Κοροναϊός – lockdown : Ποια περιοχή θα ακολουθήσει Σέρρες και Θεσσαλονίκη; – Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη
Ο κοροναϊος δεν αφήνει κανέναν εφησυχασμό - Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Τι κι αν το πρώτο τοπικό lockdown (με όλη τη σημασία της λέξης) τελικά ήρθε για Σέρρες και Θεσσαλονίκη, δυστυχώς τόσο από την πλευρά των ειδικών όσο και της κυβέρνησης γίνεται λόγος για την επόμενη περιφέρεια που δεν αποκλείεται να μπει κι αυτή στην γκρι ζώνη αν δυσκολέψει πολύ η κατάσταση.
Ο λόγος για την Αττική, η οποία αν και παρουσίαζε σταθεροποίηση κρουσμάτων το περασμένο διάστημα, πλέον τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά.
Αν δηλαδή τις επόμενες ημέρες υπάρξει εκθετική αύξηση κρουσμάτων και πιεστούν ακόμη περισσότερο οι ΜΕΘ, τότε δεν αποκλείεται να ζήσουμε ξανά ημέρες Μαρτίου.
Κι ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν κουραστεί πολύ, ενώ ακόμη δεν έχουν καλά καλά προσαρμοστεί στα νέα μέτρα με το κλείσιμο της εστίασης, οι ειδικοί δεν έχουν αποκλείσει το χειρότερο σενάριο.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο κακοί οιωνοί πως η κατάσταση στην Αττική θα δυσκολέψει.
Δύο κακοί οιωνοί για την Αττική
Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που δείχνει μέχρι και 60.000 ενεργά κρούσματα και φυσικά η κατάσταση στις ΜΕΘ, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Άλλωστε όπως εξήγησε και ο κ. Γώγος, στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε, γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική.
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Την ίδια ώρα χτες συνολικά 153 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, αριθμός ρεκόρ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Υγείας, οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας εμφανίζουν πληρότητα σε ποσοστό 40%. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι προβλέψεις για τα σημερινά κρούσματα δεν είναι καλές.
Ήδη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως δεν αποκλείεται και σήμερα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 2.000 και να σημειωθεί νέο ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα απέκλειε ένα καθολικό lockdown, σήμερα για πρώτη φορά ανέφερε πως πλέον τίποτα δεν είναι απίθανο (ακόμη κι αυτό).
Σε κάθε περίπτωση σήμερα ξημέρωσε μία διαφορετική ημέρα για το λεκανοπέδιο καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ νέα μέτρα.
Πρόβλεψη-σοκ για τα σημερινά κρούσματα από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ
Σε μια τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες» ανέφερε τονίζοντας ότι κύριος λόγος για τη διασπορά του κοροναϊού είναι οι μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.
«Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.
Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, είπε για μία ακόμη φορά.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές» εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.
«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.
Εκτίμηση-σοκ καθηγητή: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα
Την ίδια ώρα την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά έκανε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον Θέμα 104,6, «την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000».
Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε, για παράδειγμα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε ο καθηγητής, «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή δημόσιας υγείας».
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται, σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».
Ο κοροναϊός, το lockdown και οι ειδικοί
Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι καθημερινά μελετούν τα στατιστικά δεδομένα και επιχειρούν να δουν την εξέλιξη της εξάπλωσης της πανδημίας.
Για την Αττική καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει lockdown.
«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.» Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες.
Ο κ. Γώγος επισήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων με στόχο να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιου Τσακρή. Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής.
Επεσήμανε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα». Όπως εξήγησε, οι εποχικοί κοροναϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο. Αντίθετα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα.
«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.
«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα.» Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα.
Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο έσχατο μέσο είναι οι παρακάτω:
- Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κοροναϊού που στην Αττική βρίσκεται γύρω στο 1,2.
- Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό.
- Η έκθεση του ΕΚΠΑ που αφορά στην περιεκτικότητα σε κοροναϊό στα λύματα.
- Το εύρος των πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ.
«Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε»
«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις