Κοροναϊός : Η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί πριν το lockdown – Νέα μέτρα πριν τα 2.000 κρούσματα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται ίσως για την τελευταία δέσμη μέτρων, πριν το απευκταίο καθολικό lockdown. Μπορεί άπαντες στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίζουν ξανά και ξανά ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα τέτοιο σενάριο, η κατάσταση μοιάζει διαφορετική
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, με τους συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς να έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία τόσο του επιστημονικού, όσο και του κυβερνητικού επιτελείου, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να… γυρίσουν το παιχνίδι απέναντι στον «αόρατο» εχθρό, το οποίο αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δείχνει να χάνει.
Αυτό θα γίνει με την επιβολή νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη δέσμη περιορισμών τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πέντε ημέρες πριν, δηλαδή από το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν -παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει το διάστημα των 10-14 ημερών που απαιτείται- και έτσι μια εβδομάδα μετά την τελευταία επιβολή μέτρων, το Σάββατο στις 06:00, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέους, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, περιλαμβάνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από και προς τους νομούς που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όπως δηλαδή γίνεται και στις περιοχές στο «κόκκινο», καθώς και «λουκέτο» στην εστίαση νωρίτερα από ότι τώρα τώρα ή ακόμα και κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις «πορτοκαλί» ακριβώς όπως ισχύει αυτή τη στιγμή στις «κόκκινες».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται ίσως για την τελευταία δέσμη μέτρων, πριν το απευκταίο καθολικό lockdown. Μπορεί άπαντες στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίζουν ξανά και ξανά ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα τέτοιο σενάριο, η κατάσταση μοιάζει διαφορετική. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία και βρίσκονται σε lockdown και τη Άνγκελα Μέρκελ να καλεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, αυτό το σενάριο μοιάζει σήμερα πολύ πιο κοντινό από ότι τις προηγούμενες ημέρες.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι επιστήμονες αναφέρονται πλέον ανοιχτά στην πιθανότητα ενός lockdown, σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν. Για παράδειγμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε πως ένα lockdown 15 ημερών θα φέρει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα.
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε πως «από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000 -4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό».
Αυτός είναι ο επικαιροποιημένος χάρτης – Όλες οι περιοχές ανά επίπεδο
Σε κάθε περίπτωση και πριν ανακοινωθούν τα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, γνωστοποίησε πως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη μπαίνουν σε lockdown από αύριο, Παρασκευή, περνώντας στο «κόκκινο» επίπεδο. Πλέον, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανέρχονται σε επτά, συμπεριλαμβανομένων των: Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Σερρών.
Επίσης, από την Παρασκευή στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», ανεβαίνουν εννιά περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Έβρο, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Χαλκιδική.
Στο επίπεδο 3 βρίσκονται, επίσης, οι: Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς και Τρίκαλα.
Αριθμοί που σοκάρουν
Ο Οκτώβριος αποδείχτηκε ο δυσκολότερος -μέχρι στιγμής- μήνας στη μάχη της χώρας μας με τον κοροναϊό.
Μέσα στον Οκτώβριο έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα μόνο τον τρέχοντα μήνα.
Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί, δηλαδή περίπου το 1/3 των ανθρώπων που κατέληξαν σε όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 615 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.
Λιγότερα τεστ, ίδια νούμερα
Ενδεικτικό, δε, του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση είναι πως μπορεί σήμερα τα τεστ κοροναϊού που διενεργήθηκαν σήμερα να ήταν σχεδόν τα μισά από αυτά τωω προηγούμενων ημερών, ωστόσο τα κρούσματα κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το αρνητικό ρεκόρ στη χώρα είναι τα 1.547 κρούσματα της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου, όταν και διενεργήθηκαν σε μια μέρα 20.123 τεστ. Το δεύτερο χειρότερο νούμερο ήταν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 κρούσματα σε 20.198 τεστ. Το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο ήρθε σήμερα 29 Οκτωβρίου, με 1.211 κρούσματα, αλλά με τα τεστ να είναι πολύ λιγότερα, ήτοι 12.069.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μπορεί η χώρα μας να απέφυγε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ωστόσο για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν οι εφιαλτικοί αριθμοί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων, για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 1.211 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 1.211 κρούσματα, τα 335 καταγράφονται στην Αττική και τα 275 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Για παράδειγμα, στην Αχαΐα καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, στη Δράμα 24, στον Έβρο 23, στην Ημαθία 13, στο Ηράκλειο 13, στα Ιωάννινα 18, στην Καβάλα 19, στην Καστοριά 14, στο Κιλκίς 14, στην Κοζάνη 30, στη Λάρισα 51, στη Μεσσηνία 30, στην Ξάνθη 30, στην Πέλλα 15, στη Ροδόπη 41, στις Σέρρες 51, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:
- 35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 37 προέρχονται από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 35.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες, ενώ 4.043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις