ηχορυπαίνοντες. Ναι, η ηχορύπανση που δημιουργούνε κάποιοι με δυνατά μουσική σε ώρες που απαγορεύεται, είτε με οικοδομικές και άλλες εργασίες σε ακατάλληλες ώρες ωχριούν μπροστά στους τύπους με σπασμένες εξατμίσεις που ξεκινάνε την βόλτα τους από τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και καταλήγουν στον Πειραιά, αδιαφορώντας αν στο μεταξύ έχουν ταράξει μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους.
Στο Τσέλσι της Αγγλίας – τους βγάζω το καπέλο-τοποθέτησαν αισθητήρες – κάμερες που μετρούν την ηχορύπανση των οχημάτων. Όταν λοιπόν περνάει ο βλάκας με την σπασμένη εξάτμιση τότε το σύστημα ξυπνάει καταγράφοντας ντεσιμπέλ και αριθμό πινακίδας. 150 ευρώ το μπουγιουρντί -και λίγο είναι –ενώ αν επαναληφθεί η παράβαση αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας.
Επανερχόμαστε. Σήμερα στην Ελλάδα οι δήμαρχοι όλες τους τις δυνάμεις τις ρίχνουν για να κρατάνε την πόλη τους καθαρή, με καλό φωτισμό και ικανοποιητικές σχολικές δομές. Επίσης, να φτιάξουν τις παιδικές χαρές, τα πεζοδρόμια-όπου υπάρχουν διότι με την ακριβή έννοια του όρου σπάνια τα συναντάς και να ρίξουν και άσφαλτο στους δρόμους. Το τελευταίο είναι επαναλαμβανόμενη διαδικασία αφού ποτέ δεν φτιάχνονται σωστά και φτου και από την αρχή κάθε τρεις και λίγο. Άντε ο σημερινός δήμαρχος να ασχοληθεί και με τα πολιτιστικά γεγονότα αφού δώσε άρτων και θέαμα στο λαό, είναι μια επιτυχημένη ανά τους αιώνες συνταγή. Αυτά και λίγα ακόμη κάνουν οι περισσότερες σημερινές αλλά και παλαιότερες διοικήσεις.
Την μονοτονία έσπασε η τάση της εποχής για ανακύκλωση αλλά και η ανάπτυξη λογισμικών και εφαρμογών στα πλαίσια απλούστευσης των διαδικασιών. Εξ ου και οι αντιπολιτεύσεις ασχολούνται αν κόπηκε στραβά ένα δέντρο, αν άνοιξαν λακκούβες αν οι λάμπες ανάβουν και αν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους.
Στο τίτλο γράφουμε ο «πολυτάλαντος κύριος δήμαρχος». Σε κάθε εκλογική διαδικασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενος αριθμός υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Ο καθένας με την φιλοδοξία του. Πόσοι όμως πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια ώστε να διοικήσουν ή να συμβουλεύσουν την δημοτική αρχή; Λίγοι είναι η απάντηση παρότι ανάμεσα τους υπάρχουν και αξιόλογα πρόσωπα. Για αυτό τον λόγο παρατηρείται η αλλαγή των περισσοτέρων δημοτικών αρχών σε κάθε εκλογική διαδικασία. Λοιπόν, οι σύγχρονες απαιτήσεις θέλουν τους δημάρχους, αντιδημάρχους και συμβούλους να ασχοληθούν με πολλά και σημαντικά θέματα: διακυβέρνησης, διαφάνειας, επενδύσεις, υγεία, πράσινη ανάπτυξη, ανεργία, βιωσιμότητα, υποδομές, ευπαθείς ομάδες, περιβάλλον, βιοτικό επίπεδο, ανακύκλωση, εκπαίδευση, καθαριότητα, ασφάλεια, οικιστική ανάπτυξη, επιχειρηματικά πάρκα, τουρισμό, νόμους, χρηματοδοτικά προγράμματα, προμηθευτές και τόσα άλλα και χωρίς μάλιστα την ανάλογη στελέχωση. Σας φαίνεται λοιπόν φυσιολογικό να μπορεί μια δημοτική αρχή να τα φέρει βόλτα;
Μην αναφέρουμε τους χαμηλούς μισθούς και την ευθύνη που έχουν. Άρα λοιπόν είτε ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο Μαγκάιβερ είτε θα κάνει τα απολύτως αναγκαία και τίποτα άλλο. Ειδικά με τα πανευρωπαϊκά ΣΒΑ(Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης) κάθε δήμος θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ζητήματα όπως το κλίμα, η κυκλική οικονομία, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με smart λύσεις τεχνολογικές αλλά και να επιτευχθούνε και οικονομίες κλίμακας.
Σε δήμους παραγωγικούς πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα μοντέλα για αγροτική ανάπτυξη. Οι ΟΤΑ θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στον οικολογικό μετασχηματισμό των δήμων τους. Και όλα αυτά την στιγμή που η πανδημία έχει βουλιάξει την τοπική επιχειρηματικότητα και έχει δημιουργήσει ανεργία. Όπως καταλαβαίνετε κανείς δήμαρχος όσο πολυτάλαντος και αν είναι δεν θα μπορεί να «κάνει την διαφορά» όσο και αν το θέλει αφού ούτε αξιολόγηση στους μόνιμους υπαλλήλους των δήμων δικαιούται να κάνει, ούτε να στελεχώσει όπως ο ίδιος κρίνει τον δήμο του.
Ναι προσλήψεις πρέπει να γίνονται στους δήμους –ίσως όχι μόνιμες- αλλά τουλάχιστον όσο διαρκεί η θητεία του δημάρχου αφού χωρίς τεχνοκράτες και μάνατζερ κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να κριθεί δίκαια για το έργο του. Είναι σαν να είσαι σε μια κωπηλατική λέμβο 8 θέσεων να σου λείπουν οι 5 κωπηλάτες και εσύ να θέλεις να πάρεις μετάλλιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις