Πολυτεχνείο : Κυβερνητικό lockdown στις 17 Νοέμβρη – Οι αντιδράσεις και το παράδειγμα της Πρωτομαγιάς
Το υγειονομικό πλαίσιο και το lockdown επικαλείται η κυβέρνηση για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Κάλεσμα συμμετοχής στις επετειακές εκδηλώσεις έχει απευθύνει ο ΣΦΕΑ. Η απάντηση γρίφος του Αλέξη Τσίπρα. Τι θα κάνει το ΚΚΕ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
- Η Apple κοντεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία των 4 τρισ.
- Πάνω από 25.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Τουρκία
- Πιο κοντά από ποτέ στον ήλιο θα φτάσει ερευνητικό όχημα της NASA την παραμονή των Χριστουγέννων
- Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - «Φώναζε και απειλούσε»
Το υγειονομικό πλαίσιο και οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση ανακοινώνοντας σήμερα την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, αντιμετωπίζεται με σοβαρό προβληματισμό ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της κίνησης από πλευράς κυβέρνησης.
Μήνυμα αυταρχισμού
Ουσιαστικά αυτό το οποίο διαβλέπουν πολλοί ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης είναι ένα μήνυμα «αυταρχισμού» που θέλει να εκπέμψει με αφορμή την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και πολλοί δεν παραβλέπουν και επισημάνουν τη σημειολογία που έχει το γεγονός ότι την ανακοίνωση της απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου την έκανε -μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής από την αντιπολίτευση ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας (για την αστυνομική βία, τη διάλυση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο κατά της Χρυσής Αυγής, την εξαφάνιση Παππά κλπ).
Από την άλλη μεριά το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, όπου η κυβέρνηση περνάει από τη βουλή σε συνθήκες πανδημίας και lockdown βροχή από μέτρα «αντιλαϊκά» και «αντεργατικά» όπως τα χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, κάνουν τόσο τα κόμματα της αριστεράς όσο και τους φορείς του εορτασμού του Πολυτεχνείου να διαβλέπουν συγκεκριμένη στόχευση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Πολιτικά επικίνδυνη η απαγόρευση
Προς αυτή την κατεύθυνση όλοι αυτοί, αθροίζουν συγκεκριμένες κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (πχ κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, περιορισμός διαδηλώσεων -το οποίο η αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει ως χουντικό-, ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση και βάζει ταφόπλακα στην απεργία και το συνδικαλισμό) και συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ακόμα και σε αυτές τις επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι πολιτικά επικίνδυνη, καθώς -εκτός όλων των άλλων διαστάσεων που έχει η επέτειος της 17 Νοέμβρη- τιμάται ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτός της επίκλησης της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτής της υγειονομικής συνθήκης γίνεται παραπομπή στη ματαίωση εθνικών επετείων και θρησκευτικών γιορτών που αποτελούν επίσημες αργίες του κράτους, κάτι που για του λόγου το αληθές δεν ισχύει για την 17η Νοεμβρίου.
Η ματαίωση των παρελάσεων και το Πάσχα
Μάλιστα οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν πανομοιότυπες.
«Το 2020 δεν γιορτάσαμε μαζί την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Άρα λοιπόν το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, να γίνει μια πλατιά συζήτηση με σεβασμό και κατάνοιξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν πια θα ανοίξει η χώρα, θα κλείσει αυτή η περιπέτεια είμαστε εδώ και πάλι, όλοι μαζί να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν» ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε μαζί την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρότι δεν υπήρχε γενικό lockdown δεν έγιναν παρελάσεις δεν γιορτάσαμε τίποτα από όλα αυτά που μας ενώνουν. Το ίδιο θα κάνουμε και για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών. Όλοι λοιπόν πρέπει να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες υγειονομικές και επιδημιολογικές επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν να γίνουν πορείες όπως κάθε χρόνο. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεν νοείται καμία πορεία
«Εφόσον έχουμε απαγόρευση δε νοείται να γίνει καμιά πορεία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτηρίζοντας ως «ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα» ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει.
Αξίζει πάντως να υπενθυμιστεί ότι με ανάλογη επιχειρηματολογία ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε φέρει πρόσφατα το θέμα στη βουλή μετά την ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, ζητώντας ως «αυτονόητη» την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.
Πορεία στην αμερικανική πρεσβεία λένε οι αντιστασιακοί του 1967-1974
Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό ζήτημα ανάλογο με αυτό που είχε προκύψει με την Πρωτομαγιά του 2020 όπου το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καθώς δυνάμεις που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις εν μέσω του πρώτου lokcdown κάνοντας συμβολικές συγκεντρώσεις με τήρηση των υγειονομικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα μάλιστα τότε το ΠΑΜΕ είχε χρησιμοποιήσει «μοντέλο Ισραήλ» στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος κλέβοντας σε επικοινωνιακό επίπεδο τις εντυπώσεις.
Προς ώρας, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η κυβέρνηση παρουσιάζει ως αρμόδια τα κόμματα για να συναινέσουν στην απαγόρευση και μάλιστα αυτό που επιτρέπει είναι η κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες των κομμάτων για τις 17 Νοέμβρη, εντούτοις ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου που είναι ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974 έχει αποφασίσει ομόφωνα να πραγματοποιηθούν κανονικά οι επετειακές εκδηλώσεις με τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό.
Σε ανακοίνωσή του ήδη από χτες ο ΣΦΕΑ τονίζει: «47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» συνεχίζεται. Tο Δ.Σ. του Συνδέσμου, στη συνεδρίασή του στις 04/11/2020, αποφάσισε ομόφωνα: «Καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία»».
Να λάβουμε υπόψη τους κανόνες και να συνεννοηθούμε
Σε ότι αφορά τα κόμματα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του σήμερα σε σχέση με την απαγόρευση. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Πρέπει να δούμε την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης. Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι να μην συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει αυτούς τους κανόνες να τους λάβουμε υπόψη μας.
Όμως θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον κ. Παππά παρά να νοιάζεται τόσο πολύ για την πορεία του Πολυτεχνείου. Έχουμε ακόμα αρκετές μέρες μπροστά.
Εμείς προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να πάρουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με τους φορείς που παραδοσιακά κάθε χρόνο οργανώνουν τη διαδήλωση, αυτή τη διαμαρτυρία, επετειακή διαδήλωση και διαμαρτυρία με ισχυρά μηνύματα φέτος, όπως και κάθε χρόνο θα έλεγα. Δεν είμαστε εμείς οι μόνοι οργανωτές.
Θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση για να δούμε τον καλύτερο τρόπο προκειμένου τα μηνύματα για την ανάγκη εγρήγορσης ενότητας και αντίστασης του λαού μας, να εκφραστούν λαμβάνοντας όμως υπόψη τις πολύ ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Και νομίζω ότι όλοι οι φορείς που οργανώνουν αυτή την επετειακή πορεία θα έχουν την απόλυτη ευαισθησία να το κατανοήσουν και να συνεννοηθούν ώστε να βγει η καλύτερη δυνατή απόφαση».
Όπως και την Πρωτομαγιά
Επισήμως το ΚΚΕ ως κόμμα δεν έχει αντιδράσει στις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Περισσό να κρατάει την ίδια στάση με την Πρωτομαγιά όταν και αψηφώντας την απαγόρευση πραγματοποίησε συμβολικά τη συγκέντρωση.
Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του ΣΦΕΑ είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής, ενώ ως προς τις προθέσεις του ΚΚΕ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής έχουν αποφασίσει απεργία για τις 26 Νοέμβρη συμπεριλαμβάνοντας στις πρωτοβουλίες προετοιμασίας της απεργίας τη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Παρών
To ΜέΡΑ25 δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη δηλώνει «παρών» στην πορεία του Πολυτεχνείου και σε σχετική ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «η επικίνδυνη κλιμάκωση του αυταρχισμού συνιστά η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη να απαγορέψει την πορεία του Πολυτεχνείου».
Το ΜέΡΑ25 «ξεκαθαρίζει πως θα δώσει το «παρών» με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και χαιρετίζει την απόφαση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και στην πορεία.
Σε καραντίνα η κυβέρνηση
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Όλες και όλοι στον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου, Πλατεία Κλαυθμώνος, 2μμ. Στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι καταχτήσεις και οι διεκδικήσεις μας!» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ως εξής:
«Σχετικά με τις δηλώσεις Πέτσα – Χρυσοχοΐδη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα απαγορέψει την πορεία του Πολυτεχνείου δηλώνουμε ότι η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι!
Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που με την εγκληματική της πολιτική άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία, καθώς μήνες τώρα δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις ούτε πήρε κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τον κόσμο στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις κοινωνικές δομές…
Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που αξιοποιεί την πανδημία για να πάρει βαριά αντιλαϊκά μέτρα με το αντεργατικό τερατούργημα, τους πλειστηριασμούς, την εκπαίδευση, θέλει να απαγορέψει τις αντιστάσεις και πρώτα απ’ όλα την πορεία του Πολυτεχνείου! Δεν θα περάσουν!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, να αγνοήσουμε τις κυβερνητικές απειλές και να πραγματοποιήσουμε κανονικά τον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία!
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις