Αλλο η πολιτική φαγωμάρα, άλλο τα λάθη με τον κοροναϊό
Εχουν γίνει πολλά λάθη και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και η αυτοκριτική
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Η Ελλάδα «τρώγεται» ακόμη και στις κρίσιμες, εθνικές περιόδους, επειδή έχει πρόβλημα. Επειδή ο Εμφύλιος έχει αφήσει ορθάνοιχτες πληγές που δε λένε να κλείσουν και που εμφανίζονται πολύ συχνά ως τσακωμοί ακόμη και για τα προφανή.
Τα «πράσινα» και τα «μπλε» καφενεία, όση προσπάθεια κι έγινε από το 1981 και μετά, δεν έκλεισαν δια παντός.
Η λογική του «ή εγώ ή εσείς» που εμφανίστηκε δυστυχώς και επί της πρώτης φοράς στην κυβέρνηση ενός αριστερού κόμματος, είναι εδώ.
Αν δει κανείς τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 28η Οκτωβρίου θα νομίσει ότι πράγματι η Ελλάδα είναι μια χώρα ενωμένη που μεγαλουργεί.
Κι όμως, η εθνική ομοψυχία είναι μόνο στα λόγια. Για του λόγου το αληθές δείτε τι συμβαίνει μετά την παρέμβαση Τσιόδρα και την έκρηξη του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή, που έπρεπε να συμφωνήσουμε για τα απαραίτητα, η πανδημία έχει μετατραπεί σε «όπλο» της αντιπολίτευσης και το αντίστροφο.
Ο ένας κατηγορεί τον Τσιόδρα ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια. Ο άλλος λέει «αν είχατε εσείς την εξουσία θα είχε καταρρεύσει η χώρα.
Ο ένας επιτίθεται στην κυβέρνηση γιατί άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Ο άλλος λέει «γιατί εσείς δεν κάνατε τίποτε όσο είχατε τη διακυβέρνηση της χώρας». Μια συνεχής φαγωμάρα, αντιπαραγωγική κριτική και χωρίς καμιά διάθεση για… αυτοκριτική.
Αλήθειες και λάθη
Αν, όμως, και οι πολιτικοί και οι επιστήμονες θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, οφείλουν να λένε αλήθειες, να παραδέχονται λάθη, να επιδιώκουν να τα διορθώσουν.
Και πώς να το κάνουμε, μπορεί να δυσαρεστηθούν κάποιοι, αλλά λάθη έγιναν. Και η καταγραφή τους δεν έχει να κάνει με το αν θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από πάνω. Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι να επισημαίνεις τα κενά και να ταρακουνάς το σύστημα για να τα καλύψει.
Είναι ή δεν είναι λάθος που τόσους μήνες ασχολούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά επί της ουσίας δεν έγινε μια σωστή κίνηση για να γίνουν καλύτερα και να υπάρξει αποσυμφόρηση;
Υπάρχουν λεωφορεία που με επισκευές μπορούν να βγουν στο δρόμο; Να κόψουν το λαιμό τους να βρουν λεφτά και να τα διορθώσουν;
Χρειάζεται 50, 100 ή 200 νέοι οδηγοί; Να κόψουν το λαιμό τους να τους προσλάβουν. Ακόμη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού παίζονται ανθρώπινες ζωές.
Να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν τεστ ώστε να ξέρει ο κόσμος να προφυλάσσεται; Να βρεθούν τα λεφτά και να γίνουν.
Ούτε πρέπει να υποκύπτουν οι κυβερνώντες σε εκβιασμούς ή παρακάλια του τύπου «κάνε lockdown αλλά κάντο αφού περάσει το τριήμερο γιατί έχουμε πληρότητα 100%».
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των επιχειρηματιών να βγάλουν λεφτά και να καλύψουν τη χασούρα του καλοκαιριού. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό πρέπει να γίνεται σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Είναι δε ακατανόητες και άλλες κινήσεις που κάνουν στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό.
Δεν μπορεί π.χ. να πλακώνεσαι στις πλατείες με τα 14χρονα και να μην τολμάς να βάλεις τάξη στους ανεξέλεγκτους ιερωμένους που κάνουν ό,τι θέλουν.
Δεν μπορεί να ζητάς ατομική ευθύνη, συνείδηση, κουράγιο και θυσίες αλλά ταυτόχρονα να μην έχεις προνοήσει ώστε το ΕΣΥ να αντέξει όχι 100 αλλά 1.000 διασωληνωμένους.
Αυτά είναι λάθη που πληρώνονται. Με πολιτικό κόστος, αλλά κυρίως με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό που προέχει είναι να μην χάνουμε κάθε μέρα 5 και 10 ανθρώπους, ούτε να δοκιμάζουμε το σύστημα αν θα αντέξει, οδηγώντας γιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους.
Άλλο, λοιπόν, η φαγωμάρα η πολιτική που δεν έχει κανένα νόημα. Κι άλλο να λες ότι έχουν γίνει λάθη και πρέπει εδώ και τώρα να αποφευχθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις