«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας συνολικά, είναι δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση και εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».

«Ο φόβος που έχουμε -καθώς έχει κρασάρει ήδη το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές-, ο φόβος και η αγωνία είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο, δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη ΜΕΘ», είπε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι τώρα που βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, «η προσπάθεια είναι να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί» και προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε να γίνει επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, το άνοιγμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ώστε να δέχεται κι αυτό περιστατικά, καθώς και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με υποδομές και έμψυχο δυναμικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και θα καταλογιστούν και παρατήρησε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στο Στρατό αλλά όχι στη δημόσια Υγεία», ενώ πρόσθεσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήριζε «πεταμένα λεφτά» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ».

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές συμπεριφορές και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον κοροναϊό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μίλησαν για έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη προσωπικού και είπαν ότι ήδη γίνεται επιλογή ασθενών όχι στις περιπτώσεις Covid-19 αλλά στις άλλες ειδικότητες καθώς η εντολή είναι να κάνουν μόνο το 20% των χειρουργείων που γίνονταν την προηγούμενη περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη δημόσια υγεία, για την οποία είπε ότι βρίσκεται σε «οριακό σημείο».

Συγκεκριμένα για τις προτάσεις αυτές υπογράμμισε:

– Εμείς λέμε άμεση προτεραιότητα, εδώ στη Θεσσαλονίκη να ανοίξουν νέες κλίνες. Το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: οφείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πάρει την απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν οι κλίνες και κλίνες εντατικής για να καλυφθούν περιστατικά.

-Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων. Σε μια κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να είναι το κέρδος πάνω, στη λογική μας σε μια κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ιδιώτης και Δημόσιο, όλοι πρέπει να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου, διότι, όπως είπε, «δεν είναι μόνο η επιλογή για την προστασία ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τους συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό αλλά και σε σχέση με όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν χρόνια ή έκτακτα περιστατικά. Κι εδώ έχει γίνει αναστολή στο 80% των χειρουργείων όλων των υπόλοιπων περιπτώσεων. Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να προχωρήσουμε στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και στην κάλυψη περιστατικών Covid-19 σε όποιες ιδιωτικές κλινικές κριθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, είπε πως «υπάρχει μια κούραση, μια απογοήτευση από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήτανε στην πρώτη γραμμή, είναι στη πρώτη γραμμή» και συνέχισε: «Εδώ και οκτώ μήνες δίνουν τη μάχη. Κάποιοι τους χειροκροτούσαν και τώρα τους ξεχάσανε. Νομίζω ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:

-Αυτή την στιγμή να πάρουμε αποφάσεις σε σχέση με την αναμόρφωση του μισθολογίου και για γιατρούς και για νοσηλευτές. Την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Την προκήρυξη, εμείς είπαμε για τουλάχιστον 15.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Την επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών του επικουρικού προσωπικού αλλά και όσων είναι με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Δεν μπορεί αυτή την ώρα να φεύγει ούτε ένας από το σύστημα υγείας. Πρέπει να έρχονται.

-Να δοθούν κίνητρα και μισθολογικά γιατί πολλές φορές υπάρχει πρόθεση να προσληφθούν γιατροί και δεν βρίσκονται ειδικότητες.

-Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να παρθούν κρίσιμες και γενναίες αποφάσεις. Και τέλος το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, έπρεπε να είχε γίνει χθες, είναι σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ. Είναι αδιανόητο να μην συνταγογραφούνται και να μην καλύπτονται δωρεάν.

Τα διαγνωστικά τεστ μπορούν να προλάβουν καταστάσεις πριν επιδεινωθούν. Ο πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να δώσει 80 ευρώ -μια τετραμελής οικογένεια να δώσει πάνω από 300- να έχει δυνατότητα συνταγογράφησης από το Δημόσιο του διαγνωστικού τεστ.

Αυτονόητα πράγματα. Έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και οκτώ μήνες. Έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, πρέπει να γίνουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή και ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου τονίζει ότι έχουν γεμίσει και οι 25 κλίνες ΜΕΘ και οι 82 κλίνες Covid-19 που διαθέτει το νοσοκομείο. Είπε ότι επισήμως σήμερα είναι 71 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των γιατρών του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου. Ακόμη, ανέφερε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου ενισχύθηκε με 100 μη μόνιμους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν επικουρικό έργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