Κρητική πατατοσαλάτα
Οταν η μαγείρισσα έχει πολλές δουλειές, όταν έχουν προηγηθεί διατροφικές υπερβολές καταφεύγει σε αυτή τη χορταστική πατατοσαλάτα.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Προετοιμασία 15’, Ψήσιμο 25’
ΥΛΙΚΑ (για 1 μερίδα)
2 μικρές πατάτες, κατά προτίμηση νέας εσοδείας και βιολογικές
1-2 φρέσκα αβγά
1 μέτρια ντομάτα, σε οκτώ κομμάτια
½ αγγουράκι, κατά προτίμηση βιολογικό, σε ροδέλες
½ πιπεριά για σαλάτα, σε λωρίδες
½ μέτριο κρεμμύδι, κατά προτίμηση νέας εσοδείας, σε ροδέλες
10 ελιές
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ξίδι
Αλάτι
Προαιρετικά, κάππαρη, γλιστρίδα ή μαϊντανό, ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες, και τις βάζουμε ακαθάριστες σε κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους. Βράζουμε και τα αβγά ώστε να γίνουν σφιχτά. Οταν έλθει η ώρα του φαγητού (σε εμένα αρέσει να είναι ακόμη ζεστές και οι πατάτες και τα αβγά), βγάζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη στα 8, το αγγουράκι σε ροδέλες, την πιπεριά σε λωρίδες, και το κρεμμύδι σε φετούλες ή σε ροδέλες. Προσθέτουμε τις ελιές, τα αβγά κομμένα στα 8, και ό,τι μας αρέσει από τα προαιρετικά υλικά. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι. Ανακατεύει ο καθένας τη δική του σαλάτα, μέχρι όποιο σημείο του αρέσει – σε άλλους αρέσει το μερικό λιώσιμο της πατάτας με το αβγό, το λαδόξιδο και το ζουμί της ντομάτας έως ότου δώσουν μια κρεμώδη σάλτσα, και σε άλλους αρέσει να είναι ευδιάκριτα τα υλικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Επιδέχεται παραλλαγές κατά βούληση! Η επιτυχία της έγκειται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Χρησιμοποιήστε υπαίθριες ντομάτες, αγγουράκια Κνωσού ή έστω τύπου Κνωσού, δηλαδή μικρά και μυρωδάτα. Βάλτε πιπεριές για σαλάτα λεπτές και τραγανές και κρεμμύδια μεγάλα αλλά όχι ακόμη ξερά. Και φυσικά καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρουτώδες και εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα!
Αν δεν θέλετε να βράσετε τις πατάτες με το φλούδι, καθαρίστε τες και βράστε τες ολόκληρες.
Το πιάτο μπορεί να έχει τον ρόλο σαλάτας. Αλλωστε σαλάτα το λέμε… Επίσης «στέκει» άνετα σε δίαιτα μειωμένων θερμίδων, αν ελαττώσουμε το λάδι και βάλουμε μία μόνο μικρή πατατούλα στο πιάτο μας!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις