Oruc Reis: Συντηρεί την ένταση η Τουρκία – Έτοιμη για μακρά περίοδο προκλήσεων η Αθήνα
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα κι έχουν ετοιμαστεί για μακρά περίοδο προκλήσεων της Τουρκίας με τις διαρκείς παρατάσεις των παράνομων Navtex για το Oruc Reis.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Συντηρεί το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική και τις μονομερείς ενέργειες, επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και με στόχο να διευρύνει κατά το δοκούν την ατζέντα του διαλόγου, όποτε και αν αυτός ξεκινήσει.
Την ώρα που οι δύο χώρες μετρούν ακόμη τις πληγές τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά και την επέκταση της παράνομης Navtex με την οποία παραμένει το Oruc Reis νότια από τη Ρόδο, έως τις 14 Νοεμβρίου.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας του θα συνεχιστούν τόσο με τα σεισμογραφικά πλοία όσο και με τα γεωτρύπανα Fatih και Kanuni.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες. Φανερώνοντας δε τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας κάλεσε την χώρα μας σε διάλογο «άνευ όρων».
Η Αθήνα με διάβημά της στην Τουρκία, ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων αλλά και με την έκδοση αντι-Navtex δίνει τις πρώτες απαντήσεις στη νέα τουρκική πρόκληση.«Θα συνεχίζουμε να βάζουμε στο τραπέζι τον διάλογο και όχι τις Navtex. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα κι έχει γίνει ευρωπαϊκό. Υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί ν’ ακολουθήσει η Τουρκία και να λογικευτεί τους επόμενους μήνες.» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας για έναρξη διερευνητικών επαφών, κάτι το οποίο παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, το πλαίσιο αυτών των επαφών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αφορά τη μοναδική διαφορά των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Επιπλέον οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα κι έχουν ετοιμαστεί για μακρά περίοδο προκλήσεων της Τουρκίας με τις διαρκείς παρατάσεις των παράνομων Navtex για το Oruc Reis.
Διάλογο εφ’ όλης της ύλης επιδιώκει η Άγκυρα
Τις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας, κατέστησε σαφείς για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στην έντονη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική NAVTEX νότια της Ρόδου.
Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ακσόι έψεξε την ανακοίνωση της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «αβάσιμες διεκδικήσεις» της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ακσόι.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ülkemizin Doğu Akdeniz'deki Sismik Araştırma Faaliyetlerine İlişkin Yaptığı Açıklama Hakkındaki Soruya Cevabı https://t.co/FR35YEPKnV pic.twitter.com/Ra00TZ2gZa
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) November 1, 2020
Ερντογάν: Θα βγάλουμε και τα γεωτρύπανα
Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα ο τούρκος προεδρος, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, διαμηνύοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας θα συνεχιστούν τόσο με τα σεισμογραφικά πλοία όσο και με τα γεωτρύπανα Fatih και Kanuni.
«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο Ερντογάν.
Εν αναμονή των αμερικανικών εκλογών και της απροθυμίας της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις για τον Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μακρά περίοδο προκλήσεων στην περιοχή. Αναμένει δε να δει κατά πόσο η Άγκυρα, θα επιχειρήσει να στείλει, όπως έχει προαναγγείλει, γεωτρύπανο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διπλή αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».
Γίνεται λόγος για ενέργεια που «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή» και επισημαίνεται πως η τουρκική πλευρά «δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «παραβατική συμπεριφορά» της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» και καλεί την άλλη πλευρά να «ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε».
Πλην της εντολής για το διάβημα διαμαρτυρίας, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας «για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».
Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.
Είχε προηγηθεί η έκδοση αντι-Navtex από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού -όπως κάνει παγίως όταν οι Τούρκοι έχουν εκδώσει Navtex παράνομη και σε περιοχή δικής μας δικαιοδοσίας- στην οποία επισημαινόταν ότι η τουρκική αναγγελία «αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις