Η συγκλονιστική μαρτυρία της 29χρονης Βάλερι : Υποφέρω μήνες μετά την ανάρρωσή μου από τον κοροναϊό
Η Βάλερι Γκίζεν λαχανιάζει και σωριάζεται σ’ ένα παγκάκι. Η 29χρονη περπατούσε στον δρόμο, δεν έτρεχε. Η καρδιά της χτυπά γρηγορότερα, οι αναπνοές της ξαφνικά δυσκολεύουν. Πολλούς μήνες μετά την ανάρρωσή της από τον κοροναϊό, η Βάλερι υποφέρει πολύ και η ζωή της έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη...
Πονοκέφαλος, δύσπνοια και εξάντληση. Ακόμη και μήνες μετά τη μόλυνση, ορισμένοι ασθενείς υποφέρουν από τις συνέπειες του κοροναϊού. Η νεαρή Βάλερι Γκίζεν μιλάει για τις δυσκολίες που ακόμα περνάει, μήνες μετά.
Σωριάζεται σ’ ένα παγκάκι
Η Βάλερι Γκίζεν λαχανιάζει και σωριάζεται σ’ ένα παγκάκι. Η 29χρονη περπατούσε στον δρόμο, δεν έτρεχε.
«Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη προσπάθεια για σήμερα», λέει. Η καρδιά της χτυπά γρηγορότερα, οι αναπνοές της ξαφνικά δυσκολεύουν.
Πριν οκτώ μήνες, αυτές οι λίγες εκατοντάδες μέτρα δεν θα άξιζε τον κόπο να αναφερθούν καθόλου. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα πήγαινε για χορό, άλλοτε για αναρρίχηση και μερικές φορές στην πισίνα.
Η Βάλερι Γκίζεν ενσαρκώνει αυτό που πολλοί γιατροί λένε: «επισήμως έχει αναρρώσει αλλά δεν είναι υγιής». Επέζησε της λοίμωξης από κοροναϊό πριν μισό και πλέον χρόνο, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Αρρώστησε στα τέλη Μαρτίου: «Η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα και αισθανόμουν μεγάλη πίεση στο στήθος. Ποτέ πριν δεν είχα νιώσει τόσο άρρωστη», λέει.
Σχεδόν δύο εβδομάδες τις πέρασε μόνο στο κρεβάτι. Μεγάλη εξάντληση και πόνος στους πνεύμονες. Ακόμα και το να πάω στην τουαλέτα ήταν βασανιστήριο. «Επρεπε να ξεκουραστώ για πολύ ώρα πριν από αυτό», υπογραμμίζει.
Το καλοκαίρι η Βάλερι πήγε με ποδήλατο από την Κοπεγχάγη στο Βερολίνο. Δεν έκανε τεστ τότε, επειδή οι δομές ήταν ανεπαρκείς.
«Ηταν το πρώτο κύμα στη Δανία και φοβόμουν ακόμη και να πάω στο νοσοκομείο», λέει. Στη συνέχεια, τεστ τον Ιούνιο επιβεβαίωσε ότι έχει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.
Νέα και αθλητική
H Βάλερι έκανε πολλά χιλιόμετρα με το ποδήλατο
Η γερμανίδα ανθρωπολόγος ζει και εργάζεται στην Κοπεγχάγη. Μετά τη μόλυνση με κοροναϊό ήταν και πάλι μια χαρά.
«Αυτές ήταν οι καλοκαιρινές μου διακοπές φέτος», λέει και δείχνει φωτογραφίες από βόλτες με το ποδήλατο στον φορητό της υπολογιστή.
Πάνω από 400 χιλιόμετρα με το ποδήλατο από την Κοπεγχάγη στο Βερολίνο όπου έμενε παλιά. Ολα ήταν καλά – τουλάχιστον αυτό πίστευε η Βάλερι τότε.
«Ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου», λέει η 29χρονη. Μόνιμη εξάντληση, πίεση στους πνεύμονες, δυσκολία στην αναπνοή.
«Δεν μπορούσα να σηκώσω το κεφάλι μου. Ηταν τόσο βαρύ, έτσι το ένιωθα όλη την ώρα», διηγείται. Οι συγκάτοικοί της την υποστήριζαν κάνοντας ψώνια ή μαγείρεμα. Αλλά ήταν δύσκολο για αυτήν να εξαρτάται τόσο πολύ από κάποιον.
Αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα εδώ και περίπου οκτώ εβδομάδες. Τώρα επιστρέφει προσωρινά στο Βερολίνο στους γονείς της.
«Ημουν απελπισμένη στη Δανία», λέει. Ο οικογενειακός γιατρός της στην Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να τη βοηθήσει. Τώρα πάντως είναι λίγο καλύτερα, λέει με αισιοδοξία: «Μπορώ να καθίσω και να πω πάνω από δύο ή τρεις προτάσεις».
Η ιστορία μου ελπίζω να βοηθήσει
Ελπίζει πως σύντομα θα αναρρώσει πλήρως
Στο Βερολίνο πήγε στο νοσοκομείο για αρκετές εξετάσεις. Οι εξετάσεις για την καρδιά ή τους πνεύμονες ήταν καλές. Η διάγνωση είναι «σύνδρομο κόπωσης μετά τον COVID».
Αυτό περιλαμβάνει κόπωση, μόνιμη κατάσταση εξάντλησης καθώς και διαταραχές στη συγκέντρωση. Η 29χρονη πρέπει να ξαπλώνει για να ξεκουραστεί αρκετές φορές την ημέρα.
Μελέτες από την Ιταλία και την Ιρλανδία έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των ασθενών με COVID-19 εξακολουθούν να νιώθουν εξάντληση και δύσπνοια αρκετές εβδομάδες μετά την επίσημη ανάρρωσή τους.
Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει ακόμη σαφή ευρήματα σχετικά με τις χρόνιες συνέπειες λοίμωξης από κοροναϊό. Είναι πολύ νωρίς γι’ αυτό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πάντως ότι τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για μήνες ή ακόμη και να επανέλθουν, ακόμη και αν ο ασθενής δεν είχε σοβαρά συμπτώματα COVID-19.
Ακόμα και αν είσαι νέος…
Αυτό ισχύει και για νέους ανθρώπους όπως η Βάλερι Γκίζεν που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα υψηλού κινδύνου. Τώρα όμως φοράει κάλτσες κατά των θρομβώσεων και αναπαύεται πολλές φορές την ημέρα.
Παίρνει διάφορες βιταμίνες και τρώει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτήν τη στιγμή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και κάνει ό,τι μπορεί για να αισθανθεί καλύτερα.
Η Βάλερι είναι αισιόδοξη και λέει πως κάθε μέρα αισθάνεται λίγο καλύτερα και ελπίζει η ιστορία της να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τι μπορεί να προκαλέσει ο κοροναϊός ακόμα και εάν είσαι νέος και υγιής.
Πηγή: Deutche Welle
- Κίνηση τώρα: Κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας – Μπλοκαρισμένος ο Κηφισός
- Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει «έγκλημα πολέμου» με τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού, λέει το HRW
- Έγραψε ιστορία ο Γιάννης: Έγινε ο πρώτος παίκτης στο NBA με αυτή την επίδοση (vids)
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Αυτός ο Νοέμβρης τηλεοπτικά τα σπάει με νέες σειρές που θα κολλήσεις
- Βραζιλία: Τι γνωρίζουμε για τις εκρήξεις μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο – Νεκρός ο δράστης