Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο τόνισε ότι «ένα πολύ λυπημένο κοινό προσπαθεί να «απομαγέψει» το δικό μας κοινό. Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά λένε ότι θα χάσουμε».

Η εικόνα σε πολλές από τις αμφίρροπες πολιτείες δεν έχει ξεκαθαρίσει, με την καταμέτρηση των ψήφων να δείχνει ότι το πολιτικό θρίλερ θα διαρκέσει για πολλές ώρες ή ακόμα και ημέρες.

Οι επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,2% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,8% και ο βρετανικός FTSE 1,2%.

Τα futures στον δείκτη S&P 500 της Νέας Υόρκης σημείωσαν πτώση 0,6% ύστερα από έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτά στον Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 1,0%.

Οι μετοχές των τραπεζών, των εταιριών πετρελαίου και αερίου και των μεταλλευτικών εταιριών κατέγραψαν πτώση άνω του 3%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν πτώση 2,7%.

«Έγινε απάτη, θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», λέει ο Τράμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι έχει νικήσει, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές.

«Θέλουμε να σταματήσει η καταμέτρηση», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «τεράστια απάτη στη χώρα».

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε καθ’ οδόν για τη νίκη

«Μπορεί να μη γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μέχρι το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. σε ώρες ΗΠΑ) ή και αργότερα, δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Οι εκλογές δεν θα τελειώσουν μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος, είπε ο κ. Μπάιντεν μιλώντας σε υποστηρικτές του, συμπληρώνοντας πως «αισθανόμαστε καλά με το πού βρισκόμαστε».

Με άνοδο έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei ολοκλήρωσε συνεδρίαση με κέρδη 1,7%, στις 23.695 μονάδες, στο Σίδνεϊ ο ASX οριακά χαμηλότερα (-0,07%) στις 6.062 μονάδες, στη Σανγκάη με άνοδο 0,19% και στις 3.277,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Σενζέν έκλεισε υψηλότερα κατά 0,58%. Θετικά κατά 1,04% έκλεισε η Ταϊβάν, ενώ κατά 0,6% ο KOSPI στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,6% και αλλάζει χέρια στο $1,164, η στερλίνα χάνει 0,9% και φτάνει στο $1,294, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχύεται 0,7%, στα 94,06. Το δολάριο κερδίζει και έναντι του γεν κατά 0,3%, στα 104,89 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund κινείται 3,7 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο -0,65%, ενώ του 10ετούς Treasury υποχωρεί 10,8 μονάδες βάσης, στο 0,77%.

Sports in

Η UEFA έδωσε το «οκ» σε Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ

«Πράσινο φως» της UEFA σε Χιρόνα, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νις για συμμετοχή σε Champions και Europa League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024