Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη : Μέρος ευρύτερου δικτύου ο νεαρός Ισλαμιστής;
Ενώ οι αυστριακές αρχές αναρωτιούνται αν η επίθεση θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, οι ειδικοί αγωνιούν για το ενδεχόμενο ενός νέου «ξυπνήματος» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Η αυστριακή αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο ο Ισλαμιστής τρομοκράτης που σκότωσε τέσσερα άτομα στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας, ανήκε σε ευρύτερο δίκτυο, αλλά και το αν η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.
Ο Κουιτίμ Φεζουλάι, γνωστός στις αρχές ως συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες, πιστεύεται ότι έδρασε μόνος παρά τις ώρες αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν ακόμη ασύλληπτοι οι δυνητικοί συνεργοί του.
Ο 20χρονος με τη διπλή υπηκοότητα από Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία έπεσε νεκρός από σφαίρες εννιά λεπτά αφού εξαπέλυσε επίθεση στο κέντρο της Βιέννης.
#Breaking #Amaq: #ISIS #ISIL #Daesh claims terrorist Abu Dujana al-Bani (i.e. from #Albania) carried out the #Vienna #Austria #TerroristAttacks #عاجل تنظيم الدولة #داعش من خلال #أعماق يتبنى العمليات الإرهابية في #فيينا #النمسا عبر الإرهابي أبو دجانة الألباني #الإرهاب pic.twitter.com/A7b3mvJFCm
— Basha باشا (@BashaReport) November 3, 2020
Η αυστριακή αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε 18 ιδιοκτησίες που συνδέονται με το δράστη την Τρίτη και πραγματοποίησε 14 συλλήψεις. Δύο ακόμη άνδρες συνελήφθησαν στο ελβετικό καντόνι του Βίντερτουρ, μετά από αναφορές ότι ο Φεζουλάι τους είχε συναντήσει στην Ελβετία.
Ο Φεζουλάι πιστεύεται ότι είχε ταξιδέψει και στη γειτονική Σλοβακία τον Ιούλιο, συνοδεία ενός ακόμη άνδρα, όπου και επιχείρησε να προμηθευτεί πυρομαχικά για όπλα όπως αυτά που χρησιμοποίησε για την επίθεση, όμως η πώληση φέρεται να μην πραγματοποιήθηκε καθώς ο δράστης δεν διέθετε άδεια οπλοφορίας.
Οι σλοβακικές αρχές λέγεται πως είχαν πληροφορήσει τότε τους αυστριακούς ομολόγους τους. Οι άνδρες ταξίδεψαν με αυτοκίνητο που ανήκει στη μητέρα ενός Ισλαμιστή που είναι γνωστός στην αστυνομία.
Ο Αυστριακός υπουργός εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Φεζουλάι ήταν γνωστός στις αρχές ως συμπαθών του ISIS. Μάλιστα, είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες κάθειρξης στις 25 Απριλίου του 2019 για σύνδεση μ τρομοκρατική οργάνωση, αφού επιχείρησε να διασχίσει τα τουρκικά σύνορα – όπου συναντήθηκε με δύο Γερμανούς και έναν Βέλγο – με κατεύθυνση τη Συρία.
#Sondakika Avusturyadaki saldırıyı IS (işid) rresmi olarak üstlendi. Dünyanın en güvenilir haber ajansı Amaq olan IS'in resmi ajansıdır.
Saldırıda 30 kişi öldü/yaralandı. Aralarında 1 üst rütbeli asker ve bir polis var#Vienna pic.twitter.com/TWIFdozBlT— Robert Fisk (@CZ112020) November 3, 2020
Η καταδίκη του ανεστάλη τον περσινό Δεκέμβριο, με τον όρο ότι θα βρισκόταν υπό τακτική επιτήρηση από τις αυστριακές αρχές και θα συμμετείχε σε πρόγραμμα από-ριζοσπαστικοποίησης.
Ο Νεχάμερ και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανήκουν αμφότεροι στο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, έχουν επικρίνει την πρόωρη αποφυλάκισή του. Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι ο Φεζουλάι κατόρθωσε να παραπλανήσει τους καθοδηγητές του τόσο, ώστε εκείνοι να μην παρατηρήσουν κανένα προειδοποιητικό σημάδι της ριζοσπαστικοποίησής του. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε και στην πρόωρη αποφυλάκισή του.
Ο Άλμα Ζάντιτς, υπουργός δικαιοσύνης του κόμματος των Πράσινων, υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι ήταν νόμιμη και ότι ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα. Αργότερα, το υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις προσπάθειες του Φεζουλάι να αγοράσει πυρομαχικά από τη Σλοβακία, λέγοντας πως αυτή η κίνηση αποτελούσε επαρκή αιτία για σύλληψή του.
Η κυβέρνηση θα συσκεφθεί την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα και το κατά πόσον η επίθεση θα μπορούσε να έχει αποτραπεί.
Ο Ράινχολντ Άινβαλνερ, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δήλωσε άναυδος που η απόπειρα του δράστη να αγοράσει σφαίρες, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που ήταν γνωστή η συμπάθειά του για το ISIS δεν προκάλεσε συναγερμό.
Κάλεσε σε πιο ενδελεχή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπουργείων δικαιοσύνης και εσωτερικών γύρω από άτομα που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της χώρας, λέγοντας: «Ο αριθμός εκείνων που επέστρεψαν από το Ισλαμικό Κράτος είναι διαχειρίσιμος».
Το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί άμεσα ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών. «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο συγκεκριμένος τρομοκράτης και οι κύκλοι στους οποίους κινείται βρίσκονταν στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών εδώ και πολύ καιρό. Και αν αυτό ισχύει, τότε γιατί αυτός ο τρομοκράτης συνέχισε να κυκλοφορεί στους δρόμους;», αναρωτήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, μέλος του κόμματος.
