Παναγιωτακόπουλος : Σκοπός του lockdown να μην επιλέγουμε ποιοι θα μπαίνουν στις ΜΕΘ
Όπως εξήγησε η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ένα lockdown «κοντινό με εκείνο της άνοιξης» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, όπως σημείωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ «χρειάζεται καθολικότητα σε όλα αυτά (σ.σ. τα μέτρα). Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα».
Όπως εξήγησε, η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε σχετικά.
Συνέχισε, λέγοντας, ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».
Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις