Δύναμη ανάπτυξης ο αγροδιατροφικός τομέας
Συμβάλλει στον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομικής δραστηριότητας, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
Τις δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας, περιγράφει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Αχιλλέας Νταβέλης, με αφορμή και το 5ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του «Economist», παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην εποχή της πανδημίας.
Κύριε Νταβέλη, ποια μπορεί να είναι η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;
Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει στον εξαγωγικό της προσανατολισμό και στηρίζεται έμπρακτα στην παραγωγικότητα της εργασίας, σε επίπεδο Εθνικού Προϊόντος, ενώ συχνά συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομικής δραστηριότητας.
Η συνολική μείωση του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονη παραγωγή προϊόντων ποιότητας με την εισαγωγή καινοτομίας και ερευνητικών διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Η σημασία της μεταποίησης, ως τμήματος του αγροδιατροφικού τομέα, για την οικονομία της χώρας δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς, ενώ παραμένουν ακόμα σε ισχύ σημαντικοί αρνητικοί παράγοντες, όπως είναι η υψηλή φορολογία και το απρόβλεπτο φορολογικό καθεστώς, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η έντονη γραφειοκρατία, το σημαντικό ενεργειακό κόστος, το δυσλειτουργικό χωροταξικό πλαίσιο κ.ά., τα οποία εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ευκαιριών δυναμικής ανάπτυξης που διαθέτει ο τομέας.
Είναι βέβαιο πως το ελληνικό πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της σταδιακής ανάπτυξης της ελληνικής μεταποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα στη μετά οικονομική κρίση εποχή θα πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και αναγκών της αγοράς, καθώς ήδη συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα παγκοσμίως και δημιουργούνται σημαντικές προκλήσεις που θα αναδυθούν τα επόμενα χρόνια.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ μετά το χτύπημα της πανδημίας;
Η κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί λόγω της εξάπλωσης του COVID-19 επηρεάζει οικονομικά τις περισσότερες επιχειρήσεις όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά στη χώρα μας γενικότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε την πανδημία ως μια ευκαιρία για όλους τους επιχειρηματίες – ανεξαρτήτως αντικειμένου – για να ελέγξουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους και να εντοπίσουν ενδεχόμενες ελλείψεις και κενά σε επίπεδο προετοιμασίας ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις.
Να τονίσω στο σημείο αυτό πως οι γεωπολιτικές αλλαγές και ο COVID-19 δημιουργούν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά οι εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης. Επίσης, η τεχνολογία είναι πιο ευέλικτη από ποτέ, ενώ υπάρχει και μια όλο και πιο κοινά αποδεκτή προτεραιότητα για πολιτικές που δίνουν έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στη διασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη, κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι – πέρα από απαραίτητη – πλέον εφικτή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρώπης, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση της περιφέρειας;
Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας δεν αντιμετωπίζουν διαφορετικά εμπόδια από αυτά που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Η γραφειοκρατία, θα αναφέρω για ακόμη μία φορά, θέτει συνεχή εμπόδια στις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Η αξιοποίηση των τεχνολογικών λύσεων μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, στην εξοικονόμηση χρόνου, στη μείωση λαθών και στην ενίσχυση της διαφάνειας. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για απλούστευση και αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Απαιτείται, επίσης, κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας.
Εμφαση πρέπει να δοθεί στους βασικούς κώδικες που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με στόχο τη διευκόλυνση τόσο των επενδυτών όσο και των διοικητικών οργάνων στην εξεύρεση, ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, την εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την επιτάχυνση των επενδύσεων.
Ο ΣΘΕΒ αποδεικνύει έμπρακτα, ως επιχειρηματικός φορέας ανάπτυξης, την εμπιστοσύνη του στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία. Στηρίζει και προάγει την υγιή και έξυπνη επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αναδεικνύοντας την καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια ως κεντρικό άξονα της σύγχρονης, βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ρόλος του είναι να διατυπώνει και να επικοινωνεί τεκμηριωμένες θέσεις για πολιτικές και μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μεταρρύθμισης του κράτους και αλλαγής του παραγωγικού προτύπου για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία για όλους.
- Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες θα πάρουν Τραμπ και Χάρις – Προβλέψεις και πρώτα αποτελέσματα
- ΗΠΑ: Οι νέοι στην Αριζόνα ψηφίζουν για τα δικαιώματα
- Εκλογές ΗΠΑ: Oι 10 βασικές δημογραφικές ομάδες θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές
- Λίβανος: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα νότια της Βηρυτού
- Καταγγελίες Τραμπ για μαζική νοθεία σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ
- Ισραήλ: Στους δρόμους οι πολίτες μετά την καρατόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας