Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι προτείνουν οι επιστήμονες, τι σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός

Κοροναϊός : Τι προτείνουν οι επιστήμονες, τι σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός

Κοροναϊός : Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και πλέον οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μπορεί ακόμη να μην έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα για τον κοροναιό από τον πρωθυπουργό για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας -πράγμα το οποίο θα γίνει μέσα στην ημέρα – ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έχουν περάσει ήδη στο επόμενο επίπεδο επισημαίνοντας πόσο επικίνδυνη θα είναι η κατάσταση αν δεν αποδώσουν ούτε αυτά. Κι έχουν επί της ουσίας προαναγγείλει την κατάσταση στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως έχουν πει πολλές φορές οι ειδικοί και η κυβέρνηση τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν αν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Την ίδια ώρα τα μαθηματικά μοντέλα μόνο αισιόδοξα στοιχεία δεν δίνουν, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα σύντομα θα ξεπεράσουν το φράγμα των 2.000 την ημέρα.

Οι λοιμωξιολόγοι λοιπόν προειδοποιούν πως τα μέτρα αυτά μπορεί να μην είναι τα τελευταία που θα έρθουν, αν τα κρούσματα αυξηθούν ραγδαία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθούν νέα σε λιγότερο από 15 ημέρες αν η έξαρση σπάσει κάθε ρεκόρ.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Όσον αφορά τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και θα κρατήσουν περίπου έναν μήνα, δηλαδή όλο το Νοέμβριο, αυτά θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα, με σκοπό να θυμίζουν αυτά του «κόκκινου» επιπέδου.

Η απόφαση που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι να συμβαίνει στην εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές, ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις «κόκκινες». Δηλαδή να μην λειτουργεί καθόλου η εστίαση και η απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου δράσης που θα ανακοινωθεί σήμερα

  • Μάσκα παντού (μέσα και έξω) για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας
  • Προώθηση της τηλεργασίας με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%
  • Περιορισμοί στην εστίαση. Ο Πρωθυπουργός θα δείξει συνθήκες καραντίνας ήδη από το Σαββατοκύριακο και για τις «πορτοκαλί» περιοχές με παρεμβάσεις που θα αφορούν στην εστίαση και την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εστίαση θα κλείνει 9:30 ή 10:00 το βράδυ.
  • Ο περιορισμός στην εστίαση  θα φέρει απαγόρευση και στην κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων
  • Οι μετακινήσεις. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους προβληματισμούς για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η απαγόρευση ή μη της μετακίνησης από νομό σε νομό, ένα μέτρο που φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Μητσοτάκη.
  • Το λιανεμπόριο και τα σχολεία που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να μην αποδώσουν και να οδηγηθούμε εκ νέου σε πιο σκληρούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό θα συμβεί αν τα κρούσματα εκτοξευθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η πίεση στο ΕΣΥ (το οποίο ήδη αναστενάζει) φτάσει στο απροχώρητο. Ήδη άλλωστε οι ΜΕΘ κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα στέλνει SOS, καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων.

Αν δούμε 4.000 κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για μέτρα

Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί Παρασκευής (30/10) ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.

«Αν έχουμε 4.000 κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων» δήλωσε και τόνισε πως βάσει των στατιστικών μοντέλων μπορεί να πραγματικές μολύνσεις κοροναϊού να είναι από 20.000 έως 30.000 αυτή τη στιγμή.

Επίσης δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές.

Τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μετρά που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, το επόμενο βήμα ίσως να είναι ένας είδος lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και εστιατορίων.

Ανέφερε ακόμη ότι αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, οι ζώνες θα μείνουν τρεις και θα καταργηθούν οι κίτρινες περιοχές.

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα έπρεπε να πάμε σε lockdown

Πιθανό να έχουμε το Σαββατοκύριακο πάνω από 2.000 κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβολιογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσα σε μία βδομάδα – 10 ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000 που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε lockdown.

«Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης) αλλά επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν ξανακολλήσει μέχρι τώρα φαίνεται ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.

