«Πρόκειται για εταιρείες που έχουν την προοπτική να σημειώσουν μεγάλες επιτυχίες και να γίνουν το επόμενο success story της Ελλάδας, ακολουθώντας τον δρόμο που έχουν χαράξει εταιρείες-μέλη της Endeavor όπως η Instashop και η Softomotive». Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει την νέα πρωτοβουλία της Endeavor Greece, του ελληνικού σκέλους ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που «επιλέγει και στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ικανές να μετασχηματίσουν τις τοπικές οικονομίες».

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές αν κανείς έχει τον χρόνο και τη διάθεση να οδηγηθεί στο site της Endeavor θα «δει» τα πρόσωπα αυτών των επιχειρήσεων να συμμετέχουν στο δίκτυο της. Πιο συγκεκριμένα, μέλος του δικτύου της Endeavor είναι ο Γιάννης Τσιώρης, συνιδρυτής της InstaShop που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και η οποία εξαγοράσθηκε από την Γερμανική Delivery Hero – μια ηγέτιδα δύναμη στο διεθνές στερέωμα των online παραγγελιών φαγητού.

Μέλη του ίδιου δικτύου είναι και οι συνιδρυτές της Softomotive, ο Αργύρης Κανίνης και ο Μάριος Σταυρόπουλος, μιας εταιρείας που εξαγοράσθηκε από την Microsoft. Στη διεύθυνση https://endeavor.org.gr/el/entrepreneurs/ θα μπορούσατε να δείτε τα μέλη του Δικτύου από την Ελλάδα, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι ενός νέου κύματος επιχειρηματικότητας που επενδύει στη καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Μία από τις τελευταίες εντάξεις στο δίκτυο είναι εκείνη της  Φαίης Χριστοδούλου, συνιδρυτής της εταιρείας  Miroculus με διεθνή καταξίωση. Η εταιρεία «έχει αναπτύξει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τις βιοεπιστήμες. Πρόκειται για μια εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει ένα όργανο, ένα πλαστικό αναλώσιμο κι ένα λογισμικό, και η οποία θα επιτρέπει σε χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικούς, νοσοκομεία και τεχνολόγους εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο να δημιουργούν, να κοινοποιούν, να μεταφορτώνουν και να διαχειρίζονται τα πιο σύνθετα πρωτόκολλα και εξετάσεις με απόλυτα αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς πρόσθετο κόστος.

Επίσης, η Miroculus έχει αναπτύξει μια αποκλειστική τεχνολογία, τη Miro Technology, που βασίζεται στην ψηφιακή μικρορευστομηχανική για να αυτοματοποιήσει και να μικρογραφήσει γονιδιωματικά πρωτόκολλα, όπως την προετοιμασία βιβλιοθήκης της Αλληλούχισης Νέας Γενιάς, τη συνθετική βιολογία, τη γονιδιακή επεξεργασία και τη συνδυαστική χημεία με ένα μικρό και εύχρηστο σύστημα. Η πνευματική ιδιοκτησία της Miroculus περιλαμβάνει πάνω από 25 αιτήσεις χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε 13 οικογένειες διπλωμάτων. Η τεχνολογία Miro χρησιμοποιεί ηλεκτρομηχανικές δυνάμεις για την ενεργοποίηση σταγονιδίων στις επιφάνειες μονωμένων ηλεκτροδίων, χωρίς να απαιτείται βύθιση σε λάδι ή άμεση επαφή με σύστημα ηλεκτρονικών» ( πληροφορίες από το site της Endeavor).

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην αρχή. Στο απόσπασμα από την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας και διαβάζοντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης μπορούμε και δικαίως να αναρωτηθούμε αν αύριο η Ελευθερία Ζούρου της πλατφόρμας Doctoranytime θα μπορούσε να ήταν δίπλα στη Φαίη Χριστοδούλου. Και αυτό γιατί η Ελευθερία Ζούρου και η εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει με επιτυχία στον χώρο των υπηρεσιών υγείας βρίσκεται μεταξύ εκείνων που επελέγησαν να συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Endeavor Scale-up, το νέο πρόγραμμα της Endeavor Greece, που επιλέγει και υποστηρίζει τους επόμενους ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: Από τον κλάδο των Data & Analytics οι Baresquare και Convert Group, από το Healthcare οι Brainomix, Feel, Doctoranytime, Lifebit, Saphetor και Intelligencia, η Deepsea από Marinetech και η Netronix από IoT/Smart Cities. Από τον κλάδο του Fintech επελέγησαν οι Norbloc και Oktopay, η Tomorrow (MoRo) από Automotive/Smartcities, οι Proto.io και Geekbot από ESS και η Spotawheel από τον κλάδο του eCommerce. Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται η Augmenta από Agritech και η Hack The Box από Cyber Security.

Χρηματοδότηση

H Endeavor έκανε την επιλογή να ανοίξει περαιτέρω το δίκτυό του, μέσω του προγράμματος Endeavor Scale-Up, σε ακόμη περισσότερες πολλά υποσχόμενες εταιρείες, που έχουν μέχρι στιγμής πετύχει είτε α) να λάβουν συνολική χρηματοδότηση μεγαλύτερη των €5εκ., είτε β) να έχουν συγκεντρώσει στον Seed γύρο τους περισσότερα από €2εκ., είτε γ) να έχουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) που ξεπερνά το 75% τα 3 τελευταία έτη.

Όπως διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που εξηγεί τα της νέας πρωτοβουλίας: «Η επιλογή των εταιρειών γίνεται μέσω ενός Τοπικού Πάνελ Επιλογής, που αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μέντορες του οργανισμού. Κάθε έξι μήνες, οι αξιολογητές πραγματοποιούν συναντήσεις με τους υποψήφιους επιχειρηματίες και θα επιλέγουν τις επόμενες 10  εταιρείες που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Endeavor Scale-up, θα διαρκεί από 6 έως 18 μήνες και έχει σκοπό να συμβάλει από νωρίς στη διεθνή ανάπτυξη των επιλεγμένων εταιριών και τελικά να οδηγήσει στην ένταξή τους στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, ως Endeavor Entrepreneurs. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατηγική καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες, χρηματοδότηση μέσω του διεθνούς δικτύου επενδυτών της Endeavor, αλλά και ταλέντο, αξιοποιώντας τη συνεργασία του οργανισμού με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις διεθνώς. Επίσης, οι επιλεγμένες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, αποκτώντας, έτσι, πρόσβαση στο δίκτυο και τα μέλη του οργανισμού παγκοσμίως».

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, σε δηλώσεις του για το νέο πρόγραμμα αναφέρει τα εξής: «Η Endeavor, από το 1997 μέχρι σήμερα, έχει επιλέξει στο παγκόσμιο δίκτυο της 2.089 επιχειρηματίες από 40 χώρες που έχουν την δυναμική – και πολλοί έχουν ήδη καταφέρει – να πετύχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει ο οργανισμός εδώ και 23 χρόνια στην επιλογή και υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρηματιών, γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά μιας εταιρίας την κάνουν να ξεχωρίζει, και άρα αυξάνουν τις πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας της».