Αυξάνονται τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Οι πλούσιες χώρες προσέφεραν το 2018 οικονομική βοήθεια 78,9 δισ. δολαρίων
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Τα ανεπτυγμένα κράτη αυξάνουν την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες, αν και παραμένει ακόμα ασαφές αν θα πετύχουν φέτος τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων στον οποίο έχουν συμφωνήσει.
Στην ετήσια έκθεσή του για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι τα πλούσια κράτη διέθεσαν 78,9 δισ. δολάρια το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 11% σε σχέση με τις δωρεές του 2017, αναμεταδίδει το Reuters.
Οι δωρεές προέρχονται από κρατικούς πόρους αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία κινητοποιήθηκαν χάρη σε δράσεις δημόσιων φορέων.
Οι ανεπτυγμένες χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν το 2009 ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει κονδύλια 100 δισ. ανά έτος προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Πολλά φτωχά κράτη απειλούνται ήδη από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και αντιμετωπίζουν συχνότερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.
«Επιτεύξιμος στόχος»
Ο στόχος των 100 δισ. παραμένει επιτεύξιμος, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, αν και τα ιδιωτικά κεφάλαια που προσφέρθηκαν το 2018 περιορίζονταν στα 14,6 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν στάσιμο σε σχέση με το 2017.
«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται υψηλότερη κρατική χρηματοδότηση για την επίτευξη του στόχου» δήλωσε ο Σάιμον Μπακλ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής στον ΟΟΣΑ. «Κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο σύμφωνα με την παρατηρούμενη τάση» εκτίμησε.
Από τις συνολικές δωρεές του 2017, το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε σε προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μόλις το ένα πέμπτο διοχετεύθηκε σε έργα «προσαρμογής», όπως η κατασκευή υποδομών ή η βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής.
Η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότησης του ταμείου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το 2019 θα διαθέσει συνολικά 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις