Βλάχος κακαβιά του ψαρά
Η πιο απλή, αλλά ταυτόχρονα η πιο νόστιμη σούπα-κακαβιά που έχουμε απολαύσει, με ελάχιστα υλικά
Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα περίπου 30΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
4 ξερά κρεμμύδια
4 πατάτες
2½ κιλά βλάχος (το πάνω μέρος, δηλαδή από το κεφάλι και κάτω), κομμένος σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι νερό με διαλυμένο μέσα 1 κ.σ. ανθό αλατιού
Χυμός από 2 λεμόνια
120 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ισοδυναμεί με 1 φλ. του διπλού ελληνικού καφέ)
Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ώστε να καλύψουν τον πάτο. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ. και τις βάζουμε πάνω από τα κρεμμύδια. Στρώνουμε από πάνω το ψάρι, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήσουμε κενά. Περιχύνουμε με τη θάλασσα ή το αλατόνερο, τον μισό χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τόσο νερό ώστε να μην καλυφθούν τα ψάρια εντελώς, αλλά μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Πάνω από τα ψάρια βάζουμε δύο πιάτα αναποδογυρισμένα, όπως κάνουμε στους ντολμάδες, και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφού πάρει βράση, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με μια πιρούνα ή σπάτουλα, ανασηκώνουμε τα πιάτα και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα πιάνοντάς τα με γάντι γιατί καίνε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί. Σουρώνουμε τη σούπα και τη μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα. Σερβίρουμε τα λαχανικά και το ψάρι που θα έχουν μείνει στην κατσαρόλα σε πιατέλα. Αν θέλουμε, σερβίρουμε την κακαβιά με παξιμάδι.
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ
- Ισπανία: Νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών ως εργατικό δυναμικό
- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Oι ποικίλες δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 κοριτσιών
- SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα
- Στο σκαμνί ο 45χρονος Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι παλάμης 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη