Κίνα : Μεγάλη συρροή κρουσμάτων κοροναϊού συνδέεται με την εξαναγκαστική εργασία
Περισσότερα από 180 κρούσματα προήλθαν από εργοστάσιο ένδυσης όπου εξαναγκάζονται σε εργασία πολίτες της μειονότητας των Ουιγούρων
Η μεγαλύτερη έξαρση κοροναϊού που έχει ξεσπάσει στην Κίνα εδώ και μήνες, φαίνεται ότι αναδύθηκε από εργοστάσιο της Σιντζιάνγκ που συνδέεται με εξαναγκαστική εργασία και με αμφιλεγόμενες πολιτικές εις βάρος των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής.
Πρόγραμμα «ανακούφισης της φτώχειας»
Τα περισσότερα από 180 κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην κομητεία Σούφου, στη νότια Σιντζιάνγκ, φαίνεται πως προήλθαν από εργοστάσιο που χτίστηκε το 2018 ως μέρος των προσπαθειών «ανακούφισης της φτώχειας» μιας εκστρατείας που ερευνητές και υπερασπιστές δικαιωμάτων περιγράφουν ως εκβιαστική.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής εντοπίζονται και τοποθετούνται σε θέσεις εργασίας τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν.
Ένας αξιωματούχος του γειτονικού Κασγκάρ δήλωσε στο Caixin ότι το εργοστάσιο, Shuchang Garment, ήταν «εργοστάσιο δορυφόρος» για την παραγωγή ενδυμάτων, κουρτινών και κλινοσκεπασμάτων. Προηγούμενα δημοσιεύματα για το εργοστάσιο στα κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι απασχολεί περίπου 300 χωρικούς, κυρίως γυναίκες, που λαμβάνουν περίπου 11,50€ την ημέρα.
Εξαναγκαστική εργασία
«Είναι ένα εργοστάσιο σε χωριό που αποτελεί μέρος του σχεδίου τοποθέτησης όλων των ενήλικων Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης σε εργοστάσια ως μέρος της ανακούφισης της φτώχειας», εξηγεί ο Αντριάν Ζενζ, ερευνητής με αντικείμενο την Σιντζιάνγκ, ο οποίος έχει αναλύσει δημόσια έγγραφα και τη διοικητική γλώσσα που σχετίζεται με το πρφόγραμμα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η «ανακούφιση από τη φτώχεια μέσω της βιομηχανίας» δεν είναι εθελοντική αλλά εξαναγκαστική. Εκείνοι που αντιστέκονται στην «ανακούφιση» από τη φτώχεια υποβάλλονται σε ιδεολογική εκπαίδευση ώστε ο τρόπος σκέψης τους να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του κράτους», τονίζει στον Guardian.
Η έξαρση στη Σούφου είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Κίνα εδώ και περισσότερους από δύο μήνες. Την Τετάρτη, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον περιορισμό της συρροής, ενώ το εργοστάσιο έχει σφραγιστεί. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, είχαν εξεταστεί για τον ιό 4,5 εκατ. κάτοικοι της περιοχής.
Οι αρχές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η κομητεία έχει 183 ενεργά κρούσματα, τρία εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 138 ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.
Σύμφωνα με τις αρχές, το πρώτο κρούσμα ήταν σε μια 17χρονη που εργαζόταν σε άλλο τοπικό εργοστάσιο και η οποία είχε γευματίσει με τους γονείς της στο Shuchang.
Από την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019, υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την αγωνία τους για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε συνωστισμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης και «επανεκπαίδευσης» στην Σιντζιάνγκ.
Οι πολιτικές της Κίνας στην Σιντζιάνγκ στο όνομα της «αντι-τρομοκρατίας» έχουν δεχθεί σφοδρή διεθνή κριτική, καθώς αυτόπτες μάρτυρες, δορυφορικές εικόνες, επίσημα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει και άλλες αποδείξεις περιγράφουν αμέτρητες κρατήσεις, σκληρή επιτήρηση και τρομοκράτηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων και κυρίως της μειονότητας των Ουιγούρων.
Προγενέστερες εκθέσεις έχουν αναφερθεί στον εξαναγκασμό πρώην κρατουμένων σε εργασία σε εργοστάσια, ενώ το εργοστάσιο που έγινε εστία υπερμετάδοσης βρίσκεται κοντά σε στρατόπεδο κράτησης σε λειτουργία, σύμφωνα με βάση δεδομένων που εντόπισε σχετικές εγκαταστάσεις από δορυφορικές εικόνες, και που συγκροτήθηκε από τo Australian Strategic Policy Institute.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν και είναι πιθανό οι πρώην κρατούμενοι να εργάζονται στο εργοστάσιο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το αποδεικνύουν «Οι συνθήκες που περιγράφονται, φαίνονται να αποτελούν εξαναγκαστική εργασία. Οι εργάτες ζουν σε μια ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων από το εργοστάσιο, παρ’όλα αυτά τους επιτρέπεται να επισκεφθούν το σπίτι τους μόνο μια φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες», εξηγεί ο Νέιθαν Ρούσερ, ερευνητής του ASPI μιλώντας στον Guardian.
- Κακοκαιρία Alexandros: Ανησυχία στους κατοίκους του Βόλου – Σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα
- LIVE: Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός
- Πνίγεται (και) η Πορτογαλία: Καταιγίδες και πλημμύρες στα νότια της χώρας
- Βολφ Μπίρμαν: «Δεν θέλω να βαριέμαι ούτε όταν πεθάνω»
- Breadfruit: Το άγνωστο φρούτο που θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί – Μπορεί να σώσει τον κόσμο
- Τουρκία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μαφιόζων – Στην Ελλάδα συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης