Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος χαρακτήρισε από το βήμα της βουλής ως «προδότες», όσους εν τέλει ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της και τα μέτρα που λαμβάνει για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Εξυπνάδες

Ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για μια εθνική μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα σήμερα, σημείωσε πως «αν δεν αποφύγουμε το lockdown η ζημιά θα είναι θεμελιώδης» και προς αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε:

«Άρα όσοι ενδιαφέρονται να μην χαθούν θέσεις εργασίας, όποιος αγαπά αυθεντικά τη χώρα δεν κάνει εξυπνάδες. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας μας. Και όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα είναι προδότες».

Συμπλήρωσε δε, πως «η Ελλάδα παίρνει δύσκολα, αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητα μέτρα, για να αποφύγει το lockdown. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα διατηρηθεί η καλή μας θέση. Αν ο καθένας αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, με συνομοσιολογίες το θέμα, ότι και να κάνει η κυβέρνηση και όσα μέτρα και να πάρει θα φτάσουμε σε μέτρα που θα βλάψουν τη χώρα. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να τηρούμε όλοι τα μέτρα για να ξεπεράσουμε το μείζον αυτό θέμα. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Ισοπεδωτικά αντιλαϊκά μέτρα

Είχε προηγηθεί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος, έκανε λόγο για «νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καλπάζουνε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ ενώ δεν δείχνει τα αντανακλαστικά που έδειξαν άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που τα παρέχουν εντελώς δωρεάν».

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του κόμματος του να υπάρξει από το κράτος κάλυψη κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή που θα τη στήριζε την οικονομία, σταμάτησε από τις τράπεζες.

Από το ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιλαϊκά ισοπεδωτικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι όσο κορυφώνεται η πανδημία, τόσο θα επιδεινώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας τους.

Οξύμωρο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε ότι «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να λέει για έκρηξη της πανδημίας και να την αποδίδει στη συγκέντρωση του κόσμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά να μην βλέπει το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να πανηγυρίζει που έχουμε λιγότερες μονάδες εντατικές θεραπείας».

Κριτική για «έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού» είχε κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητώντας να γίνονται δωρεάν τα τεστ για τον κοροναϊό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαιτίας υπερδιόγκωσης δικών της λαθών κινδυνεύουν ολόκληρες περιοχές της χώρας  με lockdown».

Διεθνής αναγνώριση

Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην επιδείνωση τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομίας, έκανε λόγο για μικροψυχία και μίζερη κριτική και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις από την κρίση και αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν γίνονται δωρεάν τεστ για τον κοροναϊό και δεν παίρνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Κάνουμε 10.000 δωρεάν τεστ την ημέρα εδώ και πολλούς μήνες. Πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό δεν πρέπει να είναι παράγοντας μιζέριας και μικροψυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε:

«Συνολικά μέχρι σήμερα δόθηκαν 11 δισ. ευρώ στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που δόθηκε ποτέ και είναι η απάντηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Τα μέτρα έχουν θετική επίδραση. Η Eurostat είπε ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη επίπτωση από την κρίση της πανδημίας γιατί όλα τα μέτρα διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Άρα, δώσαμε ρευστότητα στην αγορά και διασφαλίσαμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ότι πίστευαν όλοι. Έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια, που ούτε στον ύπνο μας θα βλέπαμε πριν ένα χρόνο γιατί οι αγορές εκτίμησαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας».

Ολισθηρός δρόμος

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στο ρόλο των ΜΜΕ και την κρατική χρηματοδότηση με την αντιπολίτευση να επαναφέρει θέμα «λίστας Πέτσα».

«Τι γίνεται τελικά; Θα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και την ίδια ώρα θεωρούμε πως με το να δίνουμε δύο εκατομμύρια ευρώ -πέρα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ- στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Αυτή είναι η πρόθεση σας; Μια εικονική πραγματικότητα ενός εικονικά αγγελικά πλασμένου κόσμου; Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν επιτρέπεται να βαδίζετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Επίσης ο Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι μέσω της λίστας Πέτσα η κυβέρνηση κατάφερε να τη λιβανίζουν τα ΜΜΕ και να αποσιωπούν την πραγματικότητα.

«Όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Eurostat, οι διεθνείς αγορές, που δίνουν συγχαρητήρια στη χώρα μας για το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας και αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες, αγοράζονται από τη λίστα Πέτσα;», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