Γενετική επανάσταση
Ο βραβευμένος έλληνας ερευνητής Κωνσταντίνος Τζελέπης περιγράφει πώς οι επιστήμονες μπορούν να παρέμβουν στο ανθρώπινο γενετικό υλικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν νόσους όπως ο καρκίνος και η COVID-19.
Στα 32 του χρόνια, ο Κωνσταντίνος Τζελέπης είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία χρησιμοποιεί επαναστατικές μεθόδους όπως το CRISPR-Cas9 (ένα είδος γενετικού… ψαλιδιού) για να βρίσκει νέους θεραπευτικούς στόχους για πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου. Σκοπός του ίδιου και των συνεργατών του είναι να αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο σε ασθένειες όπως η οξεία μυελογενής λευχαιμία, για την οποία χρησιμοποιείται το ίδιο θεραπευτικό σχήμα για περίπου 30 χρόνια.
Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», μιλώντας στην Ντιάνα Καρτσαγκούλη, ο βραβευμένος έλληνας ερευνητής περιγράφει ότι πέρα από τις έρευνες για τον καρκίνο, το εργαστήριό στο οποίο εργάζεται, ασχολείται τους τελευταίους μήνες και με την COVID-19: «Γίνονται τόσο πολλά πράγματα τώρα από τόσα εργαστήρια, που έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ. Εμείς αναπτύσσουμε συγκεκριμένες τεχνολογίες φαρμακογενετικής ώστε να τροποποιήσουμε και να αδρανοποιήσουμε το RNA ιών όπως η COVID-19. Επίσης, ερευνούμε την αποτελεσματικότητα υπαρχόντων κλινικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε ασθενείς χωρίς χρονοτριβή, εφαρμόζοντας πειραματικά μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Θα σας απασχολήσουμε σύντομα, πιστεύω».
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στον εισαγγελέα ο υφυπουργός Μεταφορών δύο μέρες πριν τα εγκαίνια
- Φρίντριχ Ένγκελς: Τι κατόρθωσε;
- Τη βρίσκω με το ρίσκο: Ο Τομ Κρουζ παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του στα γυρίσματα του νέου «Mission: Impossible»
- Capitale de Noël – Άνοιξε η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου
- Κατώτατος μισθός: Πυρ ομαδόν από τα σωματεία εργαζομένων στην Επιτροπή της Βουλής
- Ο Σπανούλης και οι πιθανότητες για την κατάκτηση της Euroleague