Κομισιόν : Κίνησε την 5η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για το άσυλο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι νέες διαδικασίες για το άσυλο που υιοθετήθηκαν στην Ουγγαρία σε αντίδραση στην πανδημία του κοροναϊού «αντίκεινται προς το δίκαιο της Ενωσης».
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ουγγαρίας για τη «λαθεμένη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ ως προς το άσυλο».
«Παράνομος περιορισμός»
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι νέες διαδικασίες για το άσυλο που υιοθετήθηκαν στην Ουγγαρία σε αντίδραση στην πανδημία του κοροναϊού «αντίκεινται προς το δίκαιο της Ενωσης».
Με βάση τις νέες διατάξεις, που θεσπίστηκαν τον Μάιο, «πριν μπορέσουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ουγγαρία, οι υπήκοοι τρίτων χωρών υποχρεούνται αρχικά να υπογράψουν δήλωση πρόθεσης στην οποία εκφράζουν τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο σε ουγγρική πρεσβεία εκτός της ΕΕ και να λάβουν ειδική άδεια εισόδου για τον σκοπό αυτό», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θεωρεί ότι η διάταξη αυτή αποτελεί παράνομο περιορισμό της πρόσβασης στη διαδικασία του ασύλου», κυρίως διότι «εμποδίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ουγγρικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων, να ζητήσουν διεθνή προστασία».
«Αποκρουστική παραβίαση»
Σύμφωνα με την ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαδικασία επί παραβάσει η οποία ανακοινώθηκε χθες είναι η πέμπτη σε βάρος της Ουγγαρίας για ζητήματα που αφορούν το άσυλο από το 2015.
Η ΜΚΟ είχε ήδη καταγγείλει τον Μάιο τη νέα ουγγρική ρύθμιση για το ζήτημα του ασύλου, κάνοντας λόγο περί «αποκρουστικής παραβίασης» του ευρωπαϊκού δικαίου.
Οι Βρυξέλλες προς το παρόν έστειλαν επιστολή προειδοποίησης στην Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να απαντήσει στα επιχειρήματα που διατύπωσε η Κομισιόν.
Εάν δεν το πράξει, αναμένεται να προχωρήσει στην αποστολή αιτιολογημένης γνωμοδότησης, δηλαδή επίσημου αιτήματος να συμμορφωθεί η Ουγγαρία προς το δίκαιο της Ενωσης.
Σε περίπτωση που η ανταπόκριση της ουγγρικής κυβέρνησης συνεχίσει να μην κρίνεται ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις