Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Τι είναι αυτό που θα κρίνει το διάστημα – Πότε θα εισηγηθούν οι ειδικοί άρση

Lockdown : Τι είναι αυτό που θα κρίνει το διάστημα – Πότε θα εισηγηθούν οι ειδικοί άρση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις σημερινές ανακοινώσεις του εξήγησε πως η διάρκεια του lockdown θα είναι για τρεις εβδομάδες, ως τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει παράταση

Σε καθεστώς lockdown θα βρεθεί από τις 06:00 του Σαββάτου η Ελλάδα, σε μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις σημερινές ανακοινώσεις του εξήγησε πως η διάρκεια του lockdown θα είναι για τρεις εβδομάδες, ως τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει παράταση, από μια έως και πολλές ακόμα εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Το lockdown φέρνει ξανά τα SMS – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από το Σάββατο

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA αναμένεται να κριθεί κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown. Όπως αποκαλύπτει, αν τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα σταθεροποιηθούν κοντά στις 3.000, την ερχόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό η καραντίνα να λήξει στο τέλος του μήνα όπως και έχει αναγγελθεί.

Από την άλλη πλευρά, αν παρά το lockdown, τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και ξεπεράσουν τα 3.000 και φτάσουν ακόμα και τις 5.000, η καραντίνα θα πάρει παράταση ακόμα και μετά τις 10 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων σε 10 ημέρες στην περίπτωση που τα κρούσματα σταθεροποιηθούν.

Πέτσας: Στα πόσα κρούσματα θα αρθεί το lockdown

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Alpha, το σενάριο των τριών εβδομάδων μοιάζει… αισιόδοξο.

Μιλώντας στον Alpha, ο κ. Πέτσας τόνισε πως για να επιστρέψουμε «σε μια νέου τύπου κανονικότητα» θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν στα 300 – 400 ημερησίως, ενώ σήμερα είχαμε σχεδόν 3.000.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας έθεσε ως στόχο ώστε να αρθούν τα μέτρα τα 300 ως 400 κρούσματα ημερησίως. Αριθμούς που έχουμε να δούμε στη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα κρούσματα να μειωθούν κατά 2.500, για να αρθεί το lockdown!

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι’ αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».

Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε διότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έμοιαζε με «τσουνάμι» που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί, ενώ σημείωσε ακόμη πως οι κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται στην χώρα μας είτε με δημόσιους πόρους είτε με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε το βίντεο

Τι λένε οι επιστήμονες

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες αναφερόμενοι σε αυτά που θα τους οδηγήσουν στο να προτείνουν στην κυβέρνηση άρση του lockdown είναι, στέκονται κυρίως στην πίεση που θα δέχεται το ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής, Αναστασία Κοτανίδου, το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δούνε να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.

Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διάρκειας του lockdown, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Δημήτρης Παρασκευής, είπε μιλώντας στο MEGA, πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.

«Αλλά στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε τον ιό στην κοινότητα, αλλά να περιοριστεί η διασπορά και η πίεση στο σύστημα υγείας» ξεκαθάρισε.

Must in

Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί

Η κόρη του Μίκαελ Σουμάχερ, Τζίνα, ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα με ανάρτηση στο instagram

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο