Κοροναϊός : Ανεξέλεγκτη η πανδημία, επέβαλε lockdown – Μια ανάσα από τα 3.000 κρούσματα
Το απευκταίο σενάριο, αυτό του καθολικού lockdown, το οποίο ήθελε η κυβέρνηση πάση θυσία να αποφύγει -και δεν κατάφερε- επανέρχεται στη ζωή μας, ως το ύστατο μέτρο για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει εκθετική αύξηση
Το απευκταίο σενάριο, αυτό του καθολικού lockdown, το οποίο ήθελε η κυβέρνηση πάση θυσία να αποφύγει -και δεν κατάφερε- επανέρχεται στη ζωή μας, ως το ύστατο μέτρο για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα σημειώνεται ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 νέα κρούσματα και 29 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 187.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Σάββατο το πρωί στην Ελλάδα θα ξημερώσει… μια διαφορετική μέρα, μια μέρα που θα θυμίζει έντονα τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ανακοίνωση για καθολική καραντίνα σε ολόκληρη την Ελλάδα έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Σήμερα, περίπου 8 μήνες αργότερα, με τους επιστήμονες να έχουν μελετήσει καλύτερα τον φονικό ιό και την κοινωνία μας να είναι πιο έτοιμη, ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο, που ελπίζουμε να είναι και το τελευταίο, lockdown στη διάρκεια της μάχης της χώρας μας με τον φονικό ιό.
Το δεύτερο lockdown θυμίζει έντονα αυτό του περασμένου Μαρτίου, με κάποιες μικρές διαφορές. Για παράδειγμα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, για όσους μετακινούνται, ενώ νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά. Σε αντίθεση Γυμνάσια και Λύκεια θα επιστρέψουν στην τηλεργασία.
Κατά τα άλλα, το SMS στο 13033 επιστρέφει στη ζωή μας και αποτελούν έναν από τους δύο τρόπους βγει κάποιος από το σπίτι του. Ο άλλος είναι με βεβαίωση εργοδότη, εφόσον το απαιτεί η εργασία του. Και φυσικά τα παιδιά, τα οποία θα μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους. Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να κυκλοφορήσει κάποιος είναι για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις 9 το βράδυ με 5 το πρωί
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η διάρκεια του lockdown. Μπορεί ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν και ανακοίνωσε τις αποφάσεις, να έκανε λόγο για χρονοδιάγραμμα τριών εβδομάδων, ωστόσο οι επιστήμονες μοιάζουν επιφυλακτικοί. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως «δεν θα καθαρίσουμε σε 20 μέρες». Από την άλλη πλευρά, ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε πως για να επιστρέψουμε «σε μια νέου τύπου κανονικότητα» θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν στα 300-400 ημερησίως, ενώ σήμερα είχαμε σχεδόν 3.000
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας έθεσε ως στόχο ώστε να αρθούν τα μέτρα τα 300 ως 400 κρούσματα ημερησίως. Αριθμούς που έχουμε να δούμε στη χώρα από τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα κρούσματα να μειωθούν κατά 2.500, για να αρθεί το lockdown!
Διαβάστε επίσης: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η διάρκεια του lockdown, αναμένεται να κριθεί κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του. Όπως αποκαλύπτει, αν τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα σταθεροποιηθούν κοντά στις 3.000, τότε είναι πιθανό η καραντίνα να λήξει στο τέλος του μήνα όπως και έχει αναγγελθεί.
Από την άλλη πλευρά, αν παρά το lockdown, τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και ξεπεράσουν τα 3.000 και φτάσουν ακόμα και τις 5.000, η καραντίνα θα πάρει παράταση ακόμα και μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων σε 10 ημέρες στην περίπτωση που τα κρούσματα σταθεροποιηθούν.
Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο
Σύμφωνα με όσα εξήγησε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,
Θα είναι όπως στο lockdown του Μαρτίου, εξήγησε, με δύο βασικές διαφορές: Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμένουν ανοιχτά. Στα Γυμνάσια και Λύκεια θα ισχύσει η τηλεκπαίδευση.
Μετακινήσεις επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη από την ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους.
Για μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου.
Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται μέσω των SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Ακόμα, εξήγησε πως παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας για όσους έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων, παιδότοπων. Ωστόσο, για τα κομμωτήρια, δίνεται παράταση δύο ημερών. Η αναστολή τους ξεκινά τη Δευτέρα.
Ενώ, εκτός lockdown παραμένουν οι αγώνες της Superleague και της BasketLeague.
Διαβάστε επίσης: Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο
Οι λόγοι για τους οποίους θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις
«Όσοι μετακινούνται από και προς την εργασία τους χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τι ίδιο ισχύει και για μετακίνηση στα σχολεία, με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου.
Οι μετακινήσεις πολιτών, για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο, επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
- Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
- Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
- Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.
Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Διαβάστε επίσης: Όλα τα έντυπα για τη μετακίνηση των πολιτών με ένα κλικ
Επιστρέφει στη ζωή μας το SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
- Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Διαβάστε επίσης: Όλη η λίστα με τα καταστήματα που κλείνουν – Ποια μαγαζιά θα μείνουν ανοιχτά στο lockdown
Τι λένε οι επιστήμονες για το lockdown
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το διάστημα του lockdown παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες διστάζουν να βάλουν χρονοδιάγραμμα στην επιστροφή… σε μια κανονικότητα.
Η πρώτη από τους επιστήμονες που αναφέρθηκε, ωστόσο, σε χρονοδιάγραμμα ήταν η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα του lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα μετά από 20 ημέρες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε «καθαρίσει».
«Εάν τα μέτρα τα εφαρμόσουμε όλοι, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά και μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μια μείωση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πίστη πως όλα θα εφαρμοστούν όπως πρέπει και δεν θα δοθεί παράταση στους νέους περιορισμούς.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο δελτίο του Open: «Οι στιγμές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και όχι πανικός. Έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις στιγμές. Σκεφτόμαστε ότι το lockdown από το πρωί του Σαββάτου θα είναι καλύτερο για να μην πιεστεί παραπάνω το Σύστημα Υγείας. Εάν υπήρχε περαιτέρω πίεση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων τις τελευταίες μέρες. Απόψε υπάρχουν 187 διασωληνωμένοι και είχαμε 29 θανάτους. Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε».
Πότε θα εισηγηθούν άρση
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες αναφερόμενοι σε αυτά που θα τους οδηγήσουν στο να προτείνουν στην κυβέρνηση άρση του lockdown, στέκονται κυρίως στην πίεση που θα δέχεται το ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής, Αναστασία Κοτανίδου, το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δούνε να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.
Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διάρκειας του lockdown, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Δημήτρης Παρασκευής, είπε μιλώντας στο MEGA, πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.
«Αλλά στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε τον ιό στην κοινότητα, αλλά να περιοριστεί η διασπορά και η πίεση στο σύστημα υγείας» ξεκαθάρισε.
Τι οδήγησε στην απόφαση για lockdown
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.
«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας.
Το σύστημα Υγείας θα πιεστεί
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.
Οι νοσηλείες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.
Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα φέρει και αύξηση διασωληνωμένων. Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.
«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίοδρας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από κοινού με τον πρωθυπουργό.
Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.
Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, είπε ο κ. Τσίοδρας, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν, «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας».
«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.
Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες εχθές το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.
Ο κ. καθηγητής μίλησε και για το «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει πλέον τους 10 ανά ημέρα.
Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.
Απάντηση στα fake news
Ο καθηγητής έδωσε απάντηση και στα fake news που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως τόνισε η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ο καθηγητής μάλιστα έδωσε και ορισμένα παραδείγματα.
«Μερικοί είπαν ψευδώς πως η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ενώ είπαν στη Νέα Υόρκη το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «φοβόμαστε πως αυτά τα fake news θα επηρεάσουν τον κόσμο και όσον αφορά το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε θα έχουμε την επόμενη χρονιά».
«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται» κατέληξε ο ίδιος.
Γιατί ο κοροναϊός χτυπά ανελέητα στο δεύτερο κύμα
Ο κ. καθηγητής εξήγησε και γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επιθετικός κατά το δεύτερο κύμα.
Ο κ. καθηγητής παρουσίασε μερικά δεδομένα που δίνουν τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει.
«Ωστόσο κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά/ Τότε δεν το είδαμε γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μία επιρροή του κλίματος στην τάξη του 20%», ανέφερε ο ίδιος.
Ο καθηγητής ανέφερε πως τους προκάλεσε έκπληξη η αυξημένη θετικότητα του και η αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδα.
«Όταν μας παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανησυχήσαμε πάρα πολύ», είπε ο κ Τσιόδρας προσθέτοντας πως πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα είχαμε και μοριακά δεδομένα όπου δείχνουν πως η επιδημία περιορίστηκαν σε περιοχές που έλαβαν οριζόντια μέτρα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σοκ για ακόμα μια μέρα προκάλεσε σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού, με τη χώρα μας να ανακοινώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ βρίσκεται πλέον μια ανάσα από 3.000 κρούσματα ημερησίως, επιβεβαιώνοντας τις τρομακτικές προβλέψεις.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ωστόσο, ο αριθμός – αρνητικό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος που προκάλεσε σοκ. Μέσα σε μόλις 24 ώρες 29 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Άκρως ανησυχητικός είναι είναι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Από τα 2.917 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 862 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη -νέο αρνητικό ρεκόρ- ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 588 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στις Σέρρες καταγράφονται 168 κρούσματα. Ακόμα, στη Λάρισα εντοπίζονται 97 κρούσματα, ενώ Πέλλα και Πιερία καταγράφουν 67 και 60 κρούσματα αντίστοιχα.
Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.
Δείτε αναλυτικά:
- 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 862 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 162 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έυβοιας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 97 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κώ
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 127 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 67 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 168 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 106 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
«Αγγίζουν» τις 50.000 τα κρούσματα
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες, ενώ 4.303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»