Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ για συνάντηση με Αναστασιάδη : Στην πενταμερή θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία

Τατάρ για συνάντηση με Αναστασιάδη : Στην πενταμερή θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία

Για λύση «δίπλα – δίπλα» στη βάση δύο κρατών έκανε λόγο ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας λόγο για λύση «δίπλα – δίπλα» στη βάση δύο κρατών, που είναι η επιδίωξή του.

Συνάντηση γνωριμίας

Σε δηλώσεις μιάμιση ώρα περίπου μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, η πρώτη τους, την περισσότερη ώρα ήταν τετ α τετ και συζήτησαν διάφορα θέματα χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ για την οποία εξέφρασε την άποψή του, όπως είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και της εντολής που έχει πάρει από τον «λαό», η ομοσπονδιακή λύση που συζητείται από το 1977 και εντεύθεν δεν έχει και πολλές ελπίδες για την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και τους Τουρκοκύπριους. Γι αυτό, πρόσθεσε, ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες ιδέες στο τραπέζι, λέγοντας πως ο χρόνος έχει παρέλθει.

Αναφέροντας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δώσει χρόνο στις πλευρές για να σκεφτούν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι η πρόταση για πενταμερή συνάντηση έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Περιλαμβάνονταν στην επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Βαρώσια και υδρογονάνθρακες

Αυτή είναι η προσδοκία και ο κ. Αναστασιάδης το βλέπει ζεστά αυτό, δήλωσε ο κ. Τατάρ, εννοώντας την πραγματοποίηση της πενταμερούς συνάντησης.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Βαρωσίου, όπως και εκείνο των υδρογονανθράκων και πως ο ίδιος με επιμονή έθεσε το θέμα των «εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας πως η απομόνωσή πλέον δεν είναι αποδεκτή, είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά με καλή θέληση είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε κάθε είδους συνάντηση, «να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όπως είπα και σε αυτήν την συνάντηση, αυτή είναι μια κοινή υπόθεση, μια εθνική υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκική Δημοκρατία.

»Γι’ αυτό εμείς, σε διαβούλευση με την Αγκυρα, με την Τουρκία – όπως πάντα – θα είμαστε σε αυτή την πενταμερή και θα εκφράσουμε τις δικές μας ιδέες, απόψεις για τη διαδικασία και πως μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα για δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα δίπλα. Αυτό ευχόμαστε να πετύχουμε. Φυσικά και δεν αναμένεται η θετική ανταπόκριση της άλλης πλευράς σε αυτό. Εχουν κι αυτοί τις δικές τους σκέψεις».

Δεν έμειναν πολλές ελπίδες…

Μετά το Κραν Μοντανά, ανέφερε, δεν έμειναν και πολλές ελπίδες για την ομοσπονδία, αυτό εξήγησε στη συνάντηση χωρίς να γίνεται απαισιόδοξος.

Ερωτηθείς εάν μετά την πρώτη αυτή συνάντηση βλέπει να υπάρχει κάποια προσέγγιση, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να το πει αυτό τώρα γιατί απέναντί του είχε έναν ελληνοκύπριο ηγέτη που είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια. Οι θέσεις του, πρόσθεσε, είναι γνωστές και το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα είναι γνωστό. Ο κ. Τατάρ είπε ότι του εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση του, που είναι αυτή που περιέγραψε προηγουμένως.

Ο καθένας, πρόσθεσε, είπε τις απόψεις του αλλά στη συνάντηση έγινε κατανοητό πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση. «Για εμάς είναι σημαντικό να ενεργούμε σε αρμονία με την Τουρκία», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης, Τουρκία : Με νέα παράτυπη Navtex υποδέχθηκε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Πηγή: philenews/KΥΠΕ

Sports in

Σπανούλης: Κατάφερε να μην παρουσιάσει μια… «εθνική του Γιάννη»!

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Βασίλη Σπανούλη στην πρεμιέρα της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024