Σεισμός – Σάμος : Με τους γονείς των δύο νεκρών παιδιών συναντήθηκε ο Μητσοτάκης
Με την άφιξή του στο νησί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαθύ, πέρασε από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους και άφησε ένα λουλούδι.
«Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο, όπου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό.
Προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών
Με την άφιξή του στο νησί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαθύ, πέρασε από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους και άφησε ένα λουλούδι.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, 23 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό, για να έχω μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. Από την πρώτη στιγμή, έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών» τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο να μπορεί να καταγραφεί ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Γιώργου Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη, τοπικών φορέων καθώς και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κώστα Συνολάκη.
Δέσμευση
Στη διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και συζητήθηκαν οι ζημιές που έχουν γίνει στις υποδομές και στις επιχειρήσεις και από το σεισμό και από το τσουνάμι. Έγινε επίσης αναφορά στο ζήτημα που προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Είχα αναλάβει μια δέσμευση, να φυλάξουμε τα σύνορα της χώρας. Το έχουμε κάνει πράξη, ξέρετε πολύ καλά πόσο έχουν μειωθεί οι ροές» τόνισε στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωστικών συνεργείων και του στρατού καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις καταγραφής των ζημιών. Στη συνέχεια, περιόδευσε στο Βαθύ για να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις. Συνομίλησε με πολίτες και συζήτησε με επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι.
«Θα ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες στην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου»
Μετά το Βαθύ, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Καρλόβασι, όπου είδε από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του ναού. «Αυτή την εμβληματική εκκλησία θα μεριμνήσω -σε συνεννόηση και με τους ειδικούς μηχανικούς και του Υπουργείου Πολιτισμού- να την αναστηλώσουμε, να ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες, γιατί αυτό και της αξίζει και αξίζει σε όλη την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου» σημείωσε.
«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στο απολύτως ελάχιστο»
Στο Καρλόβασι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «πραγματικά άμεση ανταπόκριση» και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό. «Θέλω δημόσια να πω ότι το μεταναστευτικό επί των ημερών σας βρήκε λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον Πρωθυπουργό ο κ. Λυμπέρης και στη συνέχεια του έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Σε ευχαριστώ Δήμαρχε γι’ αυτό που είπες για το μεταναστευτικό» απάντησε ο Πρωθυπουργός και τόνισε:
«Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -το ξέρετε- έχουμε περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τις ροές και ταυτόχρονα εργαζόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς για να δημιουργήσουμε -όπως έχουμε δεσμευτεί- μια σύγχρονη δομή στη Σάμο για να κλείσει, επιτέλους, το Βαθύ το οποίο αποτελεί και μια προσωπική μου δέσμευση».
Έργα αποκατάστασης
Για τα έργα αποκατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προτεραιότητα σε Δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας, τέλος, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είπε ότι έχει πολύ καλές αξιολογήσεις και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στα Βαθύ της Σάμου:
Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω, για ακόμη μια φορά, την οδύνη μου για την απώλεια δύο νέων παιδιών. Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειές τους και ο Θεός να τους δίνει δύναμη να ξεπεράσουν αυτό τον αφόρητο πόνο.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, 23 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό, για να έχω μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή, έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.
Χρέος
Χρέος της πολιτείας, όπως το κάνει πάντα εξάλλου, είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Δυστυχώς, μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία και κυρίως τη Λάρισα, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή -όπως πάντα το κάνουν μετά από κάθε φυσική καταστροφή- όχι μόνο τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διασώστες μας, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, οι οποίοι πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα, στέλνοντας σε λιγότερο από 10 λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο -το οποίο δεν ήταν ενδεχόμενο τελικά, ήταν πραγματικότητα- εμφάνισης τσουνάμι, κάτι το οποίο είδαμε και εδώ στη Σάμο και μάλιστα έχουμε και ζημιές σε μια σειρά από επιχειρήσεις από το κύμα αυτό, ευτυχώς όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Σεισμογενής χώρα
Να το ξαναπώ, είμαστε μια σεισμογενής χώρα, δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό το ξέρουμε και οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα -και στην περίπτωση του τσουνάμι, υπάρχει- να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Χρειάζεται, όμως, και μια μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πως πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα. Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε ένα σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς.
Το ελάχιστο
Ξέρουμε ότι τα καινούργια κτίσματα τα οποία φτιάχνονται αντέχουν σε σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν το οποίο κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι νομίζω το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια