Σάμος : Άλλαξε… θέση το νησί εξαιτίας του σφοδρού σεισμού [χάρτης]
Άλλαξε... θέση η Σάμος εξαιτίας του σφοδρού σεισμού της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Δρ Αθανάσιο Γκανά, το νησί μετακινήθηκε κατά 6,5 εκατοστά προς το νότο ενώ μετατόπιση υπέστησαν επίσης η Ικαρία και οι μικρασιατικές ακτές
Σε ένα απίστευτο συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες που μελετούν εντατικά τον φονικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής στη Σάμο.
Εξαιτίας των τεράστιων τεκτονικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή η Σάμος… άλλαξε θέση στον χάρτη· μετακινήθηκε κατά 6.5 εκατοστά νοτιότερα, φαινόμενο που θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Μετατόπιση μικρότερης κλίμακας έχουν υποστεί επίσης η Ικαρία, η Χίος και τα μικρασιατικά παράλια.
Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία γεωδαιτικών δεδομένων που πραγματοποίησε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στα tanea.gr εξηγεί:
«Από την ανάλυση των δεδομένων σε Ελλάδα και Τουρκία προκύπτει ότι η Σάμος μετατοπίστηκε κατά τουλάχιστον 6.5 εκατοστά στην περιοχή του Βαθέος, ενώ στην ίδια περιοχή υπήρξε ταυτόχρονα ανύψωση του εδάφους κατά 2.5 εκατοστά. Θέση άλλαξε και η Ικαρία, η οποία μετατοπίστηκε κατά 4.4 εκατοστά προς το νότο, ενώ η Χίος μετατοπίστηκε προς το βορρά κατά 2.6 εκατοστά. Οι απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας, μετακινήθηκαν επίσης, το Τσεσμέ κατά πέντε εκατοστά βορειότερα και η Σμύρνη κατά 4.2 εκατοστά. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι μετατοπίσεις αυτές είναι μόνιμες».
Από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου
Ο κ. Γκανάς εξηγεί πως με βάση την έρευνά του διασαφηνίστηκαν σημαντικά χαρακτηριστικά του ρήγματος: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου» λέει.
«Είναι υποθαλάσσιο ρήγμα, πολύ κοντά στην βόρεια ακτή της Σάμου και κλίνει προς βορρά με γωνία 37 μοιρών. Το μήκος του υπολογίζεται στα 39 χιλιόμετρα και το πλάτος του στα 18 χιλιόμετρα ενώ το κάτω άκρο του ρήγματος εντοπίστηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Οι σεισμολόγοι ερευνούν παράλληλα το γιατί οι βόρειες ακτές της Σάμου- από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τους Βουρλιώτες- υπέστησαν καθίζηση τη στιγμή που σε ολόκληρο το νησί παρατηρήθηκε, εξαιτίας του σεισμού ανύψωση του εδάφους. «Είχαμε συνδυασμό τεκτονικών και βαρυτικών δυνάμεων» λέει ο κ. Γκανάς.
«Οι τεκτονικές δυνάμεις είχαν ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη του φλοιού σε διεύθυνση από βορά προς νότο και την ανύψωση της Σάμου ενώ οι βαρυτικές την καθίζηση των βορείων ακτών. Πρόκειται για ένα δευτερογενές γεωδυναμικό φαινόμενο το οποίοι διερευνούμε καθώς εμφανίζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον».
Δείτε τον χάρτη
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;