Αυτές οι τρεις παράμετροι ανησυχούν τους ειδικούς

Με τα κρούσματα κοροναού στην Ελλάδα να αυξάνονται, τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης κρίνονται τα πλέον σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, έδωσε οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

Η ίδια στάθηκε στο γεγονός πως ο κόσμος και ιδίως οι νέοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται με τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει χαμηλώσει και οι νεότεροι σε ηλικία νοσούν συνήθως με πιο απλά συμπτώματα ωστόσο δεν παύουν να μεταδίδουν τη νόσο στους γύρω τους, σημείωσε.

Ειδικότερα για τους νέους, είπε ότι είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να κλειστούν μέσα στο σπίτι. «Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν, είναι ότι πρέπει να φορούν τη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και ει δυνατόν να βρίσκονται σε μικρές παρέες». Επίσης, το πολύ σημαντικό σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «είναι να φοράμε σωστά τις μάσκες», καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα. «Δεν έχει νόημα να φοράς τη μάσκα κάτω από τη μύτη» είπε.

Και συνέχισε: «Τρεις παράμετροι μας ανησυχούν: η αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid που είναι πάνω από 1.000 και κάποιοι από αυτούς μπορεί να κάνουν υποτροπή και να διασωληνωθούν, και τέλος οι διασωληνωμένοι». Και συνέχισε μιλώντας στο MEGA: «Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε αυτές τις συνθήκες, ότι θα βοηθήσει πολύ η μάσκα, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται να φοράμε μάσκα παντού, δεν πρέπει να βγαίνει».

«Η μάσκα σώζει ζωές και σύμφωνα με μελέτες προφυλάσσει κατά 75-80%», συμπλήρωσε. Και επισήμανε τη σημασία του σωστού αερισμού των κλειστών χώρων στα γραφεία αλλά και στο σπίτι. «Θα συνηθίσουμε παρόλο που σε λίγο θα έχουμε χειμώνα, τα παράθυρα να ανοιγοκλείνουν στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζει ο αέρας. Θα πρέπει να γίνει συνήθεια».

Ως προς τους θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν αρκετοί, ωστόσο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν υψηλός και υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα.

Στο ερώτημα αν αυτοί οι άνθρωποι με το βεβαρυμμένο ιστορικό θα μπορούσαν να είχαν υποκύψει και σε περίπτωση που είχαν νοσήσει από εποχική γρίπη, δεν το απέκλεισε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν το γνωρίζει αυτό». Και πρόσθεσε: «Φυσικά πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη», ενώ τόνισε ότι η διαφορά είναι ότι η Covid είναι ένας άγνωστος ιός, επιθετικός και μολυσματικός.

Σαρηγιάννης : «60.000 – 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη»

«Βόμβα» έριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αποκαλύπτοντας ότι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση», ενώ για την εικόνα που ζούμε τώρα, τόνισε ότι διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα καθώς «ήταν κάτι προβλέψιμο».

Ο κ. Σαρηγγιάνης σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία» επεσήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στα 60.000 με 70.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open ανέφερε ότι «το λέω με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό» επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε».

Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις» τόνισε.

Καραμανλής : Ενδεχόμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις στους επιβαρυμένους νομούς

Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στους επιβαρυμένους νομούς και να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Ας μην προτρέχουμε, ας περιμένουμε τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

«Σιγά σιγά πυκνώνουμε και τα δρομολόγια» σημείωσε, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος τους έτους, αρχές του επόμενου, θα έχουν προσληφθεί 655 υπάλληλοι σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και άλλοι  550 στα ΚΤΕΛ.

Τόνισε παράλληλα ότι στις αρχές του έτους θα υπάρχουν 1300 με 1.400 λεωφορεία στην κυκλοφορία.

Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού στα λεωφορεία ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι με βάση το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ μόνο το 5% έχει πληρότητες άνω του 65%.

»Δεν υπάρχουν πια οδηγοί αποσπασμένοι δεξιά και αριστερά» διαβεβαίωσε ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Όσον αφορά  τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη, αυτά θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα, με σκοπό να θυμίζουν αυτά του «κόκκινου» επιπέδου.

Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το MEGA, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να συμβαίνει στην εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές, ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις «κόκκινες». Δηλαδή να μην λειτουργεί καθόλου η εστίαση και η απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.

Τέλος, όσον αφορά στα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως αναφέρει το MEGA, θα ισχύσουν από τις 06:00 του Σαββάτου και θα έχουν ισχύ για ένα μήνα, ωστόσο θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024