Βλάχος κακαβιά του ψαρά
Η πιο απλή, αλλά ταυτόχρονα η πιο νόστιμη σούπα-κακαβιά που έχουμε απολαύσει, με ελάχιστα υλικά
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα περίπου 30΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
4 ξερά κρεμμύδια
4 πατάτες
2½ κιλά βλάχος (το πάνω μέρος, δηλαδή από το κεφάλι και κάτω), κομμένος σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι νερό με διαλυμένο μέσα 1 κ.σ. ανθό αλατιού
Χυμός από 2 λεμόνια
120 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ισοδυναμεί με 1 φλ. του διπλού ελληνικού καφέ)
Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ώστε να καλύψουν τον πάτο. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ. και τις βάζουμε πάνω από τα κρεμμύδια. Στρώνουμε από πάνω το ψάρι, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήσουμε κενά. Περιχύνουμε με τη θάλασσα ή το αλατόνερο, τον μισό χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τόσο νερό ώστε να μην καλυφθούν τα ψάρια εντελώς, αλλά μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Πάνω από τα ψάρια βάζουμε δύο πιάτα αναποδογυρισμένα, όπως κάνουμε στους ντολμάδες, και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφού πάρει βράση, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με μια πιρούνα ή σπάτουλα, ανασηκώνουμε τα πιάτα και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα πιάνοντάς τα με γάντι γιατί καίνε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί. Σουρώνουμε τη σούπα και τη μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε τα λαχανικά και το ψάρι που θα έχουν μείνει στην κατσαρόλα σε πιατέλα. Αν θέλουμε, σερβίρουμε την κακαβιά με παξιμάδι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις