Δραματική έκκληση Τσιόδρα μετά τα 1.259 κρούσματα : Αδύνατο να ελεγχθεί η πανδημία, χειρότερη η κατάσταση στο δεύτερο κύμα
Μιλώντας από καρδιάς, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού. Αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη τώρα σε σχέση με το πρώτο κύμα.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 1259 κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα Τρίτη στη χώρα μας.
Μιλώντας από καρδιάς, ο κ. Τσιόδρα αναφέρθηκε πρώτα στην αυριανή εθνική επέτειο της χώρας μας: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης μιας μικρής χώρας απέναντι στον φασισμό. Νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς και από τη γλώσσα των μέτρων η φωνή της συνείδησης».
«Αδύνατο να ελεγχθεί η πανδημία»
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού.
Όπως παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας: «Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και λέμε πού θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις».
Αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη τώρα σε σχέση με το πρώτο κύμα.
«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας» – Γιατί πρέπει να αποφύγουμε το lockdown
«Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολα τα ήδη ισχύοντα μέτρα (δηλαδή οι μάσκες παντού).
Όπως ξεκαθάρισε, θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown, με τις ψυχικές και οικονομικές συνέπειες που έχει αυτό. «Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση του απέναντι. Η προσωπική επιλογή του καθενός θα καθορίσει το πώς θα κινηθεί η πανδημία» επισήμανε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ακόμα ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τα εμβόλια της Οξφόρδης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και για τα δύο νέα φάρμακα που αναπτύσσονται κατά του κοροναϊού.
‘Εκκληση για τήρηση των μέτρων και χρήση της μάσκας
Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι «έφτασε η ώρα της συνείδησης» καθώς – όπως είπε – «το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».
Σημείωσε ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας: «Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο, δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τη σύσταση για αποφυγή χρήσης στα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στηλίτευσε τις συναθροίσεις και τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης τα οποία είναι γεμάτα κόσμο, χωρίς κανένα σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.
«Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ξέρω και το κατανοώ. Αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».
«Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί πρέπει να ξεδώσω στην παρούσα φάση, θέτοντας σε κίνδυνο, με αυτό τον τρόπο τον διπλανό μου;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο κοροναϊός δεν σέβεται κάποιους περιορισμούς, δεν κοιτάζει ηλικίες, ούτε αξιώματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.
Οι θυσίες που πρέπει να γίνουν
Αναφερόμενος στις θυσίες που πρέπει να κάνει ο κόσμος για τον περιορισμό της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ακόμα ότι ο ίδιος έχει να πάει σε καφέ ή εστιατόριο από τον Φεβρουάριο.
«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα, κοιμάμαι μόνο τρεις ώρες κάθε βράδυ, ξενυχτάω μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να ετοιμάσω την αναφορά στον πρωθυπουργό», σημείωσε.
«Δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν πριν 80 χρόνια οι πρόγονοί μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κλείνοντας και πάλι με αναφορά στην εθνική επέτειό της 28ης Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις