Debate: Ο Μητσοτάκης και η εστίαση
Μέσα στον χαμό των ειδήσεων είναι σημαντικό να αναδειχθεί αυτό το άτυπο ντιμπέιτ που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση ο κόσμος της εστίασης και του πολιτισμού.
- Ο Τραμπ κατηγορεί για υπερβολικά τέλη την κυβέρνηση του Παναμά και ζητεί πίσω τη Διώρυγα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Το Κατάρ προειδοποιεί την Ευρώπη με διακοπή των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου
Το χαστούκι που έχουμε φάει ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως γονείς, ως επιχειρηματίες, ως καλλιτέχνες (….μακρά η λίστα) είναι δεδομένο. Κάποιοι κλάδοι και εργαζόμενοι όμως έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Και το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί δεν πήραμε το μάθημα του πρώτου κύματος και φτάσαμε πάλι να κλείνουμε, κυρίως, τους χώρους της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Γιατί δεν πήραμε πιο αυστηρά μέτρα νωρίτερα ως πολιτεία και οδηγηθήκαμε στο ολικό κλείσιμο;
Προέχει το σύστημα υγείας. Ορθώς. Να μην πιεστεί. Ορθώς. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα: άλλο τριγυρνάω χορεύοντας τσάμικο ή τσιφτετέλι χωρίς μέτρα και άλλο πίνω/τρώω κ.λπ. τηρώντας τα μέτρα. Όμως αυτό, το τελευταίο, δεν τηρήθηκε από κάποιους. Όπως και δεν προετοιμάστηκε επαρκώς, όπως φαίνεται, η πολιτεία για το δεύτερο κύμα. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως -πριν τελειώσει αυτό το θρίλερ- θα έρθει και τρίτο και τέταρτο κύμα….
Μέσα στον χαμό των ειδήσεων είναι σημαντικό να αναδειχθεί αυτό το άτυπο ντιμπέιτ που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση ο κόσμος της εστίασης και του πολιτισμού.
Χθες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του πρωθυπουργού με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στους βουλευτές του γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση. Παραθέτω τα λόγια του όπως ανακοινώθηκαν:
“ Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμε ποτέ κανέναν κλάδο. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στην διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε. Ειδικά η εστίαση έχει την ιδιαιτερότητα ότι όσο τρως και όσο πίνεις τον καφέ σου δεν μπορείς να φοράς τη μάσκα. Άρα, αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Γνωρίζουν, όμως, και οι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και εργαζόμενοι ότι όπως σταθήκαμε κοντά τους τις δύσκολες εποχές της άνοιξης, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να στηρίξουμε και τους επιχειρηματίες, να στηρίξουμε και φυσικά τους εργαζόμενους οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή -ελπίζουμε, το τονίζω, ελπίζουμε- εφόσον όλα πάνε καλά για έναν μήνα για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα τον Δεκέμβριο.
Ώστε οι γιορτές των Χριστουγέννων να μην είναι γιορτές πολύ μειωμένης οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Και, βέβαια, πολλές από τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες της εστίασης, είναι επενδύσεις οι οποίες ήρθαν για να μείνουν. Διότι και να ξανανοίξει -όταν ξανανοίξει η εστίαση- πάλι θα χρειαστούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας ή μπορεί να χρειαστούν οι θερμάστρες οι οποίες μπορεί να έχουν προμηθευτεί για να μπορούν να είναι σε εξωτερικό χώρο τους μήνες, τουλάχιστον, που ο καιρός θα το επιτρέπει”.
Τι λέει ο κλάδος της εστίασης;
Με επιστολή τους 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφέρουν: η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί από όλους στάση ευθύνης και ειλικρίνειας. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο πρώτο δικό σας διάγγελμα, ζητήσατε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση. Το σύνολο της κοινωνίας όπως και ο κλάδος μας, έδωσε εξαιρετική προσοχή και διαφύλαξε την χώρα από την κατάρρευση, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς. Στο οικονομικό κομμάτι όμως που αφορά την στήριξη της εστίασης, μας αντιμετωπίσατε με μια σειρά από λάθος χειρισμούς, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ανακοίνωση του δεύτερου lock down για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.
Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει. Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ και 8μήνες ο κλάδος της εστίασης είναι στο έλεος της υγειονομικής κρίσης χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά στο πιο σημαντικό, στην διαβούλευση που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε το πρόβλημα και να δώσετε τις απαραίτητες λύσεις. Την επιστολή αυτή την υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ζητάνε χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση μαζί σας, ώστε σαν δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, να σας εξηγήσει και να σας προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του.
Στο ντιμπέιτ να προστεθεί και η αβεβαιότητα. Χθες η εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA κατέγραψε την ανησυχία των εμπόρων για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα στις επιχειρήσεις τους. Αν και το λιανεμπόριο στην Αθήνα είναι ανοιχτό, ωστόσο το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά.
«Είμαστε στη δεύτερη μέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να φοβούνται, γιατί τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας στα καταστήματά μας. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα προσπαθήσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι, περιμένουμε τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους. Εγώ έχω επιχείρηση με ρολόγια και κοσμήματα. Σας διαβεβαιώ ότι το λιανεμπόριο είναι απόλυτα ασφαλές, τηρούμε όλα τα μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, συγκεκριμένος αριθμός πελατών μέσα στο κατάστημα, υγιεινή στους χώρους που καθορίζονται συνεχώς», είπε ο κ. Μάκης Σαββίδης, έμπορος.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα δεύτερο lockdown θα είναι οδυνηρό. Το λιανεμπόριο υπολειτουργεί. Εμείς απλώς πήραμε μια παράταση, αυτό και μόνο, σε σχέση με τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ζούμε το οικονομικό lockdown από τις 11 Μαΐου μέχρι και σήμερα», είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, έμπορος. «Αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε απολύσεις γιατί πλέον τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα, τα ενοίκια μεγάλα, και το επόμενο που θα κάνουμε είναι να απολύσουμε. Μέχρι στιγμής κρατάμε το προσωπικό με οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ντιμπέιτ θα συνεχιστεί, όχι μόνο με τον κλάδο της εστίασης, αλλά και τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο κύκλος εργασιών στην εστίαση είναι 60% μικρότερος σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Εκτιμάται πως αν συνεχιζόταν αυτή η πορεία, δηλαδή χωρίς lockdown, έως το τέλος της χρονιάς ο ετήσιος τζίρος ίσως έφτανε τα 2 δισ ευρώ, από 5 δισ ευρώ το 2019. Στο χώρο της εστίασης δραστηριοποιούνται γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000 ενώ άλλα 100.000 είναι τα αποκαλούμενα «συμβοηθούντα μέλη», όπως η σύζυγος, τα παιδιά κλπ. Υπολογίζεται πως ο κλάδος επηρεάζει κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις