Πως η καλή στοματική υγιεινή γίνεται εμπόδιο στην πορεία του κοροναϊού
Ο καθημερινός, προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών, η χρήση στοματικού διαλύματος όταν την έχει συστήσει ο ειδικός ιατρός και η τήρηση των ραντεβού για προληπτικό έλεγχο και θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση και τη νόσηση από τον νέο κοροναϊό.
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Ο καθημερινός, προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών, η χρήση στοματικού διαλύματος όταν την έχει συστήσει ο ειδικός ιατρός και η τήρηση των ραντεβού για προληπτικό έλεγχο και θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση και τη νόσηση από τον νέο κοροναϊό.
Καθαρίζουμε και αντικαθιστούμε συχνά την οδοντόβουρτσα μας
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μας μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.
«Οι μύκητες, μπορούν να ζήσουν σε μία οδοντόβουρτσα. Καλό είναι να ξεπλένουμε την οδοντόβουρτσα μας με οξυζενέ», μας λέει ο Σαμ Σάλε.
Όσο για μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, σε αυτή την περίπτωση την αποθηκεύουμε στην συσκευασία της και την κρατάμε μακριά από τον χώρο του μπάνιου – τουαλέτας.
Οπως λέει ο Μπρους Λέιν στην HuffPost, «η σωστή οδοντόβουρτσα έχει εύκαμπτες τρίχες και στρογγυλή κεφαλή. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται όταν οι τρίχες λυγίσουν ή ξεφτίσουν. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε καινούργια οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες».
Δεν μοιραζόμαστε ποτέ προϊόντα στοματικής υγιεινής
Εάν μοιραζόμασταν τα προϊόντα στοματικής υγιεινής με οποιονδήποτε στην οικογένειά μας, έως τώρα, τότε αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Για να ελαχιστοποιήσετε τη μεταφορά μικροβίων, διατηρούμε το δικό μας οδοντικό νήμα και την δική μας οδοντόπαστα. Επειδή βρισκόμαστε στη μέση ενός ιού, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του, οτιδήποτε χειριζόμαστε με τα χέρια μας, πριν το βάλουμε στο στόμα μας, δεν πρέπει να το μοιραζόμαστε με κανένα.
Φυσικά η κοινή χρήση οδοντόβουρτσας απαγορεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη είτε υπάρχει ο κορονοϊός είτε όχι. Η περιοδοντική νόσος, μια κοινή σηπτική κατάσταση που προκαλείται από κακή υγιεινή και η καντιντίαση, μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος μύκητα που ανήκει στο γένος Candida, με πιο κοινά συμπτώματα τον πόνο και το κάψιμο του στόματος ή της γλώσσας, την δυσφαγία, την εμφάνιση λευκών στιγμάτων, μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω της οδοντόβουρτσας.
Προστατεύουμε τα σιδεράκια – μασελάκια από τα βακτηρίδια
Τα σιδεράκια και τα μασελάκια ύπνου είναι γνωστοί συλλέκτες βακτηριδίων και ιών. Τα καθαρίζουμε με κρύο ή χλιαρό νερό ή καλύτερα με αντιβακτηριακό σαπούνι και τα αποθηκεύουμε πάντα στην ειδική θήκη.
Εναλλακτικά ο Στήβεν Νταβίντοβιτς μας προτείνει «Τα βουτάμε σε νερό και μία κουταλιά ξύδι, και τα αφήνουμε για δεκαπέντε λεπτά. Δεν ξεπερνάμε το χρονικό αυτό όριο καθώς μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά».
Περιορίζουμε τα γλυκά και δεν τρώμε τροφές με σκληρή υφή
Καθώς οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορεί να καθυστερήσουν αποφεύγουμε την πολλή ζάχαρη στην δίαιτα μας, όχι παραπάνω από μία φορά την ημέρα και ακολουθεί άμεσο βούρτσισμα μέσα στην επόμενη ώρα.
Επίσης δεν τρώμε τροφές που είναι δύσκολο να μασήσουμε λόγω της σκληρής τους υφής καθώς μπορεί να σπάσουμε κάποιο δόντι, κάτι που σημαίνει εσπευσμένη επίσκεψη στο οδοντίατρο. όπως μας λέει και ο Σαμ Σάλε.
«Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα δόντια μας ως εργαλεία αυτή την εποχή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις