Κοροναϊός : Μια μετάλλαξη στον SARS-CoV-2 τον έκανε πιο μεταδοτικό
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, βρίσκεται στην ακίδα της πρωτεΐνης του ιού, η οποία “ανοίγει” τα κύτταρά μας για να εισέλθει σε αυτά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη για τις αλληλουχίες του γονιδιώματος στον ιό SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Περισσότερο μεταδοτικός έχει γίνει ο ιός ιός SARS-CoV-2 αναφέρει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ώστιν, στο Τέξας, διαπίστωσαν ότι ο ιός συσσωρεύει γενετικές μεταλλάξεις, μία από τις οποίες μπορεί έκανε την COVID-19 πιο μεταδοτική. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό mBIO, η εν λόγω μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, βρίσκεται στην ακίδα της πρωτεΐνης του ιού, η οποία “ανοίγει” τα κύτταρά μας για να εισέλθει σε αυτά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη για τις αλληλουχίες του γονιδιώματος στον ιό SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.
Η έρευνα δείχνει «ο κοροναϊός μεταλλάσσεται λόγω ενός συνδυασμού ουδέτερης μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται τυχαίες γενετικές αλλαγές που δεν βοηθούν ή βλάπτουν τον ιό, αλλά ασκούν πίεση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε η δρ Ίλια Φίνκελστιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακών βιοεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Τέξας και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Κατά το αρχικό κύμα της πανδημίας, το 71% των ασθενών που εντοπίστηκε σε ασθενείς με COVID-19 στο Χιούστον είχε αυτήν τη μετάλλαξη. Όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε το Χιούστον, αυτή η μετάλλαξη είχε φτάσει στο 99,9%.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια τάση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο με βάση περισσότερες από 28.000 αλληλουχίες γονιδιώματος διαπίστωσε ότι παραλλαγές που φέρουν τη μετάλλαξη D614G έγιναν η παγκόσμια κυρίαρχη μορφή του SARS-CoV-2 μέσα σε περίπου ένα μήνα.
Ίσως είναι πιο μεταδοτική μορφή του κοροναϊού. Μια μελέτη με περισσότερες από 25.000 αλληλουχίες γονιδιώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι ιοί με την μετάλλαξη D614G τείνουν να μεταδίδονται ταχύτερα από εκείνους χωρίς την μετάλλαξη και προκάλεσαν μεγαλύτερα “clusters” λοιμώξεων.
Όμως δεν είναι πεπεισμένοι όλοι οι επιστήμονες το ίδιο. Μερικοί υποστηρίζουν, ότι η μετάλλαξη D614G μπορεί να ήταν πιο συχνή στους πρώτους ιούς που έφτασαν στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δίνοντάς της ουσιαστικά ένα “προβάδισμα” εξάπλωσης σε σύγκριση με άλλα στελέχη του ιού.
Η πρωτεΐνη ακίδα συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει επιπλέον μεταλλάξεις άγνωστης σημασίας. Η επιστημονική ομάδα του Houston Methodist-UT Austin έδειξε επίσης σε εργαστηριακά πειράματα ότι τουλάχιστον μία τέτοια μετάλλαξη επιτρέπει στην ακίδα να αποφύγει ένα εξουδετερωτικό αντίσωμα που οι άνθρωποι παράγουν φυσικά για την καταπολέμηση των μολύνσεων SARS-CoV-2. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε αυτήν την παραλλαγή του ιού να διαφύγει πιο εύκολα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό μεταφράζεται σε επίσης πιο εύκολη μετάδοση μεταξύ ατόμων.
«Ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται στον κόσμο. Οι προσπάθειες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, όπως η μελέτη μας, θα διασφαλίσουν ότι τα παγκόσμια εμβόλια και η θεραπευτική αγωγή θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά», αναφέρει η δρ Φίνκελστιν.
Οι επιστήμονες σημείωσαν συνολικά 285 μεταλλάξεις σε χιλιάδες λοιμώξεις, αν και οι περισσότερες δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια. Οι τρέχουσες μελέτες συνεχίζουν να παρακολουθούν το τρίτο κύμα ασθενών με COVID-19 και να προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσαρμόζεται στα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάθε νέα λοίμωξη είναι μια “νέα ζαριά”, μια επιπλέον πιθανότητα ανάπτυξης πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις