Η Ευρώπη στο έλεος του κοροναϊού – Σύνοδος Κορυφής με Γαλλία και Γερμανία σε lockdown
Αρκετά αυξημένα είναι πλέον τα μέτρα περιορισμού του κοροναϊού στην Ευρώπη, καθώς το β’ κύμα της πανδημίας πλήττει τις κεντρικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Αναγκαία κρίθηκε η αύξηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς το δεύτερο κύμα κοροναϊού πλήττει την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε επίπεδο κρατών.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νέα δέσμη μέτρων στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης του. Σκοπός θα είναι η ενίσχυση των στοχοθετημένων τεστ, η ανίχνευση επαφών και η βελτίωση των εκστρατειών εμβολιασμού.
«Παρ’ όλο που τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα και πιο συντονισμένα από ό,τι στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι πολίτες, οι οικογένειες και οι κοινότητες σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει η Επιτροπή, που έλαβε τις αποφάσεις λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου για το συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του Covid-19.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πολύ σοβαρή η κατάσταση
«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Σήμερα ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας παράλληλα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στενά.
«Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι» συμπλήρωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν.
«Η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης από COVID-19 σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική. «Απαιτείται αποφασιστική, άμεση δράση για την Ευρώπη για την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης, για την ανακούφιση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού» υπογράμμισε από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή αποφάσισε τη βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων και δεδομένων για τον κοροναϊό σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και γρήγορων τεστ – για την αγορά των οποίων η Επιτροπή θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ, την πλήρη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά που θα βοηθήσουν στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης, την εξασφάλιση βασικών προμηθειών για τη διαθεσιμότητα βασικών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, ενώ θα στηρίξει τον αποτελεσματικό εμβολιασμό κατά του Covid-19, όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.
Αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο Μακρόν
Μια σειρά μέτρων, αρκετά αυστηρότερων, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων και των απωλειών από τον Covid-19.
Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την εφαρμογή lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.
Αυτή την περίοδο οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
Την ίδια ώρα, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αντίθετα τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, εκτός εκείνων που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να επιστρέψουμε σε lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων, ενώ όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
«Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει εκτός εάν υπάρχει οικονομία που θα το υποστηρίζει. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτα και να δεχτούμε ανοσία της αγέλης» ξεκαθάρισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μερικό lockdown στη Γερμανία
«Πάρα πολύ δύσκολη μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα απόψε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κοροναϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σήμερα σε μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου – με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα (έως δύο νοικοκυριά), ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό, ενώ αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.
Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται, ενώ κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται. Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Έκτακτη ενίσχυση από το κράτος
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα καταβάλει η πολιτεία για την απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, θα λάβουν έως και 75% του τζίρου τους του Νοεμβρίου του 2019, ενώ επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους θα λάβουν αποζημίωση για το 70%. Συνολικά, η οικονομική βοήθεια θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ζητείται από τους εργοδότες να διευκολύνουν την τηλεργασία των υπαλλήλων τους.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, «η κατάσταση είναι και πάλι πολύ σοβαρή και έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες», αλλά «υπάρχει η ελπίδα, εάν βγούμε καλά από τον χειμώνα, να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά». Αιτία των μέτρων που αποφασίστηκαν, διευκρινίζεται στο έγγραφο, είναι αφενός η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και αφετέρου το γεγονός ότι περίπου το 75% των κρουσμάτων παραμένει άγνωστης προέλευσης.
Τέλος, για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία
Σχεδόν κατά 20.000 ασθενείς αυξήθηκε ο απολογισμός του κοροναϊού στην Ισπανία μέσα σε ένα 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 1.136.503.
Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να αναμένει να αποδώσουν τα αναμενόμενα η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ιταλία : Οι θετικοί ξεπερνούν τους θεραπευμένους
Παράλληλα, νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους 205 άνθρωποι, ενώ τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 24.991, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας.
Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αυτή τη στιγμή στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.
Υποχρεωτική η μάσκα στους ανοιχτούς χώρους στην Πορτογαλία
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας στον δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, σε μια νέα προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού, κι ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.
Η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, όμως όχι για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας όταν κυκλοφορούν μόνοι τους σε έναν δημόσιο δρόμο.
Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νέου κοροναϊού με 3.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.
Πάνω από 10.000 οι νεκροί στην Τουρκία
Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το δεύτερο κύμα κοροναϊού και επιβάλλει νέα αυστηρά μέτρα, η Τουρκία βλέπει τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία να ξεπερνά το φράγμα των 10.000.
Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 10.027 ανθρώπους μεταξύ των 368.513 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσίευσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. «Το επίκεντρο του ιού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Φαχρετίν Κότζα, διευκρινίζοντας πως «τέσσερις στους 10 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί» στον ιό, στο σύνολο της χώρας, εντοπίζονται σε αυτήν την πόλη. «Εάν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε.
Ο τούρκος υπουργός Υγείας, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε ιδιαίτερα μέτρα, παρά περιορίστηκε στο να απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του να περιορίσουν «τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους» κατά 30% και να ενθαρρύνει τους εργοδότες να εφαρμόσουν την τηλεργασία.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»