ΜέΡΑ25 : Μακρόν και Ερντογάν ανοίγουν επικίνδυνο μονοπάτι για την ανθρωπότητα
Για «ζημιογόνα αντιπαράθεση» και για ήττα, τόσο του γαλλικού διαφωτισμού, όσο και κατά του φονταμενταλισμού, με κερδισμένους μόνο τον Μακρόν και τον Ερντογάν, κάνει λόγο η DiEM25, μέλος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Για «ζημιογόνα αντιπαράθεση» και για ήττα, τόσο του γαλλικού διαφωτισμού, όσο και κατά του φονταμενταλισμού, με κερδισμένους μόνο τον Μακρόν και τον Ερντογάν, κάνει λόγο η DiEM25, μέλος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Οι πολιτικές μίσους παίρνουν το πάνω χέρι
Στο κείμενο γίνεται λόγος για «αψιμαχία» των δύο ηγετών τους οποίους μάλιστα αποκαλεί φονταμενταλιστές «που με την στάση και τη ρητορική τους κάνουν κακό στα ίδια τα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών για να εξάγουν ίδια προσωπικά οφέλη είτε πολιτικής επιβίωσης (Ερντογάν), είτε εξόδου από την αφάνεια και τον ρόλο «κομπάρσου» (Μακρόν)».
Όπως εκτιμάται, «οι πολιτικές μίσους και θρησκευτικής δυσανεξίας παίρνουν το πάνω χέρι, την ίδια στιγμή που η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, έννοιες πολύτιμες εν καιρώ παγκόσμιας πανδημίας, παρουσιάζουν οπισθοχώρηση». Στο κείμενο προστίθεται ότι «το κενό ηγεσίας παγκοσμίως -σ’ έναν κόσμο που διευθύνεται από το κεφάλαιο και το κυνήγι του κέρδους- δημιούργησε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Προέδρους Ερντογάν και Μακρόν να πιστέψουν ότι οι μοίρα τους επεφύλαξε να ορίσουν το ρου της Ιστορίας|.
Αναφέρεται επίσης ότι «το σκόπιμο τσουβάλιασμα από το Μακρόν μιας φανατικής μειονότητας με μια πλειονότητα 1,8 δισεκατομμυρίου ειρηνικών πιστών είναι εμπρηστικό και ανεύθυνο. Η απάντηση από τον Ερντογάν -τον ηγέτη ενός κοσμικού Μουσουλμανικού κράτους- ήταν άμεση. Αφαιρώντας κάθε πέπλο διπλωματίας, έθεσε θέμα ψυχικής υγείας του Γάλλου Προέδρου καλώντας ταυτόχρονα σε μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στην Τουρκία».
Εκτιμάται ότι «ο Μακρόν κι ο Ερντογάν, μαζί με τους ομοίους τους που προτιμούν σκληρά λόγια και επιθετικές κινήσεις, ανοίγουν ένα επικίνδυνο μονοπάτι για την ανθρωπότητα».
Εκκωφαντική σιωπή της Γερμανίας
Σημειώνει ακόμη ότι « η εκκωφαντική σιωπή της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, αντί για «ήρεμη διπλωματία», περισσότερο δείχνει για προσπάθεια εξισορρόπησης εσωτερικών ζητημάτων με την τεράστια τουρκική μειονότητα της χώρας».
Για τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρει ότι ο Ερντογάν, «αποθρασυμένος από τις γεωπολιτικές πραγματικότητες αλλά και από την απειλή για την πολιτική του επιβίωση, οξύνει συνεχώς τη ρητορική του και εξασκεί όλο και επιθετικότερη πολιτική στην περιοχή. Η Τουρκική οικονομία, που το ΑΕΠ της πλησίαζε το ένα τρις δολάρια το 2013, έχει χάσει τουλάχιστο 200 δις από την οικονομία της από την αρχή της εφαρμογής των επεκτατικών πολιτικών της».
Κοντόφθαλμη οπτική
Για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το κείμενο τονίζει ότι: «και τα δύο έθνη βλέπουν τα κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα σαν ζωτικό μέρος ανάκτησης του χαμένου πρεστίζ τους.
Αυτή η κοντόφθαλμη οπτική αγνοεί τη μακροπρόθεσμη ζημιά -στις κοινωνίες τους αλλά και στον πλανήτη- της επιμονής στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μια δίκαιη μετάβαση προς την Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη και παραπέρα, θα μειώσει τις εντάσεις γύρω από ορυκτά που θα έπρεπε να μείνουν ανέγγιχτα.
Το DiEM 25 προτείνει:
* Να καλέσουμε κινηματικές οργανώσεις στην Τουρκία και τη Γαλλία να συνεργαστούν γόνιμα για την αποκλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής, πιέζοντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις τους να απόσχουν από σπασμωδικές κινήσεις.
* Να απευθυνθούμε στους θρησκευτικούς ηγέτες, τόσο των Μονοθεϊστικών όσο και των υπολοίπων θρησκειών, να απευθύνουν έκκληση για μεγαλύτερη θρησκευτική ανοχή εκατέρωθεν και για να σταματήσει η χρήση της θρησκείας για μικροπολιτικά οφέλη.
* Να απαιτήσουμε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισσιόν να υιοθετήσουν τους 20 πυλώνες της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη και να στρέψουμε τα οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα προς ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον, αναστρέφοντας την απώλεια βιοποικιλότητας και μειώνοντας τις ανισότητες.
* Να απαιτήσουμε την άμεση σύγκλυση μιας σύσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για άμεση επίλυση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις