Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν ένα lockdown στην Αττική – Τι φοβούνται οι ειδικοί
Η Αττική η οποία αυτή τη εβδομάδα καταγράφει 30% περισσότερα κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών ξανά.
Αύξηση κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα δείχνει η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας.
Η Αττική η οποία αυτή τη εβδομάδα καταγράφει 30% περισσότερα κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών ξανά.
Βέβαια δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι κρατούν αισιόδοξη στάση, θεωρώντας πως θα έρθει η ανάκαμψη σε λίγες μέρες εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ, η οποία παραμένει κρίσιμη κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος παραμένει ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ (168) είναι ένας από τους λόγος που θα αποφασιστούν σκληρότερα μέτρα, αν αυτό χρειαστεί.
Βέβαια οι ειδικοί δεν έχουν μία καθαρή εικόνα από την πρωτεύουσα καθώς έχει περάσει μόλις μία μέρα από την εφαρμογή νέων μέτρων και συγκεκριμένα το οριζόντιο κλείσιμο της εστίασης.
Οι λοιμωξιολόγοι λοιπόν θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα.
Αν η πρωτεύουσα δώσει το επόμενο διάστημα εξαιρετικά πολλά κρούσματα, πάνω δηλαδή από 800, αν οι κλίνες ΜΕΘ- Covid γεμίσουν ασφυκτικά και τα μέτρα συνεχίσουν να μην αποδίδουν, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ένα τοπικό lockdown και να περάσουμε στην γκρίζα ζώνη όπως στη Θεσσαλονίκη.
Πάντως η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής του ολικού λουκέτου.
Η Αττική δεν είναι… Θεσσαλονίκη ακόμα
Ερωτηθείς ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».
Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».
Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν είναι πανάκεια ενώ σε παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωση ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν».
Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιστα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».
Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.
Βατόπουλος : Αν γίνει lockdown θα διαρκέσει 15 μέρες
Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown είπε ο κ. Βατόπουλος, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.
«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».
Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.
Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.
Κοροναϊός : Στα όριά του το ΕΣΥ – «Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες» λένε γιατροί στο MEGA
Καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, κρούουν οι γιατροί.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», περιέγραψαν τις ανάγκες που υπάρχουν και χαρακτήρισαν δύσκολους τους επόμενους μήνες.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια»
«Όντως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το έδειχνε η αύξηση των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Θεσσαλονίκη και γενικά η βόρεια Ελλάδα και μετά είναι Αθήνα», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε:
«Στην Αθήνα αν δεν προσέξουμε θα ακολουθήσουμε τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι πόσοι ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται στις κλινικές, που ένα ποσοστό τους σίγουρα θα διασωληνωθεί. Οπότε έχει σημασία ο αριθμός των νοσηλευόμενων και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα μέτρα που πάρθηκαν. Εκτός από τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, υπάρχουν νοσοκομεία και σε μικρές πόλεις. Υπάρχει σχέδιο για τις πόλεις τις πέριξ που έχουν κάποια κρεβάτια ΜΕΘ να γίνεται εκεί μεταφορά ασθενών. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, υπάρχουν και άλλες ιώσεις όπως και η γρίπη που σε λίγο θα ξεκινήσει», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα. Όσοι παρακολουθούν και μπορούν να σπεύσουν να δώσουν αίμα. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και περιορισμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν.
«Δεν υπάρχουν πια περιθώρια στις νοσοκομειακές μονάδες. Στο δικό μας νοσοκομείο υπήρχαν 20 κλίνες, τριπλασιάστηκαν, και καλύφθηκαν άμεσα. Δημιουργείται πρόβλημα και για άλλους ασθενείς. Υπάρχει μια μικρή πίτα που πρέπει να μοιραστεί. Εχθές υπήρχε αριθμός ασθενών που έπρεπε να διασωληνωθούν και δεν μπορούσε να αποφασιστεί που θα πάνε και καθυστερούσε η διασωλήνωσή τους. Τελικά πήγαν σε άλλα νοσοκομεία. Επειδή γίνεται χρήση κλινών ΜΕΘ από άλλα νοσοκομεία, οι άνθρωποι αυτοί δεν παρακολουθούνται από το γιατρό τους που γνωρίζει την κατάστασή τους. Και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος περιγράφοντας την «ασφυξία» στην οποία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία.
«Χρειάζονται προσλήψεις»
«Τη Δευτέρα το πρωί υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 42 ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό, και μετά την επίσκεψη του κ. Κικίλια προστέθηκαν άλλες 43. Ως το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν καλυμμένες οι 57. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν εκτός πραγματικότητας. Καθυστερήσαμε να πάρουμε μέτρα και δεν έγινε η απαραίτητη ενίσχυση στο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
«Ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θα πρέπει να διατεθεί η κλίνη τους σε ασθενή με Covid μεταφέρονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα νοσήλια θα καλυφθούν από το κράτος από όσο γνωρίζω», σημείωσε ο ίδιος.
«Τα κρεβάτια από τις ιδιωτικές κλινικές έχουν δοθεί μήνες και ήδη έχουν μεταφερθεί ασθενείς εδώ και ένα μήνα, από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Πρέπει άμεσα να παρουσιαστούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία», είπε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.
«Το θέμα των χειρουργείων σε ό,τι αφορά στην Αττική συνεχίζεται κανονικά. Θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Δεν υπάρχει Ελλάδα μόνο με κοροναϊό. Οι ασθενείς οι υπόλοιποι πρέπει να γίνει η διάγνωσή τους, να εξυπηρετηθούν και να κάνουν τα χειρουργεία τους. Στην Αττική το λύσαμε. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούν να κάνουν τα χειρουργεία τους οι υπόλοιποι ασθενείς», συνέχισε η ίδια.
«Υπάρχει πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη με αναβολές χειρουργείων και τακτικών ιατρείων. Όλες οι δυνάμεις έπεσαν στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Σχεδόν όλα τα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Γίνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Το 20-50% από αυτά που θα γίνονταν σε άλλες συνθήκες», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.
Αναφερόμενη, τέλος, στα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω κοροναϊού, η κ. Παγώνη είπε ότι «Όπου υπάρχει πρόβλημα επειδή πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση, σωστά κλείνουν τμήματα εκεί που πρέπει. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί για αυτό το θέμα αυτό το διαχειρίζονται έτσι. Όσα σχολεία πρέπει να κλείσουν θα κλείσουν. Κανένας δεν θα διακινδυνεύσει».
«Ελπίζουμε να αντέξει το σύστημα γιατί εδώ έχουν αρχίσει να αναστέλλονται εφημερίες κλινικών λόγω ασθένειας του προσωπικού», είπε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα