H διπλή τουρκική πρόκληση με Oruc Reis και Barbaros – Διπλωματικός μαραθώνιος για εμπάργκο όπλων
«Δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία» το μήνυμα Δένδια από τον πρώτο σταθμό αυτού του διπλωματικού μαραθωνίου, το Βερολίνο. Το ορόσημο του Δεκεμβρίου και η διπλή τουρκική πρόκληση με το Oruc Reis και Barbaros
Στο Βερολίνο ο Νίκος Δένδιας εγκαινίασε τον πρώτο σταθμό ενός νέου διπλωματικού μαραθωνίου ο οποίος έχει ορίζοντα την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Απειλή για τα κράτη μέλη
Η τελευταία έξαρση και πάλι των τουρκικών προκλήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου, καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκου όπλων στο πλαίσιο της επιβολής των γενικότερων κυρώσεων.
Αυτό ακριβώς το χαρακτήρα είχε και το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βερολίνο, όπου παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του καθώς ο Χάικο Μάας -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου- τέθηκε σε καραντίνα λόγω κοροναϊού, ο Νίκος Δένδιας έθεσε ανοιχτά στους συνομιλητές του κατά τις συναντήσεις που είχε στη Γερμανική πρωτεύουσα, το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών στην Τουρκία με επιθετικά όπλα την ώρα που η τελευταία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Δεν είναι δυνατόν να παίρνει γερμανικά υποβρύχια
«Δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μετά το τέλος των επαφών που είχε μεταξύ άλλων με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρο της ομοσπονδιακής Βουλής.
Ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος σε αυτό το γύρο του διπλωματικού μαραθωνίου που ξεκίνησε από το Βερολίνο για «μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο».
Ορόσημο ο Δεκέμβριος
Χαρακτήρισε δε, «σημαντικό ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τόνισε ότι «όσο η Τουρκία ενεργεί όπως ενεργεί, νομίζω ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από την τουρκική κυβέρνηση».
Σε αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια για τον επόμενο μήνα στόχος είναι η διεύρυνση του διεθνούς ακροατηρίου για το εμπάργκο όπλων και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική επιχειρηματολογία συμπεριλαμβάνει το σύνολο της τουρκικής παραβατικότητας είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών.
Σκοπός της ελληνικής διπλωματίας είναι να πείσει πρωτίστως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως η Τουρκία αποτελεί μια απειλή για το σύνολο της ΕΕ και των συμφερόντων της και σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει τις προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.
Τα δύο μέτωπα σε Ελλάδα και Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανοιχτά και ενεργά και τα δύο αυτά μέτωπα, αφενός με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφετέρου με τη νέα παράνομη Navtex και τις έρευνες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η Τουρκία παραμένει αταλάντευτη στη στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» και δια του Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε χτες απειλές πολέμου, ζητώντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου αλλά και της αμφισβήτησης του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
«Ειρήνη μόνο με διαμοιρασμό» των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα, την ίδια στιγμή που όπως κατήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κατά συρροή παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, με αφορμή τις νέες έρευνες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει περαιτέρω τη δυνατότητα συνομιλιών για το Κυπριακό, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται διάσταση απόψεων στην πρώτη συνάντηση που είχαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ.
Δε συμβάλλει σε μόνιμες λύσεις
Προς ώρας πάντως, η αντίδραση της Ευρώπης σε ακόμα μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που εκτός όλων των άλλων δείχνει περιφρόνση στα μηνύματα της ΕΕ για τερματισμό των προκλήσεων, αρκείται στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών που τορπιλίζουν το κλίμα …διαλόγου.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας δε συμβάλλει σε «μόνιμες λύσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι «είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία».
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία