Maskne: Πώς θα καταπολεμήσουμε την ακμή από τη χρήση μάσκας
Μιας και η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε το δέρμα μας καθαρό
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μαζί με το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στον κοροναϊό. Δεδομένου ότι η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να είναι σε έξαρση, είναι σημαντικό να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, φορώντας τη μάσκα μας σωστά, δηλαδή καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη μας.
Αν υποπτεύεστε ότι η χρήση μάσκας σάς δημιουργεί σπυράκια, δεν είναι η ιδέα σας. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που έχει βγει και όνομα για αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία συνοψίζεται ως maskne (mask + acne). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι προκαλεί τη maskne;
Η ακμή συνήθως αναπτύσσεται όταν οι πόροι γεμίζουν με λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα του δέρματος, μακιγιάζ, βρωμιά ή βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους πόρους ή σπυράκια, τα οποία ποικίλλουν σε μέγεθος και τύπο, ανάλογα με το πόσο έχουν μολυνθεί.
Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης δέρματος – η οποία συμπεριλαμβάνει το ντεμακιγιάζ, το πλύσιμο του προσώπου, την ήπια απολέπιση, την ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία- βοηθά στη διαχείριση της ακμής, επειδή βοηθά στη φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματος. Ο τακτικός καθαρισμός και η απολέπιση διασφαλίζουν ότι όλοι οι ρύποι, οι ακαθαρσίες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος απομακρύνονται αντί να φράζουν τους πόρους του δέρματος. Η ενυδάτωση και η αντηλιακή προστασία εξασφαλίζουν ότι το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του δέρματος λειτουργεί σωστά.
Ωστόσο, η χρήση μάσκας επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος, αφού τα νεκρά κύτταρα που κανονικά πέφτουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τώρα μπλοκάρονται στους πόρους. Οι μάσκες διαμορφώνουν επίσης το τέλειο υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα της επιδερμίδας.
Πώς θα την αποφύγουμε;
Μιας και η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε το δέρμα μας καθαρό. Και επειδή τα σπυράκια που σχετίζονται με τη μάσκα δεν αφορούν μόνο όσους έχουν έτσι κι αλλιώς τάση για ακμή, όλοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μια σωστή ρουτίνα περιποίησης δέρματος.
- Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε μια μάσκα που επιτρέπει στο δέρμα μας να αναπνέει, ενώ παράλληλα μας παρέχει προστασία. Για να το πετύχουμε αυτό, η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη χωρίς να μας σφίγγει. Όσον αφορά στο υλικό της, τα βαμβακερά υφάσματα είναι προτιμότερα, αφού είναι πιο φιλικά προς το δέρμα σε αντίθεση με τα συνθετικά.
- Αφού διαλέξουμε μια μάσκα με καλή εφαρμογή που παράλληλα δεν ερεθίζει το δέρμα μας, πρέπει να σκεφτούμε τι εφαρμόζουμε κάτω από αυτή. Έτσι, επιλέγουμε μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic) , oil-free προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Ιδανικά, αποφεύγουμε το μακιγιάζ στην περιοχή, ειδικά το βαρύ μακιγιάζ και τις πολλές στρώσεις που φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε σπυράκια. Αντιθέτως, ενυδατώνουμε το δέρμα μας με μια κρέμα που προσφέρει αντηλιακή προστασία.
- Στο τέλος της ημέρας, αφαιρούμε το μακιγιάζ και τους ρύπους με ένα νερό micellaire και στη συνέχεια πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ήπιο καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας. Μετά τον καθαρισμό, δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση του δέρματος, είτε με μια κρέμα με κεραμίδια είτε με μια με υαλουρονικό οξύ.
*Σε περίπτωση που έχουμε εμφανίσει κάποια μικρά σπυράκια, μπορούμε να εφαρμόσουμε τοπικά μια κρέμα με σαλικυλικό οξύ, ενώ αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις