Επίθεση στη Νίκαια : Η κόντρα Μακρόν – Ισλάμ και η προδιαγεγραμμένη τραγωδία
Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία μέσα σε 13 μέρες - Πιο τεταμένες από ποτέ οι σχέσεις Παρισιού και ισλαμιστικών χωρών.
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Δεκατρείς μόλις μέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο τρόμος χτύπησε και πάλι στη Γαλλία με την επίθεση με μαχαίρι στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο κέντρο της Νίκαιας.
Μια μέρα πριν τη μεγάλη ισλαμική γιορτή της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, ο 21χρονος Μπραχίμ Αουσαουί (Brahim Aoussaoui) μπήκε στην εκκλησία και έσπειρε τον θάνατο. Αποκεφάλισε μια 60χρονη γυναίκα, έκοψε τον λαιμό ενός 55χρονου και μαχαίρωσε πολλές φορές μια 44χρονη, η οποία κατάφερε να βγει από τον ναό αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.
Λίγο αργότερα, ένας άνδρας που απειλούσε περαστικούς στον δρόμο έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Αβινιόν σε ένα περιστατικό που αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε ισλαμιστικά κίνητρα. Και στη Λιόν, συνελήφθη ένας Αφγανός με παραδοσιακή ενδυμασία, οπλισμένος με μαχαίρι, έτοιμος – όπως φαίνεται – να εξαπολύσει και αυτός επίθεση.
Δεν είναι πρώτη φορά που η Νίκαια και η Γαλλία γενικότερα γεύεται την πικρία ενός τρομοκρατικού χτυπήματος: το 2016 ένα φορτηγό είχε προχωρήσει σε μια τρελή πορεία στον παραλιακό δρόμο της γαλλικής πόλης, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 86 ατόμων. Οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Bataclan και το Charlie Hebdo έχουν επίσης μείνει χαραγμένες στη μνήμη των Γάλλων και όχι μόνο.
Η διαφορά αυτής της τραγωδίας με τις προηγούμενες είναι ότι ίσως οι σχέσεις Γαλλίας και Ισλάμ είναι πιο τεταμένες από ποτέ τον τελευταίο καιρό. Μετά τη φρικτή δολοφονία του καθηγητή Πατί, ο οποίος έδειχνε τα σατιρικά σκίτσα του Charlie Hebdo για τον Μωάμεθ στο μάθημά του, η γαλλική κυβέρνηση απάντησε βάζοντας τα σκίτσα αυτά στις προσόψεις κτιρίων σε όλη τη χώρα, κάτι που προκάλεσε την οργή της Ανατολής.
Εκφραστής της οργής των ισλαμικών χωρών έγινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτως ή άλλως διατηρεί χρόνια κόντρα με τον Εμανουέλ Μακρόν για σωρεία ζητημάτων. Ο Ερντογάν, λοιπόν, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, έκκληση που εισακούστηκε από χώρες όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε σπασμωδικά: αντί να καταδικάσει τις ακραιότητες Ερντογάν, προχώρησε σε έναν «πόλεμο» προς το Ισλάμ. Μίλησε για κλείσιμο τζαμιών και άλλων οργανώσεων στη Γαλλία που έχουν σχέση με τον εξτρεμισμό, υποστήριξε ανοιχτά τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Charlie Hebdo και ισχυρίστηκε ότι «το Ισλάμ βρίσκεται σε κρίση σε όλον τον κόσμο».
Αποτέλεσμα: πορείες διαμαρτυρίας και το πρόσωπο του Μακρόν να καίγεται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και τελικά μια δεύτερη αιματηρή επίθεση σε γαλλικό έδαφος σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.
Το μόνο θετικό από όλη αυτήν την τραγωδία είναι ότι ίσως καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα: δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης στη Νίκαια έχουν έρθει τόσο από την Ευρώπη, όσο και από χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Για μισή ώρα έσπειρε τον τρόμο
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εισαγγελέα τρομοκρατίας της Γαλλίας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρντ, ο Μπραχίμ Α. έφτασε με το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας στις 6:47 το πρωί.
Εκεί έκανε κάποιες αλλαγές στα ρούχα του και έφυγε στις 8.13. Περπάτησε μόλις 400 μέτρα και έφτασε στον καθεδρικό ναό της πόλης.
Εισήλθε στις 8.29 και εκεί ξεκινά το αιματηρό χρονικό. Μέσα σε μισή ώρα, αποκεφάλισε μια 60χρονη γυναίκα και έκοψε τον λαιμό ενός 55χρονου, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή εντός της εκκλησίας.
Επίσης, μαχαίρωσε πολλές φορές μια 44χρονη, η οποία κατάφερε και βγήκε από τον ναό και πήγε να ζητήσει βοήθεια σε ένα γειτονικό εστιατόριο. Ωστόσο, τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και άφησε την τελευταία της πνοή.
Όσο έσπερνε τον θάνατο, ο νεαρός φώναζε επανειλημμένα «Αλλάχου ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»).
Στις 8:57 επενέβησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, πυροβολώντας πολλές φορές τον δράστη και τελικά ακινητοποιώντας τον. Μια σφαίρα τον πέτυχε στον ώμο.
Τα τελευταία νέα για την ταυτότητα και την υγεία του δράστη
Όπως ενημέρωσε ο εισαγγελέας τρομοκρατίας, ο 21χρονος φέρει βαριά τραύματα και έχει υποβληθεί ήδη σε ένα χειρουργείο. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.
Ο δράστης της Νίκαιας πριν από περίπου έναν μήνα είχε φτάσει στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι, συνολικά πλοιάρια, που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία.
Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια πέρασε από την πόλη του Μπάρι.
Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουσαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης.
Κατά τ’ άλλα, ο νεαρός είναι άγνωστος στις αρχές, χωρίς προηγούμενη ανησυχητική δράση.
Στον σάκο που κουβαλούσε, οι γαλλικές αρχές βρήκαν τα χαρτιά που του είχαν δοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ένα Κοράνι, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο μαχαίρια.
Μακρόν: Δεν υποχωρούμε – Η Γαλλία δέχεται πίεση
Μαχητικό τόνο έδωσε ο Μακρόν στις δηλώσεις του από το σημείο της τραγωδίας.
«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» στη Νίκαια.
«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.
Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου».
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.
«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».
«Αστακός» η Γαλλία μετά την επίθεση
Ο Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.
Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.
Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.
Στο μεταξύ, η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.
Δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης από χριστιανούς και μουσουλμάνους
Να κατεβάσει τους τόνους προσπάθησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος έστειλε σήμερα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».
«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης έχουν έρθει τόσο από σύσσωμες τις ευρωπαϊκές χώρες, όσο και από την Τουρκία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Σοκαρισμένη είναι τόσο η χριστιανική όσο και η μουσουλμανική κοινότητα της Νίκαιας. «Πώς μπόρεσε να κάνει κάποιος αυτό το πράγμα στο όνομα της θρησκείας μου;» αναρωτιέται ο Ομπαϊντα Μπεν Σαλέμ, γενικός γραμματέας της ένωσης των μουσουλμάνων της περιοχής.
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Κουλτούρας (CFCM) κάλεσε τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ακυρώσουν τους εορτασμούς για τη γέννηση του Μωάμεθ (Mawlid) σε ένδειξη πένθους και σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις