Κοροναϊός: Πιέζεται το σύστημα Υγείας – Στο κόκκινο τα νοσοκομεία
Δραματικές είναι οι στιγμές για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων περιορίζουν στο ελάχιστο τα κρεβάτια των ΜΕΘ, τη διαθεσιμότητα των γιατρών και ικανότητα παροχής περίθαλψης σε ασθενείς
Δραματικές είναι οι στιγμές για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων περιορίζουν στο ελάχιστο τα κρεβάτια των ΜΕΘ, τη διαθεσιμότητα των γιατρών και ικανότητα παροχής περίθαλψης σε ασθενείς. Ηδη την Τρίτη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ που προσεβλήθησαν από κοροναϊό, άγγιξε για πρώτη φορά τους 102.
Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 χρόνια. Από αυτούς, οι 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αναβάλλονται χειρουργεία
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται με κοροναϊό σε δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλος που πλέον οποιαδήποτε άλλη παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε άλλους ασθενείς, ακυρώνεται. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται, ραντεβού για εξετάσεις ακυρώνονται, περιστατικά που καταφθάνουν στα επείγοντα, παραμένουν στους διαδρόμους. Υπάρχουν νοσοκομεία που στέλνουν ασθενείς, τραυματισμένους ανθρώπους σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο φόβος των ειδικών είναι μεγάλος. Αν δεν περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας, τα νοσοκομεία θα βυθιστούν στο χάος.
Στα όρια τους τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη
Λίγο πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι νοσηλείες λόγω Covid στα νοσοκομεία της πόλης. Ενδεικτικά τα στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ, όπου οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Παράλληλα, στο «Παπανικολάου» όπου στη ΜΕΘ παρατηρείται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, «οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο».
Για το λόγο αυτό, το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» θα μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, οι ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν αυξάνονται, ενώ δεκάδες είναι καθημερινά τα ύποπτα κρούσματα που φτάνουν στα νοσοκομεία για εξέταση.
Ρεκόρ οι εισαγωγές ασθενών
Οι εισαγωγές τις τελευταίες μέρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θριάσιο όπου οι κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.
Στον ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς όμως 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κορωνοιού είναι κατειλημμένα.
Κλείνουν κλινικές για να γίνουν COVID
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναγκάζονται να κλείνουν κλινικές και να τις μετατρέπουν σε covid καθώς αρκετοί πλέον από όσους εντοπίζονται θετικοί χρήζουν νοσηλείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοιό. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιου. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κορωνοϊού, καθώς τα Γιάννενα βάλλονται από την επέλαση του ιού.
Μέρα με την ημέρα λιγοστεύουν και τα κρεβάτια στις εντατικές. Η Αττική αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πίεση, όμως πλέον μία μία καταλαμβάνονται και οι κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων.
Εκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε εκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα Υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
«Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες και υπάρχει κόκκινη γραμμή». Ωστόσο, όπως είπε, «έχουμε χρόνο μπροστά μας, αλλά όσο προετοιμασμένο να είναι το σύστημα υγείας, όσα μέτρα και αν έχουμε πάρει προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμη περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλει η Πολιτεία, τότε νομίζω το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».
Ζητούν βοήθεια από γειτονικά κράτη
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας, το σύστημα Υγείας προετοιμάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει «μια δυσμενή εξέλιξη» και λαμβάνονται μέτρα για το «χειρότερο σενάριο». Ωστόσο, «υπάρχει και ένα σημείο που είναι η κόκκινη γραμμή». Μάλιστα, ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία έχει αρχίσει και ζητάει βοήθεια από την Γερμανία, σημειώνοντας ότι «και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις».
«Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, είμαστε κοντά σε οριακό σημείο, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουμε τα μέτρα, έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία», είπε ο υφυπουργός.
Οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική
Σήμερα στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, 144 κλίνες διατίθενται για κορονοϊό, η κάλυψη είναι περίπου στο 58% και σε αυτό περίπου το ποσοστό κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Πριν δέκα ημέρες, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στην Αττική ήταν 122, «άρα αυτό που λέμε και ισχύει, είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας,
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Λινού μιλώντας στο MEGA.
Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα
Την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας εξέφρασε και ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Υπογράμμισε καταρχάς ότι τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο για να υπάρξει μια συνολική ανοσία.
Ωστόσο, ο κ. Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα Υγείας αναφέροντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες). Όπως εξήγησε, όσο χρειάζεται να ανοίγουν κλινικές κοροναϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα. «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Στην Αττική ήδη έχει καλυφθεί το 70%-75% των ΜΕΘ
Δεν σταματά ο προβληματισμός στην επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση από τα σταθερά αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ.
Στην ερώτηση εάν έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις