Κοροναϊός : Συναγερμός για τα εκτροφεία βιζόν μετά την επιδημία στη Δανία
Μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 μεταδόθηκε σε ανθρώπους στη Δανία
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Την ώρα που η Δανία προχωρά στη θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν που εκτρέφονταν για τη γούνα τους, λόγω μόλυνσης από μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που μεταδόθηκε και σε ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τα επίπεδα βιοασφάλειας σε όλες τις χώρες όπου εκτρέφεται το συγκεκριμένο είδος.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρωθυπουργός της Δανίας, κατά την οποία ανέφερε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ανιχνεύτηκε σε 12 ασθενείς με Covid-19.
Για την αποτροπή της εξάπλωσής του, πάνω από 15 εκατομμύρια βιζόν θα θανατωθούν στη Δανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο.
Η μετάλλαξη που αναγνωρίστηκε στο νέο στέλεχος δεν δείχνει να αυξάνει την επικινδυνότητα του SARS-CoV-2, ωστόσο επηρεάζει την πρωτεϊνική ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με Δανούς ειδικούς, η μετάλλαξη θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων, εκ των οποίων τα περισσότερα βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεϊνική ακίδα.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ειδικοί του ΠΟΥ εμφανίστηκαν πάντως καθησυχαστικοί.
«Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι [η μετάλλαξη] θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» δήλωσε η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.
Η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την πνευμονία Covid-19, δήλωσε πως η μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο προκαλεί «ανησυχία», πρόσθεσε όμως ότι η εμφάνιση μεταλλάξεων στον ιό είναι αναμενόμενη.
Ο κίνδυνος μετάδοσης από τα βιζόν σε άλλα είδη μικρός, εκτίμησε σύμφωνα με το Reuters ένας δεύτερος ειδικός του ΠΟΥ.
«Εργαζόμαστε από κοινού με τα περιφερειακά γραφεία […] στις χώρες όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν, και εξετάζουμε τη βιοασφάλεια και το πώς θα εμποδίσουμε γεγονότα υπερχείλισης» διαβεβαίωσε η Βαν Κέρκοβ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις