Κοροναϊός : Πρόσω ολοταχώς για 1.000 κρούσματα λένε οι ειδικοί – Δοκιμάζονται οι ΜΕΘ στην Αττική
Κρισιμότερη ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου. Τότε δηλαδή που έχουν περάσει σχεδόν 15 ημέρες και θα έχει φανεί εάν η αλυσίδα μετάδοσης έχει σπάσει.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θάνατοι, συνθέτουν μία επικίνδυνη κατάσταση.
Τα μέτρα στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν σε περίπου 15 περίπου ημέρες.
Έτσι κρισιμότερη ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου. Τότε δηλαδή που έχουν περάσει σχεδόν 15 ημέρες και θα έχει φανεί εάν η αλυσίδα μετάδοσης έχει σπάσει.
Τα νέα κρούσματα σχεδόν καθημερινά σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Και κανείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Τα σενάρια πάντως των ειδικών επιστημόνων είναι εφιαλτικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην εστίαση σε περιοχές που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.
Τα χειρότερα έρχονται;
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς την περασμένη εβδομάδα το ένα ρεκόρ κρουσμάτων διαδεχόταν το άλλο.
Πλέον αυτό που περιμένουν όλοι είναι να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να εξετάσουν αν τα μέτρα τελικά καρποφόρησαν.
Αν συμβεί αυτό κανονικά θα πρέπει να δούμε πτώση των κρουσμάτων μέχρι τον επόμενο μήνα. Αν όχι τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε πιο σκληρά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο πως αν δεν τηρήσουμε και τώρα τα μέτρα, τότε οι επιπτώσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο σύστημα Υγείας θα είναι μεγάλες.
Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας,
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Λινού μιλώντας στο MEGA.
Τήρηση αποστάσεων
«Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ.»
» Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη», συνέχισε η ίδια.
Διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε ένα μήνα
«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», είπε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.
«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.
Ενδέχεται να δούμε πάνω από 1.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε τις εγκρίσεις για τα εμβόλια ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο για να υπάρξει μια συνολική ανοσία.
Ωστόσο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και το 2021 τα οποία όπως ανέφερε θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα πχ γρίπη κλπ.
Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1.000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα υγείας αναφέροντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).
Όπως εξήγησε όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κοροναϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα.
«Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.
Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν τα μέτρα δεν πάνε καλά δεν είναι απίθανο το lockdown και πως πάνω από 2.000 κρούσματα σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων»
Επιπλέον o καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κοροναϊού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.
Βατόπουλος στο MEGA : Μία περιοχή εύκολα γίνεται από πράσινη, πορτοκαλί
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, τόνισε ότι πανδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών.
«Η συμπεριφορά της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου και της πολιτείας».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα περιορισμού του ιού που έχουν ληφθεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά, ενώ τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.
«Μια πράσινη περιοχή εύκολα γίνεται κίτρινη και πορτοκαλί. Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη».
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φρενάρουμε την πανδημία είναι τα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.
«Ο πανικός δεν ωφελεί, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, η μάσκα. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η συνισταμένη αυτών που πρέπει από υγειονομικής πλευράς με αυτό που αισθάνεται η πολιτεία ότι αντέχει η κοινωνία».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα είναι παρελθόν και στόχος είναι αυτό να συμβεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.
Σχετικά με τις εικόνες έξω από εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, είπε ότι και η εκκλησία και οι ιερείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα και «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Στην Αττική ήδη έχει καλυφθεί το 70%-75% των ΜΕΘ
Δεν σταματά ο προβληματισμός στην επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση από τα σταθερά αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα μας.
Χτες Δευτέρα τα νέα περιστατικά μόλυνσης ανήλθαν σε 715, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 95, ενώ συνολικά οι ασθενείς με κοροναϊού που νοσηλεύονται σε δομές του ΕΣΥ ανέρχονται σε 922.
Συνύπαρξη γρίπης και κοροναϊού
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ.
Στην ερώτηση εάν μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.
Παράλληλα, η κυρία Παγώνη σχολίασε στο Open τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αυτές δεν περνούν το σωστό μήνυμα στους πολίτες που έχουν, πλέον, κουραστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις