Σκίτσο του Latuff με τον Ερντογάν και το Charlie Hebdo να ταΐζουν το φίδι του εξτρεμισμού
Από τη μια, το περιοδικό βάζει «λάδι στη φωτιά» με τα - πολλές φορές - αμφιλεγόμενα σκίτσα του, πυροδοτώντας τα αντι-ισλαμικά συναισθήματα στη Γαλλία. Από την άλλη, ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του κατά του προέδρου Μακρόν και το κάλεσμά του σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων πυροδοτεί τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον πατέρα Αντώνιο
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Mε την πάντα επίκαιρη ματιά του, ο σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ (Carlos Latuff) περιγράφει τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ισλαμικών χωρών γενικότερα με τη Γαλλία στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στη Νίκαια.
Στο σκίτσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας και το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo εμφανίζονται να ταΐζουν το ίδιο φίδι, το φίδι του εξτρεμισμού.
Από τη μια, το περιοδικό βάζει «λάδι στη φωτιά» με τα – πολλές φορές – αμφιλεγόμενα σκίτσα του, πυροδοτώντας τα αντι-ισλαμικά συναισθήματα στη Γαλλία. Από την άλλη, ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του κατά του προέδρου Μακρόν και το κάλεσμά του σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων πυροδοτεί τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.
«Σταματήστε την υποκίνηση και στις δύο πλευρές!» γράφει ο γνωστός σκιτσογράφος.
Δείτε το σκίτσο:
– Charlie Hebdo fueling anti-Islam sentiments in #France.
– Recep Tayyip Erdogan fueling religious extremism.These two are to blame for this new terrorist attack in #Nice06.
Stop incitement on both sides!#attentat pic.twitter.com/VprGl922jr
— Carlos Latuff (@LatuffCartoons) October 29, 2020
Γάλλος ΥΠΕΞ: Μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο
Να κατεβάσει τους τόνους προσπάθησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος έστειλε σήμερα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».
«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Μακρόν: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση
Από την άλλη, νωρίτερα, ο Μακρόν εμφανίστηκε πιο μαχητικός σε δηλώσεις από το σημείο της τραγωδίας στη Νίκαια.
«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.
«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.
Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.
Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.
Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.
«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις