Η Νέα Ζηλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία
Γίνεται έτσι η πέμπτη χώρα του κόσμου που την επιτρέπει
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Η Νέα Ζηλανδία σύντομα θα νομιμοποιήσει την ευθανασία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεσμευτικού δημοψηφίσματος, ενώ σε δεύτερο δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης οι πολίτες φαίνεται πως απάντησαν όχι.
Τα δύο δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου στο περιθώριο των βουλευτικών εκλογών στη Νέα Ζηλανδία.
Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το 65,2% των ψηφοφόρων στηρίζει την ευθανασία, ενώ το 53,1% είναι αντίθετο στη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Στα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει περιληφθεί ακόμη η ψήφος περίπου μισού εκατομμυρίων Νεοζηλανδών που ψήφισαν από το εξωτερικό, και οι οποίοι εκπροσωπούν το 20% του εκλογικού σώματος, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία για την κάνναβη ενδέχεται να αλλάξουν.
Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ευθανασία θα είναι δεσμευτικό για την κυβένρηση της χώρας, ενώ αυτού για τη μαριχουάνα όχι. Η νομιμοποίηση του ιατρικά υποβοηθούμενου θανάτου είχε επικυρωθεί από το κοινοβούλιο πέρυσι, όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη εν αναμονή του δημοψηφίσματος.
Εφόσον νομιμοποιηθεί η ευθανασία στη Νέα Ζηλανδία, η χώρα θα γίνει η έκτη χώρα παγκοσμίως που θα την επιτρέπει –μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά. Στην Ελβετία, επίσης, επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Τόσο η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν όσο και η αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς είχαν ταχθεί υπέρ της ευθανασίας.
Η νομοθεσία καλύπτει ασθενείς σε τελικό στάδιο και πιθανώς έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής. Ο νόμος θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2021. Όσοι ζητούν να υποβληθούν σε ευθανασία θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και θα χρειάζεται η έγκριση δύο γιατρών – τον γιατρό του ασθενή και έναν ανεξάρτητο– ενώ θα πρέπει να έχει γίνει και ψυχιατρική εκτίμηση του ασθενούς ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις.
Η πρωθυπουργός Άρντερν είχε αρνηθεί να δηλώσει τι θα ψηφίσει το δημοψήφισμα για την κάνναβη, αν και εκπρόσωπός της ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ψήφισε «ναι» και στα δύο δημοψηφίσματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις