Οι νυχτερίδες είναι εξαιρετικά ζώα – είναι το μόνο θηλαστικό που πετάει και είναι τόσο ικανές σε αυτό, που μπορούν να ξεπεράσουν τα πουλιά.

Επικονιάζουν επίσης τα φυτά, χρησιμοποιούν την ηχοτοποθέτηση όπως το σόναρ για να περιηγηθούν τις πιο σκοτεινές νύχτες, είναι γνωστό ότι ανταλλάσσουν τρόφιμα για σεξ, και μάλιστα γνωρίζουν πώς να απομονωθούν όταν αρρωσταίνουν.

Έρευνα

Όμως, η τελευταία επιστημονική έρευνα για τις νυχτερίδες αποκαλύπτει ότι αυτά τα ασύγκριτα θηλαστικά είναι τόσο πολύ εξελιγμένα πλάσματα, που μπορούν να «προβλέψουν με ακρίβεια το μέλλον», όταν πρόκειται για την παρακολούθηση του θηράματός τους.

Έτσι, ενώ οι ικανότητες τους αυτές μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμες σε ένα καζίνο, οι νυχτερίδες είναι πολύ ικανές να προβλέψουν ένα πράγμα – πού να βρουν φαγητό.

Οι νυχτερίδες υπολογίζουν ακριβώς πού πηγαίνει το θήραμά τους, δημιουργώντας προγνωστικά μοντέλα on-the-fly από ηχώ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins στο Μέριλαντ δήλωσαν ότι τα μοντέλα πρόβλεψης των νυχτερίδων είναι τόσο ισχυρά, που μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το θήραμά τους ακόμα και όταν εξαφανίζεται προσωρινά πίσω από εμπόδια, ήχους ή άλλα εμπόδια όπως τα δέντρα.

They know…

Posted by The Independent on Tuesday, 3 November 2020

Τι ακριβώς σημαίνει «πρόβλεψη»;

Οι ερευνητές είπαν ότι ενώ η πρόβλεψη πιθανών διαδρομών με βάση οπτικές πληροφορίες έχει μελετηθεί εκτενώς, καταφέρνουν αυτό που θέλουν μέσω των ήχων.

Η ομάδα είπε ότι η δουλειά τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις ακουστικές καθοδηγούμενες συμπεριφορές μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν ήχους για να παρακολουθούν αντικείμενα γύρω τους.

«Ακριβώς με τον τρόπο που ένας τενίστας πρέπει να υπολογίσει πότε και πού θα χτυπήσει τη μπάλα, μία νυχτερίδα πρέπει να προβλέψει πότε και πού θα έρθει σε επαφή με το έντομο που κυνηγάει», δήλωσε η συγγραφέας Cynthia Moss, νευροεπιστήμονας και καθηγήτρια των ψυχολογικών επιστημών και της επιστήμης του εγκεφάλου, στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.

«Το έντομο πετάει. Η νυχτερίδα πετά επίσης. Σε αυτό το πολύ ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αν οι νυχτερίδες απλώς βασίζονταν στις πληροφορίες που είχαν από την πιο πρόσφατη ηχώ, θα έλειπε το έντομο από τις ηχητικές πληροφορίες».

Οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τις χρονικές καθυστερήσεις μεταξύ των ήχων που προκύπτουν, για να προσδιορίσουν πόσο μακριά είναι το θήραμα.