Ο Νικολάους Ραστ, συνήγορος του Φεζουλάι όταν ο τελευταίος βρισκόταν ακόμη εν ζωή, ανέφερε ότι ο πελάτης του ήταν «εύκολη λεία» τρομοκρατικών οργανώσεων. «Μου έδωσε την εντύπωση ενός νεαρού άνδρα που έψαχνε για κάτι, που δεν ήξερε ποια ήταν η θέση του στην κοινωνία, που δεν είχε καταφέρει να βρει μια κατάλληλη θέση μαθητευόμενου, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για συγκεκριμένες ομάδες», δήλωσε στη Bild.
Επιστροφή στη φρίκη του 2012-17;
Την ίδια στιγμή, πολιτικοί και αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο η επίθεση στη Βιέννη να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιστροφής της ισλαμικής τρομοκρατίας που αιματοκύλισε την Ευρώπη στην πενταετία 2012-17.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους, εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν από μαχαιρώματα, επιθέσεις με τσεκούρια, βόμβες σε γήπεδα και αεροδρόμια και μαζικές δολοφονίες με καλάζνικοφ που θυμίζουν πολύ τις επιθέσεις στην Αυστρία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Όλες οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από Ευρωπαίους συμπαθούντες του ISIS που βρισκόταν τότε στο ζενίθ της ισχύος του.
Η Αυστρία είχε γλιτώσει τότε τα χειρότερα, όχι όμως και το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης ενός μικρού αριθμού νεαρών ανδρών στις συχνά περιθωριοποιημένες μουσουλμανικές κοινότητες. Η χώρα βρισκόταν μόλις στη δεύτερη θέση – αμέσως μετά το Βέλγιο – ως πηγή «ξένων πολεμιστών» στο Ιράκ και τη Συρία, μετρώντας τους σε αναλογία με τον πληθυσμό της, ενώ έχει ιστορία ριζοσπαστικού ακτιβισμού ήδη από τη δεκαετία του 1990.
Το τελευταίο έτος οι θάνατοι στην Ευρώπη από πυρά Ισλαμιστών τρομοκρατών έχουν μειωθεί κατά 70%, με τη δυτική Ευρώπη να καταγράφει τους χαμηλότερους αριθμούς επιθέσεων για το διάστημα που ακολούθησε το 2012. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της Europol, το 2019 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 21 ισλαμικές συνωμοσίες σε σύγκριση με τις 24 και τις 33 των δύο ετών που προηγήθηκαν. Από τις 21, τέσσερις απέτυχαν, 14 αποτράπηκαν και 3 πραγματοποιήθηκαν.
Εκτός από τη συχνότητα έχει μειωθεί και η φονικότητα των επιθέσεων.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί και η απειλή:
«Το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεωμ του ISIS στην Ευρώπη έχει μειωθεί δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί και η απειλή. Κυρίως σημαίνει ότι έχουμε γίνει καλύτεροι στον εντοπισμό και την αποτροπή των σχεδίων των τρομοκρατών», δήλωσε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, συντονιστής της αντιτρομοκρατικής της ΕΕ, σε συνέντευξή του λίγους μήνες νωρίτερα.
Σειρά από συλλήψεις στην Ισπανία και την Πολωνία αφορούσαν άτομα και ομάδες που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και στρατολόγηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν αποτελέσματα. Τον Απρίλιο, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε πέντε πολίτες του Τατζικιστάν με την κατηγορία ότι ανήκουν σε πυρήνα του ISIS που σχεδίαζε επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία.
Από την πλευρά του, το ISIS έχει συμβουλεύσει τους υποστηρικτές του να εκμεταλλευτούν το χάος που έχει προκαλέσει στη δυτική Ευρώπη ο κοροναϊός. Η οργάνωση και τα συμμαχικά της δίκτυα έχουν πλημμυρίσει τα κοινωνικά δίκτυα με καλέσματα σε βία μετά τη δολοφονία του δασκάλου στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.
Οι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αντιληφθούμε το κατά πόσον οι πρόσφατες επιθέσεις συνδέονται με ηγέτες του ISIS, στη Μέση Ανατολή ή αλλού.
Ο νεαρός Τυνήσιος που δολοφόνησε τρεις πιστούς σε εκκλησία της Νίκαιας την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει στην Ευρώπη μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις ραγδαίας ριζοσπαστικοποίησης, όμως ποτέ με τέτοια ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας ενδέχεται να είχε σκοπό να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ευρώπη ή ότι ακολουθούσε εντολές άλλων.
Λίγοι από αυτούς τους «μοναχικούς λύκους» λειτουργούν ανεξάρτητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι διαρρέουν πληροφορίες για τα σχέδιά τους πριν τα πραγματοποιήσουν.
Υπάρχουν αναφορές ότι και ο δράστης της Βιέννης είχε έρθει σε επαφή με δύο άτομα την ημέρα της επίθεσης, στέλνοντάς τους τζιχαντιστική προπαγάνδα.
Μια πολύ προφανής απορία είναι το πώς μπόρεσε να βρει όπλα υψηλής ισχύος και πυρομαχικά, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η απάντηση κρύβεται στα Βαλκάνια.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της χρονικής στιγμής. Οι τρομοκράτες θέλουν οι επιθέσεις τους να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα, επομένως οι αμερικανικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει αποτρεπτικά. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι κατά πάσα πιθανόητα ο μόνος λόγος που η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν το ότι οι ευκαιρίες θα μειώνονταν από το αυστριακό lockdown που ξεκίνησε την επόμενη ημέρα.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις