Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Thessaloniki Summit 2020 : Κάποιοι λειτουργούν ως καταστροφείς της σταθερότητας της περιοχής

Thessaloniki Summit 2020 : Κάποιοι λειτουργούν ως καταστροφείς της σταθερότητας της περιοχής

Την ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

Την ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμά του στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει -ψηφιακά φέτος λόγω πανδημίας- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σειρά προκλήσεων

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην ενότητα «Η Ανατολική Μεσόγειος σε Κρίση», ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης, όπως η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, αλλά και η τωρινή πανδημία, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι πολλές χώρες επέλεξαν την οδό της εσωστρέφειας, υπό αυτές τις συνθήκες, σε αναζήτηση εθνικών λύσεων.

Διαφορετικό μονοπάτι η Κύπρος

Η Κύπρος μαζί με μια άλλες χώρες επέλεξε μία άλλη οδό, σημείωσε, εξηγώντας πως «η ιστορία μας, οι καλές, εξαιρετικές σχέσεις μας με τους γείτονές μας αλλά και η ισχυρή πεποίθησή μας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της περιφερειακής και παγκόσμιας δράσης, μέσω της πολυμέρειας, μας οδήγησαν σ’ ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι».

«Οι εξελίξεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αποτελούν σταθερή απόδειξη ότι τα κράτη ακολουθούν την οδό της συνεργασίας και των συνεργιών», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες βασίζονται σε μια αποκλειστικά θετική ατζέντα, που έχει δημιουργήσει μια δυναμική για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού, «όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες».

Δεν υπάρχει τέτοιος οργανισμός στην περιοχή

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις λίγες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός. Ένας οργανισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για την ασφάλεια και τη συνεργασία θα είναι ανοιχτός σε όλους, με βάση μια θετική ατζέντα και μόνα προαπαιτούμενα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη δέσμευση στις καλές γειτονικές σχέσεις και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως «η δημιουργία ενός τέτοιου περιφερειακού οργανισμού δεν εξυπηρετεί μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή».

Τα οφέλη

Όπως εξήγησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού «αποτελεί θετική εξέλιξη και για άλλους διεθνείς παράγοντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που παραδοσιακά ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην περιοχή», το πιο σημαντικό όμως είναι «ότι είναι επωφελής για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή τη ζωτική της γειτονιά που είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».

Αφού υπογράμμισε, δε, την τεράστια δυναμική που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό δράση. «Δυστυχώς συχνά δεν έχουμε δει το επίπεδο δέσμευσης που θα θέλαμε να δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαφές μήνυμα

Σημείωσε ακόμη πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της δημιουργίας μιας τέτοιας περιφερειακής οργάνωσης «δεν θα γεμίσει μόνο ένα κενό που βλέπουμε στην περιοχή, αλλά θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα υπέρ της πολυμέρειας σε μια εποχή που η προστιθέμενη αξία της δέχεται επίθεση», αλλά επίσης «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε χώρες της περιοχής, ότι ενεργούν ως καταστροφείς για τη σταθερότητα και τη συνεργασία ότι ο μόνος βιώσιμος και ωφέλιμος δρόμος δεν είναι αυτός της διπλωματίας των κανονιοφόρων, αλλά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων». Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, καμιά χώρα στην περιοχή δεν εξαιρείται απ’ αυτή την οδό συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024