Κοροναϊός : Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται παράταση του lockdown – Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα
Τι κι αν όλοι έχουμε εστιάση στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο καθώς η χώρα μπαίνει και επίσημα σε lockdown, ο κοροναϊός συνεχίζει να καλπάζει σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Τι κι αν όλοι έχουμε επικεντρωθεί στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο καθώς η χώρα μπαίνει και επίσημα σε lockdown, ο κοροναϊός συνεχίζει να καλπάζει σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο πρωτόγνωρος αριθμός των θανάτων χτες, ο οποίος ανήλθε στους 29 μέσα σε 24 ώρες, προκάλεσε ψυχρολουσία, ενώ τα κρούσματα ήταν μία ανάσα πριν τα 3.000.
Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας και έχει τεθεί ήδη σε καθεστώς lockdown.
Τρομάζουν οι αριθμοί σε κρούσματα- διασωληνωμένους- θάνατους
Από τα 2.917 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 862 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη -νέο αρνητικό ρεκόρ- ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 588 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στις Σέρρες καταγράφονται 168 κρούσματα. Ακόμα, στη Λάρισα εντοπίζονται 97 κρούσματα, ενώ Πέλλα και Πιερία καταγράφουν 67 και 60 κρούσματα αντίστοιχα.
Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.
Χτες στην ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αλλά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έγινε σαφές πως το ΕΣΥ δεν θα άντεχε άλλο αν δεν προχωρούσαμε σε lockdown.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, μπορεί να φτάναμε τις 1000 νοσηλείες και τις 150 διασωληνώσεις τις επόμενες μέρες, ενώ η νέα ΜΕΘ των 50 κλινών στο Σωτηρία μπορεί να καλυπτόταν ακόμα και σε τρεις μέρες, αν συνεχιζόταν η εκθετική αύξηση.
Σε κάθε περίπτωση παρ΄όλο που το lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδα, αυτό δεν σημαίνει πως η 30η Νοεμβρίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που θα κρίνει αν η χώρα μας όντως θα βγει από την γκρίζα ζώνη στο τέλος του μήνα ή αν θα παραταθούν τα μέτρα.
Πότε θα βγούμε από το lockdown; – Τι θα το κρίνει
Σίγουρα σε πρώτο πλάνο μπαίνει ο αριθμός νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.
Όπως ανέφερε χτες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός πως συνολικά έχουμε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρά εξιτήρια.
Η αναλογία αυτή θα πρέπει να αλλάξει ώστε η χώρα να βγει από την γκρίζα ζώνη.
Φυσικά, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο δείκτης μεταδοτικότητας RT, o οποίος είναι υψηλός για την Αττική και αρκετά πιο υψηλός για την Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους αρκετά επιστημονικά εργαλεία για τον υπολογισμό του δείκτη μεταδοτικότητας γι’αυτό και πολλές φορές υπάρχει μία διαφορά στους αριθμούς.
Παραδείγματος χάριν το Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ήταν 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη που θεωρείτο ρεκόρ.
Ακόμη ένα καθοριστικός παράγοντας είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων.
Οι ειδικοί γνώριζαν εξ΄αρχής πως δεν είναι αρκετές δεκαπέντε ημέρες για lockdown, καθώς τα αποτελέσματα αυτού δεν θα φανούν σε δύο εβδομάδες.
Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.
Επομένως την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε την επιρροή του lockdown και στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ανέλυσαν σήμερα το κακό και το καλό σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Γώγος: Ο κοροναϊός έγινε πιο μεταδοτικός – Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown
Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown, όμως οι 3 βδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κοροναϊός έγινε πιο μεταδοτικός.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΪ τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.
Πληρώνουμε τα πάρτι και τον συνωστισμό στα ΜΜΜ
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του γενικού lockdown, και ενώ η καθημερινή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων αλλά και των νεκρών – που την Πέμπτη έφτασαν τους 29 -, προκαλεί ανησυχία.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κάθε μέρα είχαμε τέτοια αύξηση των κρουσμάτων που αν συνεχίζαμε έτσι δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Για αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Η πίεση του συστήματος υγείας ήταν τέτοια που όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δε θα τα βγάζαμε πέρα. Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε», είπε η κ. Παγώνη.
«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες. Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι. Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες “πληρώνουμε” τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ», συνέχισε η ίδια.
Σχολιάζοντας την τροπολογία που πέρασε εχθές, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας για την επείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών για τις ΜΕΘ, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Για να πας σε ΜΕΘ είτε ως νοσηλευτής είτε ως γιατρός πρέπει να έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση. Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά πιο μπροστά. Η ΕΙΝΑΠ είχε κάνει επανειλημμένως εισηγήσεις για αυτά τα θέματα. Πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δούμε πότε ξεκινάει η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Πάνω από 1600 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κορωνοϊού. Ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί».
Τι πρέπει να γίνει για να πούμε τέλος το lockdown
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δουν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία κάτι που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες. Για το τέλος του lockdown θα πρέπει επίσης τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000.
Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία.
«Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κ. Κοτανίδου εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία. Ερωτηθείς για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κοροναϊού λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα μέτρα.
Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κοροναϊού ανέφερε χαρακτηριστικά και ΜΕΘ επίσης. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.
Ερωτηθείς για το αν θα κάνουμε Χριστούγεννα η κ. Κοτανίδου ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
Ασύλληπτοι αριθμοί αν δεν περνούσαμε σε lockdown
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown άφησε και το μέλος της επιτροπής των επιδημιολόγων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η απόφαση για το νέο καθολικό lockdown ελήφθη γιατί αυξάνονται ραγδαία όλοι οι δείκτες για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.
«Εάν δεν παίρναμε την απόφαση για lockdown, θα οδηγούμασταν σε ασύλληπτους αριθμούς» επισήμανε.
Προς το παρόν το lockdown είναι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και όπως υπογράμμισε, «προφανώς θα επανασταθμιστούν τα πράγματα για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα».
«Είμαστε μια πολύ δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Άρα θα επανασταθμιστούν τα πράγματα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τα επόμενα ακόμα και για λίγο διάστημα, όταν εξελίσσονται τόσο γρήγορα τα πράγματα» σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ANT1.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό