Ελλάδα – Τουρκία : Τα μηνύματα Λαβρόφ που συνοδεύουν την πρόταση για ρωσική διαμεσολάβηση
Η δήλωση προθέσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ για διαμεσολάβηση συνοδεύτηκε και με τρία σαφή μηνύματα προς την Τουρκία αλλά και με μια σαφή αιχμή για τις σχέσεις Ελλάδας με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ποια η ελληνική ανταπόκριση. Η αναξιοπιστία της Τουρκίας και η αναδίπλωση για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η κίνηση από πλευράς της Ρωσίας για διαμεσολάβηση έγινε και το μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν σαφές. Εφόσον η Ελλάδα θελήσει, η Ρωσία μπορεί να παρέμβει για να επιχειρήσει εξομάλυνση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δίκαιο της θάλασσας, το Ισλάμ και η Κύπρος
Αυτή η δήλωση προθέσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ συνοδεύτηκε και με τρία σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα παρά το γεγονός ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απέφυγε -όπως ήταν φυσικό- μια ρητορική που να στηλιτεύει ευθέως τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ρωσική πλευρά προχώρησε σε μια δήλωση αρχών, την οποία επαναβεβαίωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, για την ισχύ του Δικαίου της Θάλασσας και το δικαίωμα της Ελλάδας όπως και κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Κατά δεύτερον ήταν σαφείς οι αιχμές του Σ. Λαβρόφ και η σύμπτωση απόψεων με την ελληνική πλευρά για την εργαλειοποίηση της ισλαμικής θρησκείας από τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι αναφορές αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη στάση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά αφορούν και σε ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.
Το τρίτο μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ ήταν η υπενθύμιση της διαχρονικής στήριξης της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό έχει τη σημασία του στην παρούσα φάση όπου η Τουρκία κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα παραβιάζει απροκάλυπτα τις αποφάσεις του ΟΗΕ όπως για το καθεστώς της Αμμοχώστου.
Οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας
Αυτό που μένει να φανεί από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος είναι αν η ελληνική πλευρά θα θελήσει να ανταποκριθεί στην ρωσική πρόσκληση. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα λεπτό λόγω των ταραγμένων σχέσεων Δύσης και Ρωσίας και δεν είναι τυχαία και τα καρφιά που αντάλλαξαν τρόπον τινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η Ελλάδα προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει με νόημα ο Σεργκέι Λαβρόφ:
«Οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».
Οι εξελίξεις θα κρίνουν αν τελικά θα υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό για την πορεία των ελληνοτουρκικών εξελίξεων από την πλευρά της Ρωσίας ή σημερινή επίσκεψη Λαβρόφ απλώς θα είναι ένα ακόμα επιχείρημα για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διπλωματικά απονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο,
Η αποτυχία της γερμανικής και νατοϊκής διαμεσολάβησης
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η γερμανική διαμεσολάβηση δεν απέφερε τους επιθυμητούς για την ελληνική πλευρά καρπούς. Απεναντίας η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις και προχώρησε σε εξόχως επιθετικές κινήσεις, φλερτάρτοντας με το θερμό επεισόδιο και οδηγώντας έτσι τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή.
Μάλιστα την ίδια τύχη φαίνεται πως έχει η ΝΑΤΟϊκή παρέμβαση για την αποφυγή κρίσεων και επεισοδίων καθώς η Τουρκία φαίνεται να πράττει διαφορετικά από τα όσα υποτίθεται ότι συμφωνούνται στο πλαίσιο του Νατοϊκού μηχανισμού αποκλιμάκωσης.
Αναξιοπιστία
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κινείται πιο εντατικά στη γραμμή πως η Τουρκία αποτελεί έναν πλήρως αναξιόπιστο συνομιλητή και προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους και συγκεκριμένα την 28η Οκτωβρίου.
«Αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν στάση ουδετερότητας αλλά στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
Πάντως σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες, η Τουρκία αργά το απόγευμα έκανε μισό βήμα πίσω σε σχέση με τις προκλήσεις των προηγούμενων ημερών, ακυρώνοντας τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην καρδιά του Αιγαίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ενώ και το Oruc Reis φαίνεται πως αργά το βράδυ απομακρύνθηκε από τα ελληνικά νησιά και πλέει με κατεύθυνση την Αίγυπτο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις